Οδοντιατρική 2.0: Ενισχυμένη φροντίδα της στοματικής υγείας στην ψηφιακή εποχή

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 11:12

Η ψηφιακή εποχή στις μέρες μας έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους και, όπως είναι φυσικό, η επιστήμη της Οδοντιατρικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι γίνονται μάρτυρες μιας πραγματικής επανάστασης στον τρόπο διάγνωσης, θεραπείας και διαχείρισης των καθημερινών ζητημάτων που αφορούν τη στοματική υγεία των ανθρώπων, κι όλα αυτά χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Κατά συνέπεια, με τα νέα αυτά «όπλα» που έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες, όχι μόνο αναβαθμίζεται η συνολική ποιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης, αλλά και η εμπειρία των ασθενών.

Η Οδοντιατρική έχει αποκτήσει περισσότερη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια και, καθώς κινούμαστε προς το μέλλον, αναμένουμε περισσότερες εξελίξεις που θα ενισχύσουν την υγεία του στόματος. Παράλληλα, το ψηφιακό μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας έρχεται να μεταφέρει τη σχέση ανάμεσα στους οδοντίατρους και τους ασθενείς τους σε ένα νέο επίπεδο, διευκολύνοντας την αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσά τους και επιτρέποντάς στους ασθενείς να γνωρίζουν περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Ως επιστήμονας που εδώ και χρόνια εφαρμόζει επιτυχώς τις ψηφιακές καινοτομίες στο ιατρείο της, το Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA, η οδοντίατρος Ιωάννα Καζάκου έχει παρατηρήσει από πρώτο χέρι το θετικό αντίκτυπο που έχουν οι ψηφιακές δυνατότητες στην εμπειρία των ασθενών και γι’ αυτό το λόγο μας ενημερώνει αναλυτικά για το πώς έχει εξελιχθεί η σύγχρονη οδοντιατρική πρακτική ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Οι νέες δυνατότητες στην Οδοντιατρική

Εδώ και πολλά χρόνια η Οδοντιατρική έχει μπει σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος της έχει δώσει απίστευτες δυνατότητες. Έχει αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης, έχει τροποποιήσει την κατάστρωση του σχεδίου θεραπείας, έχει καταφέρει να προβλέψει τα αποτελέσματα της θεραπείας και προφανώς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αρτιότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελέσματα. Ο αριθμός των ικανοποιημένων ασθενών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι ασθενείς πλέον ταλαιπωρούνται όλο και λιγότερο ακόμη και σε πολύ απαιτητικές χειρουργικές θεραπείες. Η πρόκληση για το σύγχρονο οδοντίατρο είναι να μην αφεθεί ολοκληρωτικά στα χέρια της τεχνολογίας και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κριτικά την ιατρική του γνώση. Η ιατρική γνώση, η εμπειρία και η ενσυναίσθηση δεν αντικαθίστανται από κανένα ψηφιακό εργαλείο. Ο ιατρός είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα που του δίνονται βοηθητικά για τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος και της θεραπείας του ασθενούς του.

Ψηφιακή Οδοντιατρική και εμπειρία του ασθενή

Ένα εύλογο ερώτημα που αφορά στην ψηφιακή Οδοντιατρική έχει να κάνει με το αν μέσα από αυτήν μπορούν οι ιατροί να διατηρήσουν μια ανθρώπινη σχέση με τους ασθενείς τους. Θα έλεγε κανείς πως ο εκσυγχρονισμός στο χώρο της Οδοντιατρικής δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων με τους ασθενείς, καθώς, ακόμη και όταν η ρουτίνα του σύγχρονου οδοντιατρείου είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, η προσωπική σχέση ασθενούς/ιατρού παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εξ ορισμού ο οδοντιατρικός ασθενής έχει την ανάγκη να επικοινωνεί και να χτίζει μια καλή σχέση με τον ιατρό του. Χωρίς αυτή, άλλωστε, δεν θα έφτανε καν μέχρι την πόρτα του οδοντιατρείου.

Διαδικασία διάγνωσης, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των οδοντιατρικών θεραπειών

Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία που έχει πλέον μπει μέσα στο ιατρείο του οδοντίατρου, όπως η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης, ο ψηφιακός σχεδιασμός της θεραπείας, ο ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου, η ψηφιακή σάρωση και η μετά-ψηφιακή κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων, έχουν βελτιώσει τόσο την πορεία της όλης διαδικασίας, όσο και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να αγγίξει τα όρια της τελειότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ασθενής βιώνει πιο ευχάριστα την οδοντιατρική εμπειρία στο σύνολό της.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στην επανορθωτική Οδοντιατρική, οι ψηφιακές εξελίξεις έχουν προσφέρει σαφή βελτίωση στην ανθεκτικότητα και την αισθητική των οδοντικών αποκαταστάσεων. Αυτό συμβαίνει χάρη στην τεχνολογία CAD/CAM, η οποία βοηθά στο να έχουμε προσθετικές αποκαταστάσεις υψηλής αισθητικής και αντοχής, σε μικρό χρονικό διάστημα, με μεγάλη ακρίβεια και διατηρώντας ένα ψηφιακό αρχείο του ασθενούς, χωρίς απόβλητα αποτυπωτικών υλικών στο ιατρείο. Συνεπώς, ο αναλογικός παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο εργαζόμασταν μοιάζει με ένα μακρινό παρελθόν.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το ψηφιακό marketing

Οι οδοντίατροι σήμερα, εκτός από τις δυνατότητες που τους προσφέρονται στην πρακτική εφαρμογή του επαγγέλματός τους χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της νέας πραγματικότητας για να εξαπλώσουν και να εξακτινώσουν τη φήμη και τις υπηρεσίες τους εκτός των γεωγραφικών ορίων του ιατρείου τους. Αυτό το κατορθώνουν μέσα από τις υπηρεσίες του ψηφιακού ιατρικού marketing, το οποίο προσφέρει πολλούς τρόπους με τους οποίους ο κάθε επαγγελματίας δύναται να κάνει γνωστό τί μπορεί να προσφέρει.

Ο κάθε επιστήμονας υγείας μπορεί πλέον να συνδεθεί με τους ασθενείς του και να προβάλει τις υπηρεσίες του στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, για να μη χάσει ο ιατρός την αξιοπιστία του, θα έλεγε κανείς πως το marketing θα πρέπει να εφαρμόζεται με μέτρο, ειλικρίνεια και σύνεση. Αυτό ισχύει και για την πλευρά των ασθενών, καθώς η οποιαδήποτε έκθεση του ιατρού δε θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής, αλλά να αντιμετωπίζεται με ωριμότητα, ενίοτε και σκεπτικισμό. Ο ιατρός δεν είναι μοντέλο, ούτε οφείλει να μπορεί να εκτίθεται στα social media σα μοντέλο. Αντιθέτως, έχει χρέος να επιτελεί άρτια το λειτούργημά του και να καταφέρνει στοιχειωδώς να το επικοινωνεί διαδικτυακά.

Διαχρονική η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση

Τέλος, ο σύγχρονος οδοντίατρος οφείλει πάνω από όλα να παραμένει ενημερωμένος για τις τελευταίες τάσεις στην Οδοντιατρική και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς. Κάποιοι τρόποι για να ενημερώνεται είναι μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης, τα συνέδρια, τα σεμινάρια και ένα μεγάλο εύρος μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων που διεξάγονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η μάθηση και η εκπαίδευση δε σταματούν ποτέ. Ο καθένας πρέπει να βελτιώνεται και να ξεπερνάει κάθε φορά τον καλύτερο προηγούμενο εαυτό του. Μόνο έτσι μπορεί να καταφέρει να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.

kazakou 1

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.www.stoma.com.gr.com.gr ή καλέστε στο 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματός σας.

Το ιατρείο μας βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της οδού Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 46Β.

Ακολουθήστε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στα Social Media: Facebook | Instagram

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη