Οσα πρέπει να γνωρίζετε επανορθωτική χειρουργική μαστού

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 16:32

Η Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού είναι μία από τις πιό συχνές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Με τα αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, και με την χειρουργική αφαίρεση να παραμένει η κύρια θεραπεία, οι γυναίκες που επιζητούν επανορθωτική χειρουργική αυξάνονται καθημερινά.

Επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση, η επιλογή είναι δική σας.

Η πρώτη μεγάλη απόφαση που χρειάζεται να πάρει μια γυναίκα είναι, αν όντως θέλει να προχωρήσει σε αποκατάσταση. Οι γυναίκες που το αποφασίζουν, αισθάνονται πολύ θετικά με το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένη να προχωρήσει σε χειρουργική αποκατάσταση, διότι αυτό σημαίνει περισσότερα χειρουργεία που μερικές φορές είναι δυσκολότερα από μια απλή ογκεκτομή ή μαστεκτομή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια διαδικασία που συχνά περιλαμβάνει περισσότερες από μία επεμβάσεις σε περίοδο μερικών μηνών, αν και μετά το πρώτο μεγάλο χειρουργείο , οι υπόλοιπες επεμβάσεις είναι σχετικά μικρές και συνήθως γίνονται με τοπική αναισθησία.Τελικά, το πιό σημαντικό πράγμα που λέω στις ασθενείς μου, «είναι το σώμα σου και πρέπει να έχεις τη τελευταία λέξη».

Άμμεση αποκατάσταση, τεχνικές, πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις.

Εαν αποφασίσει η γυναίκα να προχωρήσει, η επόμενη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το πότε. Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια , σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πολύ διαδεδομένη η αποκατάσταση του μαστου στο ίδιο χειρουργείο με την μαστεκτομή, (άμμεση αποκατάσταση). Όμως, όλες οι γυναίκες δεν είναι σύμφωνες, γιατί προτιμούν πρώτα να «ξεφορτωθούν τον καρκίνο» και μετά να σκεφθούν για το καινούργιο στήθος.

Τα συναισθηματικά και ψυχικά οφέλη που προσφέρει η άμμεση αποκατάσταση είναι ξεκάθαρα, οι ουλές είναι λιγότερες και όλη η διαδικασία είναι ευκολότερη και ταχύτερη. Η γυναίκα ξυπνάει με το καινούργιο στήθος και συχνά με καινούργια θηλή. Συχνά αυτό που απομένει είναι μόνο η αποκατάσταση της περιοχής γύρω από την θηλή (το καφέ/ ρόζ χρώμα ) που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.Από χειρουργική σκοπιά είναι πιό εύκολο να επιτύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα σε μία επέμβαση.

Όμως, όλες οι γυναίκες δεν είναι υποψήφιες για άμμεση αποκατάσταση, ειδικά εαν χρειάζεται μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση γίνει αργότερα (απώτερη) είναι προτιμότερη αναμονή περίπου 3 μήνών για να επουλωθούν τα τραύματα και να μαλακώσουν οι ουλές, σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Εάν οτιδήποτε από τα παραπάνω ειναι απαραίτητο, τότε η αναμονή φθάνει τους 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαθέσιμες με τις οποίες μπορεί να βελτιωθεί η εμφάνιση της γυναίκας, μετά από μαστεκτομή. Η τελική απόφαση για την τεχνική αποκατάστασης εξαρτάται από τις επιθυμίες της γυναίκας, το σχήμα του σώματος, τους διαθέσιμους ιστούς, την ποιότητα του δέρματος , την εμφάνιση του άλλου στήθους και την γενική υγεία της αρρώστου. Ένας ρεαλιστικός στόχος για κάθε ασθενή είναι η σημαντική βελτίωση της εμφάνισης, και όχι η τέλεια «αναπαραγωγή του στήθους».

Το κλειδί για μιά επιτυχημένη αποκατάσταση μαστού είναι η προσεκτική επιλογή ώστε βρούμε την κατάλληλη τεχνική για κάθε άρρωστη . Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση της τεχνικής, της ποιότητας των ιστών και της ικανότητας του χειρουργού.

Οι επιλογές είναι οι εξής:

Μετά από μερική μαστεκτομή ή ευρεία τοπική εκτομή.

Επειδή συνήθως επιβάλλεται ακτινοθεραπεία , οι τεχνικές είναι:

1) Μετακίνηση μέρους του υπόλοιπου υγιούς μαστού για να καλυφθεί το έλλειμμα στον ίδιο χρόνο με την εκτομή. (θεραπευτική μαμμοπλαστική). Μπορεί να δώσει εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα αλλά είναι απαραίτητο το στήθος να είναι μεγάλο.

2) αποκατάσταση του ελλείμματος μεταφέροντας ιστό από την πλάτη. (μύ, λίπος και δέρμα)

3) Αποκατάσταση με μεταμόσχευση λίπους, κάνοντας πρώτα λιποαναρρόφηση σε άλλο μέρος του σώματος.

Μετά από μαστεκτομή

Ολική αποκατάσταση στήθους γίνεται σε αυτήν την περίπτωση και οι επιλογές είναι:

1) Αποκατάσταση με ενθέμματα και διατατήρες (μπαλονάκι) .

Είναι η πιό απλή τεχνική και περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ενθέμματος φυσιολογικού ορού ή σιλικόνης κάτω από τον θωρακικό μυ. Δεν ενδείκνυται σε καμμία περίπτωση η τοποθέτηση του ενθέμματος απλά κάτω από το δέρμα.

2) Αποκατάσταση με δικούς μας ιστούς (κρημνός) και ένθεμμα σιλικόνης.Η κύρια επιλογή είναι ο μυς (πλατύς ραχιαίος) με λίπος και δέρμα από την πλάτη.

3) Αποκατάσταση μόνο με δικούς μας ιστούς.

Οι κύριες επιλογές είναι ιστοί και μαλακά μόρια από την πλάτη (εκτεταμένος πλατύς ραχιαίος μυς), την κοιλιά (TRAM ή DIEP κρημνός) και τους γλουτούς ( S-GAP κρημνός). Οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύωρες και περίπλοκες αλλά δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η σύγχρονη αποκατάσταση

Η χειρουργική αποκατάσταση έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπείας του καρκίνου του μαστού και οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε αποκατάσταση αισθάνονται ολοκληρωμένες. Τα νέα ενθέμματα που βελτιώνονται συνεχώς. Εναλλακτικά, η αυτόλογη επανορθωτική αποκατάσταση (δικοί μας ιστοί) έχει εξελιχθεί σε μιά αξιόπιστη και ασφαλή μέθοδο που μας επιτρέπει να επιτύχουμε ένα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Παραμένει αναγκαίο η γυναίκα να μην νιώσει πίεση να υποβληθεί σε αποκατάσταση. Απαιτείται καθοδήγηση για να λάβει την τελική της απόφαση καθώς και να ενημερωθεί για όλη την γκάμα των τεχνικών και όλες τις δυνατές επιλογές. Ίσως, είναι η μοναδική φορά σε όλη αυτή τη φοβερή διαδικασία του καρκίνου του μαστού που δίνεται η δυνατότητα στην γυναίκα να έχει τον τελικό λόγο.

Ευχαριστούμε τον κ.Ιωάννη Γιαννά, MD, FRCS(Eng), FRCS(Plas), FEBOPRAS, Πλαστικό & Επανορθωτικό Χειρουργό ( www.athensplasticsurgery.gr), τηλ. Επικοινωνίας 210 89 43 033

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη