Έρχεται συσκευή που θα κάνει ανάλυση DNA μέσω κινητού τηλεφώνου

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 11:29

Μπορεί το κινητό σας τηλέφωνο να κάνει άμεσες γενετικές αναλύσεις, σε πολύ λίγο χρόνο και με χαμηλό κόστος;

Ερευνητές στις ΗΠΑ και στην Σουηδία ασχολήθηκαν επιτυχώς με αυτό το τεχνολογικό εγχείρημα και  δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που προσαρτάται σε ένα κινητό τηλέφωνο και μπορεί να διενεργήσει γενετικές αναλύσεις όπου και αν βρίσκεστε συσκευή λειτουργεί ως μικροσκόπιο και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να παραχθεί μαζικά χωρίς να  έχει απαγορευτικό κόστος.

Η ιδέα για αυτή υλοποιήθηκε για να βοηθήσει γιατρούς που εργάζονται σε μέρη όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εργαστήριο, προκειμένου να κάνουν διάγνωση έγκαιρα και να μην καθυστερούν την  θεραπεία των ασθενών.

Με αυτή την τεχνολογική καινοτομία, οι γιατροί θα μπορούν  να εξάγουν άμεσα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση του ασθενή όπως  τα αποτελέσματα από δείγματα  ή αν μια λοίμωξη οφείλεται σε βακτήριο ή ιό, για να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πως λειτουργεί

Ο γιατρός μπορεί να πάρει π.χ ιστό από τον ασθενή και να τον τοποθετήσει στη συσκευή κάτω από ένα ειδικό φακό, που συνδέεται με την κάμερα του κινητού. Με τον τρόπο αυτό η κάμερα του τηλεφώνου μετατρέπεται σε μικροσκόπιο, οι εικόνες  στέλνονται στη συνέχεια για ανάλυση σε ένα λογισμικό που διαθέτει ειδικό αλγόριθμο και προκύπτει το τελικό συμπέρασμα.

18

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, της Στοκχόλμης και της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματς Νίλσον, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».Η ανακάλυψη φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς ήδη, εταιρίες στη Βρετανία εργάζονται για να κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτού του είδους τις συσκευές , μέσα στο 2017, με προσιτές τιμές.

Οι Ιατροί μας μπορούν να σας κατατοπίσουν σε όλα τα θέματα υγείας. Αναζητήστε τους εδώ

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης

Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

Ελπίδες ότι θα ζούμε έως τα 120 και υγιείς

Ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί τους υπερτασικούς

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη