Ο Ρόλος των προβιοτικών στην υγεία μας

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 12:36

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και μπορούν επίσης να βρεθούν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Αυτοί οι ζώντες μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την φυσιολογική υγεία και βοηθούν στην ενίσχυση και στην συμπλήρωση εκ νέου των εντερικών βακτηρίων, την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της ανοσίας. Τα προβιοτικά είναι επωφελής για τη συνολική υγεία και την υγεία του γαστρεντερικού ιδιαίτερα. Το «Προ» και το «βιόκοσμος» μεταφράζεται κυριολεκτικά «για τη ζωή».

Λειτουργίες των Προβιοτικών

Το βάρος του συνόλου των βακτηρίων μέσα στα έντερά μας είναι κάτι περισσότερο από τρία κιλά, ο συνολικός αριθμός τους είναι πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία ανήκουν σε περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη που κατοικούν σε κάθε υγιές έντερο. Η πλειοψηφία αυτών δεν είναι το είδος των βακτηρίων που μας αρρωσταίνουν. Τα περισσότερα είναι χρήσιμα και σταματούν τα επιβλαβή παθογόνα μικρόβια. Βοηθούν την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση θρεπτικών ουσιών στην εντερική οδό, όπως φολικό οξύ, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες Β6 και Β12. Εάν αυτά τα ευεργετικά βακτήρια εξαντλούνται οφείλεται σε κακή διατροφή, ασθένειες, το άγχος ή την υπερβολική χρήση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν. Κάτω από υγιείς συνθήκες, τα καλά βακτήρια ευδοκιμούν.

Προβιοτικά συμπληρώματα

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν η διατροφική πρόσληψη δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για βακτηριακή εξομάλυνση. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστά δόσεις που κυμαίνονται από 1 έως 10 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών, που είναι το ισοδύναμο μιας ή δύο κάψουλες, που λαμβάνονται αρκετές ημέρες ανά εβδομάδα. Διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να παρατηρηθούν, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος και το στέλεχος του μικροοργανισμού που χρησιμοποιείται. Όλα τα στελέχη δεν θεωρούνται εξίσου χρήσιμα, έτσι πρέπει να συμβουλεύεται κανείς κάποιον ειδικό, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τα προβιοτικά, για να καθορίσει ποια είναι η καλύτερη ποσότητα για εσάς.

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Τα φιλικά προβιοτικά βακτήρια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στον εντερικό σωλήνα και να αποικίσουν υγιή βακτήρια, ώστε να επιτραπεί να λειτουργεί σωστά.Μπορούν να συμβάλουν στην υγιή επούλωση των κατεστραμμένων εντερικών τοιχωμάτων. Οι πεπτικές συνθήκες βελτιώθηκαν με προβιοτική θεραπεία σε καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξία στη λακτόζη, δυσκοιλιότητα, και διάρροια. Οι προβιοτικοί λακτοβάκιλλοι και τα δισχιδοί βακτήρια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θεραπεία της διάρροιας σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα, για μία έως δύο εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει καταστάσεις που σχετίζονται με διάρροια. Οι επιδράσεις ποικίλλουν, ανάλογα με το άτομο και τη φύση της πάθησης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Περίπου το 80 τοις εκατό της ανοσοποιητικής λειτουργία λαμβάνει χώρα στον εντερικό σωλήνα. Ως εκ τούτου, η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την θωράκιση του οργανισμού και τη γενική υγεία. Τα προβιοτικά βακτήρια στον εντερικό σωλήνα ενεργοποιούν τις ανοσοποιητικές συνιστώσες του συστήματος, όπως τα Τ και Β λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σημαντικά για την καταπολέμηση και την πρόληψη λοιμώξεων. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της σοβαρότητας του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση ενός ανοσοποιητικού συστήματος που έχει αποδυναμωθεί.

Προβιοτικά Με Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφίμων που προάγουν την ανάπτυξη των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία είναι τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά που εργάζονται μαζί αποτελούν το κλειδί για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα πρεβιοτικά μπορούν να βρεθούν στο σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το μέλι, τα σπαράγγια, αγκινάρες, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπανάνες. Ενσωματώστε τόσο τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή για μεγαλύτερο όφελος. Τα προβιοτικά ήδη βρίσκονται σε ένα κανονικό πεπτικό σύστημα και γενικά θεωρούνται ασφαλή. Θα πρέπει να απολαμβάνονται απλόχερα και συχνά.

Θαλής Παναγιώτου - E ιδικός Διατροφολόγος και Personal Trainer
www.mypersonaltrainer.gr

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη