Χρόνιος πόνος και άσκηση: Αυτές είναι οι ιδανικές επιλογές

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 11:20

Οι χρόνιοι πόνοι από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, κάνοντας την καθημερινότητά τους δύσκολη και κουραστική.

Ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες διάστημα μιας οξείας νόσου ή κάκωσης (για περισσότερο από έξι μήνες) ενώ οι κυριότερες αιτίες χρόνιου πόνου είναι ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.

Η άσκηση σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να μοιάζει ως μια δύσκολη αποστολή αλλά είναι απαραίτητη για την καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και τη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσής που προσφέρει. Για όσους λοιπόν ο πόνος είναι μια κατάσταση που δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι κατάλληλες μορφές άσκησης είναι αυτές:

Περπάτημα

H ιδανική αερόβια άσκηση που απευθύνεται σε όλους και μπορεί να γίνει παντού. Για αρχή, ξεκινήστε με μικρές διαδρομές και αυξήστε σταδιακά την ένταση της άσκησης και την απόσταση που διανύετε.

Yoga, Pilates και Tai Chi

Από τις καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε καθώς αυτές οι μορφές εκγύμνασης θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες που προκαλεί ο χρόνιος πόνος, θα μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας, να βελτιώσετε την στάση του σώματος και την ισορροπία σας αλλά και να δυναμώσετε τους μύες σας.

Κολύμβηση/aqua aerobics

Η άσκηση μέσα στο νερό είναι ιδανική για ολόκληρο το σώμα ενώ τα επίπεδα έντασης είναι πολύ χαμηλά λόγω του νερού. Αποτελεί μια από τις πιο κατάλληλες επιλογές καθώς μπορείτε να αποφύγετε τους τραυματισμούς αλλά ταυτόχρονα να ενδυναμώνετε το μυοσκελετικό σας σύστημα.

Ελαφριές διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης

Συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας και κάντε φτιάξτε ένα πρόγραμμα στο σπίτι σας , με απλές ασκήσεις. Προσπαθήστε να κάνετε διατάσεις καθημερινά, και σύντομα θα νιώσετε τη διαφορά.

Ήπια ποδηλασία

Το να κάνετε μερικά χιλιόμετρα σε ένα στατικό ποδήλατο, με χαλαρούς ρυθμούς, μπορεί να αποδειχτεί πολύ καλό για την υγεία σας ενώ αν προτιμάτε την ποδηλασία σε ανοιχτό χώρο, φροντίστε να προσέχετε τους κραδασμούς στο δρόμο.

Βάλτε λοιπόν την άσκησης στη ζωή σας με την απαραίτητη καθοδήγηση του γιατρού ή του φυσιοθεραπευτή σας. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει 30 λεπτά γυμναστικής, τρεις φορές την εβδομάδα αλλά ακόμα και αν δεν είστε απόλυτα συνεπείς, μην τα παρατάτε. Και με την ελάχιστη άσκηση, η αντοχή σας θα αυξηθεί σταδιακά και θα νιώσετε διαφορά, όπως ευεξία και μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη