Γίνετε άτρωτοι στις ιώσεις

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 12:46

Δεκάδες ιοί και μικρόβια ζουν ανάμεσά μας κάθε λεπτό που αναπνέουμε. Μην ανησυχείτε. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει μάθει να τα «νικά» τις περισσότερες φορές.

Όμως δεν είναι και λίγοι αυτοί που πραγματικά είναι ευάλωτοι στις επιθέσεις των ιών. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν έως και 5 χρόνια από τη ζωή τους ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ..περιμένοντας να νιώσουν καλύτερα.

Υπάρχουν τρόποι να θωρακιστούμε;

Ναι, απαντούν οι παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι και μας προτείνουν αυτά τα μέτρα προστασίας:

Μύτη: Είναι ευάλωτη

Όταν περπατάτε στους υπαίθριους χώρους, να τη διατηρείτε ζεστή καθώς έτσι είναι πιο ανθεκτική στις επιθέσεις των ιών.

Όχι στις χειραψίες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth υποστηρίζουν ότι η χειραψία μεταδίδει 10 φορές περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής χεριού με χέρι.

Αυξήστε τη θερμοκρασία του πλυντηρίου

Να πλένετε τα ρούχα σας με καυτό νερό αφού οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων επιζούν στις πλύσεις των 30 και 40 βαθμών Κελσίου.

Οι ιοί αγαπούν τη ζάχαρη

Μελέτες του Πανεπιστημίου LomaLinda στην Καλιφόρνια έδειξαν πως επί 5 ώρες έπειτα από την κατανάλωση 100 γραμμαρίων ζάχαρης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι πιο αδύναμα και εξοντώνουν λιγότερους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το φυσιολογικό. Επομένως θα πρέπει να την αποφεύγετε.

Να κοιμάστε επαρκώς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ υποστηρίζουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να «κολλήσουν» κάποια ίωση.

Προσέχετε τους άλλους άρρωστους

Όσοι κάθονται σε απόσταση δύο θέσεων από έναν άνθρωπο με ίωση, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να «κολλήσουν», σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Αερίστε τους χώρους κάθε μέρα

Οι πιθανότητες ενός ανθρώπου να κολλήσει μία ίωση είναι 99,9% όταν βρίσκεται μαζί με έναν ασθενή σε ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, αλλά μόνο 20% όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

Σαπουνίστε τα χέρια σας

Η μετάδοση των ιών του κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας σε ένα γραφείο μειώνεται κατά 80% με το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Διαβάστε περισσότερα στο health4you

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη