Επανεμφανίζεται η φυματίωση και αυξάνονται τα νοσήματα του αναπνευστικού!

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 10:28

Δυσάρεστα στοιχεία ανακοίνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τα νοσήματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα καθώς το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 9% από άσθμα. Η βασική αιτία για τα συγκεκριμένα ποσοστά που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια είναι το κάπνισμα.

Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για το 15% των πνευμονοπαθειών ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές. Να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απαλλάσσεται των ευθυνών καθώς η εξάρτηση από τη νικοτίνη συνεχίζει να υφίσταται.

Στο 2 Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων ειπώθηκε από τους ειδικούς πως στην Ελλάδα το 35-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το ποσοστό των καπνιστών κυμαίνεται από 15 έως 20 ενώ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως αν οι καπνιστές σταματούσαν το κάπνισμα σε 20-30 χρόνια αυτές οι αρρώστιες θα είχαν μειωθεί ή και εξαφανιστεί.

Η φυματίωση εμφανίζεται ξανά

«Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Παπανικολάου μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ.Ζαρογουλίδης. Σήμερα διαπιστώνεται πως υπάρχει διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης καθώς εκτός από την γνωστή , απλή μορφή έχει εμφανιστεί και η ανθεκτική και πολυανθεκτική μορφή που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα. Η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται αρχικά σε χώρους με κακή υγιεινή , όπως οι φυλακές αλλά και σε μεμονωμένα άτομα όπως οι τοξικομανείς.

Η πολύ σοβαρή μορφή της ασθένειας, η πολυανθεκτική παρατηρείται ιδιαίτερα σε άτομα κοινωνικά ευάλωτα και με χαμηλό βιωτικό επίπεδο που δεν μπορούν να πληρώσουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα καθώς φτάνει τα 1000 ευρώ το μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική μπορεί να φτάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 5000 μηνιαίως ενώ μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες θεραπείας.

Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και διαθέτει επτά κλίνες.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη