Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέλι: Σύμμαχος ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 09:52

Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία πληγών, αλλά οι επιστήμονες το ερευνούν τώρα σε μια αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα αντιμικροβιακά φάρμακα. Οι ερευνητές εξετάζουν επί του παρόντος διάφορα δείγματα μελιού για να δουν ποια φυτά έχουν επισκεφθεί οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Βλέπουμε βακτήρια που έχουν εξελιχθεί, τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά, και φτάνουμε στο στάδιο όπου το ράφι θα μείνει άδειο», σύμφωνα με τον καθηγητή Les Baillie από τη Φαρμακευτική Σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι καινοτόμο, αλλιώς αντιμετωπίζουμε το σενάριο να επιστρέψουμε στο προ-αντιβιοτικό στάδιο» προσθέτει, ενώ τονίζει πως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά περιγράφεται ως μείζονα απειλή για την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία.

«Πριν από τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούσαμε φυτικές και παραδοσιακές λύσεις για τη θεραπεία ασθενειών. Επιστρέψαμε σε αυτές τις παραδοσιακές θεραπείες για να δούμε αν μπορούμε να μάθουμε από τους προγόνους μας», πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μπορούν να δουν αν οι μέλισσες πήγαν σε κάποιο φυτό που είχε ένα αντιβιοτικό. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το συγκεκριμένο φυτό και στη συνέχεια αναλύουν τις ενώσεις του.

Οι ειδικοί θεωρούν πάντως πως το «ταξίδι της μέλισσας» θα τους βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων αντιβιοκτικών φαρμάκων.

Ετικέτες

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023