Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Λ

LDL-χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη)
Ορίζεται η "κακή" χοληστερίνη γιατί ευθύνεται για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το συκώτι στους ιστούς του σώματος και την τοποθέτησή της στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Λεμφοίδημα
Η διόγκωση του άκρου λόγω αύξησης υγρού στον διάμεσο χώρο. Είναι ένα λεμφοστατικό οίδημα πλούσιο σε λευκώματα, το οποίο δημιουργείται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής λέμφου και της νοσηρότητας των λεμφαγγείων και ανεπαρκούς παροχέτευσης.

Λιπίδια
Ετερογενή οικογένεια ουσιών οι οποίες έχουν την κοινή ιδιότητα ότι είναι αδιάλυτες, τόσο στο νερό, όσο και στο πλάσμα του αίματος.

Λιπογλυπτική - Λιποαναρρόφηση
Η λιποαναρρόφηση (ή λιπογλυπτική) είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση λιπώδους ιστού από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (κοιλιά, μηρούς, γόνατα, λαιμός). H χειρουργική αυτή πράξη έχει ως σκοπό την αισθητική βελτίωση του σχήματος συγκεκριμένων περιοχών του σώματος, από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική. Δεν έχει σκοπό την ελάττωση του βάρους μας, για το οποίο η δίαιτα και η άσκηση είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις.
Επιμέλεια: Κεραμίδας Ευάγγελος, Πλαστικός Χειρούργος

Λιποπρωτεΐνη
Σύμπλεγμα λιπιδίων και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες που δομούν τις λιποπρωτεϊνες  ονομάζονται απολιποπρωτεϊνες και ανήκουν σε πέντε κατηγορίες a, b, c, e, (a),όπου ταξινομούνται με το είδος των λιπιδίων και των πρωτεϊνών που περιέχουν.

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση
Είναι μια ίωση ελαφριάς ή μεσαίας βαρύτητας η οποία εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας, αλλά πιο συχνά στους εφήβους. Είναι γνωστή και ως νόσος του φιλιού, γιατί μεταδίδεται με το σάλιο των ασθενών. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί αρχικά κόπωση, εξάντληση, ανορεξία, αδιαθεσία ενώ στη συνέχεια εκδηλώνεται πυρετός, πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα) και διόγκωση των αδένων.

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts