Σακχαρώδης διαβήτης, εσείς πότε μετρηθήκατε τελευταία φορά;

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 12:28

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των πασχόντων ξεπέρασε τα 380 εκατομμύρια και αναμένεται την επόμενη 20ετία να αγγίξει τα 600 εκατομμύρια! Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από την νόσο 850.000 άτομα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν το γνωρίζουν τονίζουν οι επιστήμονες με αφορμή την 14η Νοεμβρίου που είναι αφιερωμένη στο Διαβήτη.

Μήπως ήρθε η ώρα να εξεταστείτε και εσείς για τη νόσο ή να αλλάξετε τον τρόπο που τρέφεστε;

Ο διαβήτης θεωρείται σήμερα παγκόσμια απειλή. Η καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), για το 2015 επικεντρώνεται στην "Υγιεινή Διατροφή" και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Όπως καταγράφουν οι νέες μελέτες, τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει ακόμη και παιδιά και για αυτό ενοχοποιούνται οι κακές διατροφικές επιλογές αλλά και η μειωμένη άσκηση .

Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η συχνοουρία, η πολυουρία, η πολυφαγία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας.

Το τραγικό είναι ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Συχνά οι πάσχοντες από διαβήτη που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα - σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου - εξ αιτίας της νευροπάθειας που μπορεί να τους συνοδεύει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απουσιάζει ο θωρακικός πόνος και το ανυποψίαστο άτομο να εκτεθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, που εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, μπορεί να διαγνωσθεί με μια εξέταση αίματος, καθώς συχνά δεν συνοδεύεται από σύμπτωμα.
Γι’ αυτό ο ρόλος του προληπτικού ελέγχου θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικός και πρέπει να συστήνεται σε όλους όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, υπερτασικοί με διαταραχές των λιπιδίων, καθώς και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ΣακχαρώδηΔιαβήτη και είναι άνω των 45 ετών.

Η σωστή διατροφή και η καθημερινή 30λεπτη σωματική άσκηση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τεράστιο το κόστος της νόσου για τους Έλληνες

Οι οικονομικοί αναλυτές της Υγείας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην οικονομική διάσταση του διαβήτη καθώς, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ειδικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το μέσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη ανά ασθενή στην Ελλάδα, ανέρχεται με μέτριους υπολογισμούς στα 1.300 ευρώ το χρόνο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει την πάθησή τους κοστίζουν στο σύστημα 60% περισσότερο από εκείνους που βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και ακολουθούν πιστά τις συστάσεις των ειδικών (1.570 ευρώ έναντι 983 ευρώ το χρόνο).

Να σημειωθεί ότι το κόστος που αφορά τη φαρμακευτική αγωγή είναι μικρό σε σχέση με αυτό που σχετίζεται με τη νοσηλεία και την ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Γιατί οι γεννημένοι από το 1966-1980 κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη τύπου 2;

Μπορώ να προλάβω τον σακχαρώδη διαβήτη;

Το περπάτημα κρατάει τον διαβήτη μακριά

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης, από τη διάγνωση στη θεραπεία.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη