Μ

Μαγνητική Τομογραφία
Διαφοροποιείται σημαντικά απο την Αξονική Τομογραφία καθώς η αρχή λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου δεν περιλαμβάνει ιοντίζουσα ακτινοβολία ( η παραγωγή εικόνας πραγματοποιείται με τη χρήση μαγνητικών πεδίων και ραδιοπαλμών), ενώ παράλληλα η απεικόνιση γίνεται ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος εκμεταλεύεται το φαινόμενο του μαγνητικού συντονισμού και τις μεταβολές που εσκεμμένα  προκαλούμε στο μαγνητικό πεδίο του τομογράφου πετυχαίνοντας, μετά από μια σειρά πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, να οπτικοποιήσει με μεγάλη ακρίβεια όλες τις εσωτερικές δομές του σώματος. Τελικά παρέχονται όχι μόνο λεπτομερείς ανατομικές πληροφορίες αλλά και δυνατότητα ξεκάθαρης διάκρισης του υγιούς ιστού από τον παθολογικό (πχ. φλεγμονή ή καρκίνος). Η απουσία ακτινοβολίας καθιστά τη Μαγνητική Τομογραφία ιδιαίτερα ελκυστική κάτι που , όμως, περιορίζεται από το πολύ υψηλό κόστος και τη μεγάλη χρονική διάρκεια της εξέτασης. 
Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Στέφανος, Ακτινοδιαγνώστης

Μαστοδυνία
Διάχυτος πόνος σε όλο το μαστό κυρίως κατά την  προεμμηνορρυακή φάση. Εμφανίζεται και στην εμμηνόπαυση.

Μεγαλακρία
Κατάσταση η οποία οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης (GH) από την υπόφυση.

Μελάνωμα
Σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ουσιαστικά, είναι ένας κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, ιδιαίτερα επιθετικός μάλιστα.

Μεσογειακή αναιμία
Αναιμία κατά την οποία δε σχηματίζεται φυσιολογικά η αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθροκύτταρα και χρησιμεύει για την μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Έτσι, στην μεσογειακή αναιμία που η αιμοσφαιρίνη είναι προβληματική, τα ερυθροκύτταρα μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο απ’ ότι πρέπει και καταστρέφονται πιο νωρίς απ’ όσο ζούνε φυσιολογικά.

Μεταβολικό σύνδρομο
Το Μεταβολικό Σύνδρομο ή Σύνδρομο Χ αποτελεί ένα οργανικό  σύνδρομο που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, μιας και πρόκειται για μια επικίνδυνη περίπτωση που αφορά μεγάλη κατηγορία ασθενών. Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο όταν φέρει τα 3 από τα 5 ακόλουθα κριτήρια, χωρίς κανένα από αυτά να λειτουργεί ως προαπαιτούμενο:
1. Αυξημένη περίμετρος μέσης, βάσει των ορίων που έχουν καθοριστεί για την φυλή στην οποία ανήκει το άτομο (Καυκάσιος, Ασιάτης κλπ)
2. Αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος: >150 mg/dl (1.7 mmol/L) ή λήψη φαρμάκου για τα αυξημένα τριγλυκερίδια.
3. Χαμηλή HDL χοληστερόλη αίματος : <40 mg/dl (1 mmol/L) για τους άντρες και <50 mg/dl (1.3 mmol/L)για τις γυναίκες ή λήψη φαρμάκου για την χαμηλή HDL.
4. Aυξημένη αρτηριακή πίεση: Συστολική ΑΠ≥130 mmHg και/ή Διαστολική ≥85mmHg ή λήψη φαρμάκου σε άτομο με διαγνωσμένη αρτηριακή υπέρταση.
5. Αυξημένη γλυκόζη νηστείας : ≥100 mg/dl ή λήψη φαρμάκου για αυξημένη γλυκόζη.
Επιμέλεια: Σφυρής Ιωάννης, Ειδικός Παθολόγος

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη