Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Γ

Γάγγλιο
Κυστικός σχηματισμός αγνώστου αιτιολογίας, με ζελατινώδες περιεχόμενο, που προέρχεται από άρθρωση ή τενόντιο έλυτρο και εντοπίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του καρπού, προκαλώντας δυσχέρεια στην έκταση του.

Γάγγραινα
Η τοπική νέκρωση των ιστών που προκαλείται από την διακοπή της αιμάτωσης τους και οφείλεται σε λοιμώδη, αγγειακά ή τραυματικά αίτια. Εντοπίζεται συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών και προσβάλλει συχνότερα ασθενείς με αγγειακή προσβολή στα πλαίσια παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Buerger και η συστηματική σκλήρυνση.

Γαστρεντερίτιδα
Η φλεγμονή του γαστρενερικού σωλήνα, που οφείλεται σε λοιμώδη αίτια και εκδηλώνεται με συμπτώματα ποικίλης διάρκειας και βαρύτητας, όπως επιγαστραλγία, ναυτία, έμετο, διάρροια και πυρετό.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που οφείλεται σε ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ή ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη και εκδηλώνεται με οπισθοστερνική καυσαλγία, συνοδευόμενη συχνά από ανάρροφηση γαστρικού περιεχομένου.

Γαστρορραγία
Η συχνότερη επιπλοκή του πεπτικού έλκους. Οφείλεται στη διάβρωση αιμοφόρου αγγείου (αρτηριδίου ή φλεβιδίου), που βρίσκεται στην περιοχή του έλκους και εκδηλώνεται με αιματέμεση ή μέλαινες κενώσεις.

Γλαύκωμα
Η οπτική νευροπάθεια που εµφανίζει αλλοιώσεις της οπτικής θηλής και του οπτικού πεδίου, η οποία συχνά συνοδεύεται από αύξηση της ενδοφθάλµιας πίεσης και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Γλυκαγόνωμα
Εξαιρετικά σπάνιος, συνήθως κακοήθης, νευροενδοκρινικός όγκος του παγκρέατος που σε ποσοστό περίπου 10% συνυπάρχει με το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1 (ΜΕΝ1).
Κλινικά το γλυκαγώνομα παρουσιάζεται με διαβήτη και μεταναστευτικό νεκρολυτικό ερύθημα δέρματος. Οι δερματικές βλάβες αφορούν συνήθως το κάτω μέρος της κοιλίας, το περίνεο, την περιοχή του στόματος και τα πόδια. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μέτρηση επιπέδων σακχάρου αίματος που είναι αυξημένα.
Επιμέλεια: Βαμβακίδης Κυριάκος, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Γρίπη
Οξεία ιογενής, επιδημιακού χαρακτήρα, λοίμωξη του αναπνευστικού που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, βήχα, καταρροή, κακουχία και η οποία μπορεί να επιπλακεί με πνευμονία οδηγώντας μέχρι και στο θάνατο.

Γομφίος
Είναι κάθε ένα από τα 3 τελευταία δόντια της κάθε οδοντοστοιχίας. Οι 2 πρώτοι ονομάζονται τραπεζίτες, ο τελευταίος φρονιμίτης και συνολικά είναι 12.

Γυναικομαστία
Η εξεσημασμένη ανάπτυξη του ανδρικού μαστού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, αυξημένη συλλογή λιπώδους ιστού ή στον συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Περίπου το 30% των ανδρών αναπτύσσουν γυναικομαστία κατά την διάρκεια της μέσης ηλικίας.
Επιμέλεια: Κεραμίδας Ευάγγελος, Πλαστικός Χειρουργός

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts