Αλματώδεις εξελίξεις ανοίγουν νέους δρόμους σε προβλήματα υπογονιμότητας.

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 20:28
Κελλάρης Δ. Βασίλειος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
IVF Specialist

Website | Facebook |Linkedin

Όλοι θεωρούμε την απόκτηση παιδιών αυτονόητη και δικαιωματική. Ωστόσο, ένα ποσοστό ζευγαριών της τάξης του 15% δεν οδηγείται σε εγκυμοσύνη μετά από 12μηνη προσπάθεια. Η υπογονιμότητα αποτελεί ρεαλιστικό πρόβλημα και μία απρόβλεπτη πραγματικότητα που συχνά φέρνει τα ζευγάρια αντιμέτωπα με προβληματισμούς στους οποίους καλούνται να βρουν απαντήσεις και να δώσουν όλο τους τον εαυτό προκειμένου να οδηγηθούν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Η εκτεταμένη έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την αποδοτικότητα των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης εστιάζει στην προσπάθεια βελτίωσης των μεθόδων έτσι ώστε να είναι περισσότερο απλές στην εφαρμογή τους, λιγότερο επίπονες για τη γυναίκα και φυσικά το δυνατότερο αποτελεσματικές.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη θεραπευτική αγωγή για την ελεγχόμενη πρόκληση ωοθηλακιορηξίας (ωοθηκική διέγερση, COS) για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο μηδενικός ή πολύ χαμηλός αριθμός παραγόμενων ωαρίων, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλά ποσοστά εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν περιορισμένη απόκριση στην ωοθηκική διέγερση χαρακτηρίζονται «φτωχές ανταποκρίτριες».

Σε ανοιχτή πολυκεντρική μελέτη φάσης ΙΙΙ, με τη συμμετοχή τεσσάρων κέντρων από Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το κέντρο «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» εφαρμόσαμε ένα καινοτόμο πρωτόκολλο που φαίνεται να δίνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Η μελέτη αφορά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών οι οποίες σε τουλάχιστον δύο προηγούμενους κύκλους ωοθηκικής διέγερσης έδωσαν τρία ή λιγότερα ωοκύτταρα.

Στη νέα αυτή πιλοτική μέθοδο που παρουσιάζει η ομάδα μας με επικεφαλής το γυναικολόγο Νικόλαο Πολύζο από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Εξωσωματικής UZ BRUSSEL, πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η κοριφολλιτροπίνη άλφα. Η ουσία αποτελεί τροποποιημένη μορφή της φυσικά παραγόμενης ορμόνης γοναδοτροπίνης FSH που διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες. Τα μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα ανέδειξαν το πλεονέκτημα της παρατεταμένης δράσης της κοριφολλιτροπίνης, αφού μια ένεση ήταν αρκετή για τη διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων και τη διατήρηση της ανάπτυξής τους για μία εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση (ή και εξάλειψη) της απαίτησης για ενέσεις επιπλέον ορμόνης. Εντούτοις, δεν παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά επιτυχούς κύησης.

Η καινοτομία του νέου επαναστατικού πρωτοκόλλου σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα έγκειται στο συνδυασμό της κοριφολλιτροπίνης άλφα με την ορμόνη hpHMG (υψηλής καθαρότητας μενοτροπίνη) για τη διέγερση των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με αυξημένο αριθμό ανακτώμενων ωοκυττάρων μετά τη θεραπεία αλλά και ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης από το 8,5% των έως τώρα πρωτοκόλλων να σκαρφαλώνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 28%, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην αναμενόμενη εκτόξευση των ποσοστών επιτυχίας των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών είναι από τους συναρπαστικότερους στόχους ενός ανθρώπου. Αναμφισβήτητα, το άγχος που προκαλεί η αναμονή και η σωματική ταλαιπωρία αποτελεί τροχοπέδη για την ευχάριστη έκβαση των διαδικασιών και συχνά αποθαρρύνει τα ζευγάρια από την προσπάθειά τους. Αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς μας, στόχος της αδιάκοπης προσπάθειάς μας είναι η υπόσχεση για ελαχιστοποίηση της καταπόνησης και βέλτιστα αποτελέσματα.

Κελλάρης Δ. Βασίλειος Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Κλινική Γένεσις Αθηνών. www.vasiliskellaris.gr

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη