Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Ε

Έγκαυμα
Βαριά κάκωση του δέρματος και των βλεννογόνων και προκαλείται από την επίδραση θερμικών, χημικών ή ηλεκτρικών αιτιών. Οι δυο ηλικιακές ομάδες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα μικρά παιδιά και οι εργαζόμενοι. Για τη σωστή αντιμετώπισή τους χρειάζεται γνώση του αντικειμένου και προσεκτική προσέγγιση που θα αφορά παράγοντες όπως το αίτιο, ο τόπος και ο χρόνος του ατυχήματος και το ιστορικό του ασθενούς.
Επιμέλεια: Σακελλαρίου Κατερίνα, Πλαστικός Χειρουργός

Έκζεμα/Εκζεματοειδής δερματίτιδα
Η επιφανειακή φλεγμονή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, οίδημα, εξίδρωση, εφελκιδοποίηση, απολέπιση, κνησμό και φυσαλίδες.

Εκκριτική Ωτίτιδα (Ορώδης ωτίτιδα)
Η συλλογή άσηπτου ή μολυσμένου υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός εξαιτίας ατελούς λύσεως οξείας μέσης ωτίτιδας ή απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Έκτρωση/Αποβολή
Αποβολή είναι η διακοπή της κύησης πριν το έμβρυο γίνει βιώσιμο (πριν την 20η εβδομάδα της κύησης). Όταν αυτή είναι προκλητή ονομάζεται έκτρωση.

Ελαστογραφία
Η Ελαστογραφία είναι μια απεικονιστική μέθοδος που στηρίζεται στην μέτρηση της ελαστικότητας/ σκληρότητας των ιστών με την χρήση υπερήχων. Ο εξεταστής, με τη βοήθεια σύγχρονου λογισμικού, αποκτά εικόνες πριν και μετά μια ελαφρά συμπίεση των ιστών, ενώ η παραμόρφωση και ελαστική επαναφορά τους μετράται και οπτικοποιείται. Η μέθοδος βασίστηκε, αρχικά, στην παρατήρηση ότι οι περισσότεροι υγιείς ιστοί ή τα καλοήθη νεοπλάσματα είναι «ελαστικότερα» από τις κακοήθεις αλλοιώσεις. Με την εξέλιξή της η ελαστογραφία έχει φτάσει στο επίπεδο να προσεγγίζει ιστολογικά τη δομή του εξεταζόμενου ιστού ή ενός όγκου, με αποτέλεσμα να του δίνει ταυτότητα και να μπορεί να του προσδώσει καλοήθη ή κακοήθη χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε, λοιπόν, να θεωρηθεί σαν ένας τρόπος διενέργειας «εικονικής» βιοψίας με αρκετούς , βεβαίως, περιορισμούς στην ακρίβεια που σχετίζονται με την τεχνική της εξέτασης και την θέση του οργάνου που μελετάμε. Χρησιμοποείται, κυρίως, στην μελέτη μορφωμάτων του μαστού, του προστάτη και του θυρεοειδούς αδένα, ενώ η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Στέφανος, Ακτινοδιαγνώστης

Ελκη
Τα έλκη των κάτω άκρων αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό πρόβλημα καθώς η αντιμετώπισή τους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως η αιτιολογία, το ατομικό ιστορικό του ασθενούς αλλά και το περιβάλλον του, που θα κληθεί να τον υποστηρίξει στη θεραπευτική περίοδο. Τα έλκη των κάτω άκρων είναι συνήθως φλεβικής αιτιολογίας
Επιμέλεια: Σακελλαρίου Κατερίνα, Πλαστικός Χειρουργός

Ελονοσία
Χρόνια υποτροπιάζουσα παρασιτική λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από παροξυσμούς πυρετού, ρίγους και εφίδρωσης, συνοδό αναιμία και μεγαλοσπληνία. Προκαλείται μετά από δήγμα μολυσμένου ανωφελού κουνουπιού ή μετάγγιση αίματος από μολυσμένο δότη με ένα από τα τέσσερα παράσιτα της ελονοσίας (Plasmodium vivax, το P.ovale, P. malariae  και P.falciparum).

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος
Απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει την ευελιξία του ενδοσκοπίου με την τεχνική των υπερήχων, ώστε η εξέταση να γίνεται ακριβώς και σε άμεση επαφή με το όργανο του σώματος που εξετάζεται. Αποτελεί από τις πιο ενδεδειγμένες απεικονιστικές μεθόδους διερεύνησης νοσήματων του παγκρέατος και των χοληφόρων.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Η ισχαιμική νέκρωση του μυοκαρδίου, η οποία προκαλείται από αιφνίδια μείωση της αιμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων σε ένα τμήμα του, εξαιτίας πλήρους απόφραξης συνηθέστερα από θρόμβο.

Ενδομητρίωση
Καλοήθης πάθηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος κατά την οποία υπάρχει λειτουργικός ενδομητρικός ιστός σε θέσεις εκτός της μητρικής κοιλότητας, όπως ωοθήκες,  περιτόναιο, συνδέσμους της μήτρας, έντερο και ουροδόχο κύστη 

Επέμβαση Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης (bypass) των Στεφανιαίων Αρτηριών
Καρδιοχειρουργική επέμβαση παράκαμψης των πασχόντων στεφανιαίων αρτηριών χρησιμοποιώντας περιφερειακές φλέβες ή αρτηρίες, με σκοπό την αποκατάσταση της ροής του αίματος στον καρδιακό μυ και τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Επισκληρίδιος αναισθησία
Τεχνική περιοχικής αναισθησίας που επιτυγχάνεται με την έγχυση τοπικού αναισθητικού στον επισκληρίδιο χώρο της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Επούλωση
Το σύνολο των μεταβολών που παρατηρούνται στην περιοχή τραύματος με σκοπό την αποκατάσταση της συνέχειας του ιστού που υπέστη την βλάβη.

Ερμαφροδιτισμός
Καταστάσεις στις οποίες η εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι είτε διφορούμενη ή δεν αντιστοιχεί στο χρωμοσωμικό ή γοναδικό φύλο του ατόμου, με αποτελέσμα την αδυναμία ένταξης του σε ένα από τα δύο φύλα.

Εφίδρωση
Φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού που επιτελείται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, περιλαμβάνεται στο μηχανισμό της θερμορρύθμισης και σκοπό έχει την διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ευρυαγγείες
Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα πλέον συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα. Πρόκειται για τα επιφανειακά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία που διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, χάρη στο έντονα κόκκινο ή γαλάζιο δέρμα τους και εντοπίζονται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.
Επιμέλεια: Κοντογιάννης Θάνος, Πλαστικός Χειρουργός

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts