Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Δ

Δερματίτιδα
Γενικός όρος που περιγράφει την φλεγμονή του δέρματος, ποικίλης βαρύτητας και αιτιολογίας η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ερυθρότητα, τοπικό οίδημα, αίσθημα καύσου και πόνο. Το έκζεμα είναι μορφή δερματίτιδας μεταξύ πολλών άλλων όπως η σμηγματορροική, η ατοπική και νευροδερματίτιδα.

Διαδερμική Ενδοαυλική Στεφανιαία Αγγειογραφία (PTCA)
Η διαυλική διάταση των στενωμένων στεφανιαίων αρτηρίων με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού και η τοποθέτηση εν συνεχεία ειδικού μεταλικού νάρθηκα (stent) με αποτέλεσμα την βελτίωση της αιματικής ροής. Η προσπέλαση είναι διαδερμική μέσω της μηριαίας ή της κερκιδικής αρτηρίας και θεωρείται από τις ελάχιστα τραυματικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αφού αποφεύγεται η θωρακοτομή.

Διάρροια
Η αποβολή 3 ή περισσοτέρων υδαρών κενώσεων ημερησίως. Δεν αποτελεί νόσο αλλά συμπτωματική εκδήλωση άλλου νοσήματος συνηθέστερα λοιμώδους αιτιολογίας.

Δυσκοιλιότητα
Η δυσχερής αποβολή των κοπράνων που απαιτεί σημαντική εξάσκηση πίεσης κατά την αφόδευση ή η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 την εβδομάδα.

Δυσλιπιδαιμία
Χρόνια μεταβολική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές των λιποπρωτεινών. Στις μεταβολές αυτές συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη ολική χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η χαμηλή HDL χοληστερόλη,  η αυξημένη LDL χοληστερόλη και αυξημένη λιποπρωτείνη α.

Δυσπλασία
Γενικός όρος για κάθε διαταραχή της ανάπτυξης κυττάρου ή οργάνου.

Δυστονία
Γενικός όρος για τις επίμονες ή ανώμαλες στάσεις του σώματος και διασπάσεις της συνέχειας της κίνησης, οι οποίες οφείλονται σε διαταραχές του μυικού τόνου.

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts