Αλλεργία στα σιτηρά: Οι σοβαρές επιπλοκές που δημιουργεί στην υγεία

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 10:20
Σκλάβαινα Μαρία

Γαστρεντερολόγος

Website | FacebookYouTube

 

Ίσως κάπου να έχετε ακούσει για την ασθένεια κοιλιοκάκη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού σωλήνα, που οφειλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Όταν ασθενείς με κοιλιοκάκη καταναλώσουν γλουτένη, τότε πυροδοτείται μια ανοσολογική απάντηση, που βλάπτει το τοίχωμα του λεπτού εντέρου και οδηγεί σε δυσπεψία και δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. 

6 εκατομμύρια τα θύματά της

Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και άλλα 3 εκατομμύρια στην Αμερική πάσχουν από κοιλιοκάκη. Τα υψηλότερα ποσοστά νόσου παρατηρούνται στην Ιρλανδία και στη Φινλανδία, καθώς επίσης στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Σε αυτές τις περιοχές η συχνότητα υπολογίζεται στους 1 στους 100 κατοίκους. Επίσης υψηλά ποσοστά ανευρίσκονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό στην Αφρική, στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή. Οι γυναίκες φαίνεται να νοσούν περισσότερο από τους άντρες.Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται σε συγγενείς ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ερπητική δερματίτιδα, συνδρομο Down, συνδρομο Turner, συνδρομο Williams.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά μετά την έναρξη σίτισης με γλουτένη, όπως η φαρίν λακτέ, τα ζυμαρικά, η μπισκοτόκρεμα. Τα συμπτώματα παραμένουν στην παιδική ηλικία και, αν δεν διαγνωστεί η νόσος, υποχωρούν στην εφηβεία και επανεμφανίζονται στην ενήλικο ζωή, μεταξύ 30-40ετών. Περίπου 20% των πασχόντων είναι άνω των 60 ετών. Οι ασθενείς που μένουν αδιάγνωστοι για χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου και να έχουν σοβαρότερα προβλήματα.

Η νόσος εκδηλώνεται με διάρροια, μετεωρισμό-φούσκωμα, βορβορυγμούς, απώλεια βάρους ή αδυναμία απόκτησής του, αδυναμία- καταβολή, έντονο κοιλιακό άλγος.
Μπορεί να εκδηλωθεί και με συμπτώματα εκτός πεπτικού συστήματος όπως: αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση, νευρολογικά συμπτώματα (κινητικές διαταραχές, παραισθησίες, αταξία, ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική συνδρομή), δερματικές διαταραχές (πχ. ερπητόμορφη δερματίτιδα στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων, του κορμού, του λαιμού και της κεφαλής), ορμονικές διαταραχές (αμηνόρροια, καθυστέρηση εμμηναρχής, ανικανότητα, υπογονιμότητα), αιμορραγική διάθεση.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση;

• Αρχικά με την ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων, όπως αυτά έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης.

• Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες του λεπτού εντέρου, όπου αναδεικνύονται χαρακτηριστικές αλλοιώσεις.

Όταν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος των 2ετών, είναι επαρκής η αρχική βιοψία. Όταν ο ασθενής είναι μικρότερος των δύο ετών, είναι ενδεχόμενο να χρειαστούν συνολικά 3 βιοψίες, μια κατά τη διάρκεια της νόσου, μία ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίαιτας χωρίς γλουτένη και μία τρίτη, περίπου 6 μήνες μετά την επανεισαγωγή της γλουτένης στο διαιτολόγιο του παιδιού. Τα παραπάνω μπορεί να κριθούν απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί σε αυτή την ηλικία παρόμοια βλάβη στο έντερο μπορεί να προκληθεί και από άλλα νοσήματα, όπως η τροφική αλλεργία.

Υπάρχει οριστική λύση για την κοιλιοκάκη;

Η θεραπεία είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ’ όρου ζωής. Η δίαιτα περιλαμβάνει αποχή από τροφές που προέρχονται από σιτηρά, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Ενδεικτικά απαγορεύονται προϊόντα από αλεύρι (ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, πίτες, πίτσες, γλυκά, έτοιμες σούπες), τα ζυμαρικά, κάποια αλλαντικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα (σάλτσες, λαχανικά, όσπρια), μαγιονέζα, μουστάρδα, κρεμώδη τυριά, κατεργασμένα καρυκεύματα, μερικά έτοιμα ροφήματα, κάποια αλκοολούχα ποτά (πχ. μπύρα).
Επιτρέπονται φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά, φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά, λάδι, βούτυρο και μαργαρίνη, ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.

Προσοχή στην κρυμμένη γλουτένη!

Ασφαλή θεωρούνται τα προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι ελεύθερα γλουτένης. Αυτό ισχύει για τρόφιμα, αλλά και για φάρμακα ή βιταμινούχα σκευάσματα, που μπορεί να περιέχουν γλουτένη ως έκδοχο.

Η πορεία της νόσου μετά τη θεραπεία

Μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες και οι ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες αποκαθίστανται σταδιακά. Στα παιδιά αποκαθίστανται και το ύψος και το βάρος.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έστω και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης στη διατροφή, έχουν τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου και τις επιπλοκές που αυτή έχει, αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι ασθενείς που δεν κάνουν δίαιτα, εκτός των επιπλοκών της χρόνιας δυσαπορρόφησης, διατρέχουν κίνδυνο λεμφώματος και καρκίνου του εντέρου, του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, και των χοληφόρων.

Η δίαιτα πρέπει να είναι αυστηρή και εφ΄όρου ζωής. Αρχικά φαίνεται δύσκολη, αλλά οι οικογένειες, με την κατάλληλη στήριξη, ανταποκρίνονται καλά σε αυτή. Στη χώρα μας λειτουργεί σύλλογος πασχόντων από κοιλιοκάκη με ποικίλη δράση.

Για περισσότερες συμβουλές επικοινωνήστε με την κα Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγος στο 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peptocare.gr

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη