Η βιταμίνη Β12 κρατάει τον εγκέφαλο νέο

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 09:57

Η βιταμίνη Β12 (βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας) είναι μια βασική πρωτεΐνη, που παίζει πολλούς ρόλους στον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ωστόσο μια νεότερη μελέτη έδειξε πως η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτή τη τόσο συχνή πλέον νευροεκφυλιστική πάθηση.

Όπως έδειξε μελέτη Σουηδών ερευνητών, υπό τον δρα Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12.

Τώρα, μια ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα καθώς, διαπίστωσε ότι η έλλειψη της Β12 έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης.Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν και αξιολόγησαν 107 υγιή άτομα, ηλικίας 61-87 ετών, για μια περίοδο 5 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για αξιολόγηση του μεγέθους και ατροφίας του εγκεφάλου, αναλύσεις αίματος με μετρήσεις βιταμινών ή άλλων ενώσεων (όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, τρανσκοβαλαμίνης, ομοκυστεΐνης και άλλες) και τεστ αξιολόγησης των γνωστικών τους δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που είχαν αρχικά τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, παρουσίασαν διαχρονικά μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, δηλαδή παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ατροφία. Στους εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, η απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε αυτούς που είχαν τα ψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 δεν είχαν τιμές που ήταν πιο κάτω από το κατώτερο όριο του κανονικού, γι’ αυτό δεν θεωρήθηκε ότι είχαν έλλειψη της βιταμίνης. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά με 6 φορές περισσότερη απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε αυτούς που είχαν τα κατώτερα επίπεδα βιταμίνης σε σχέση με αυτούς που είχαν τα ψηλότερα. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πιθανόν να χρειάζεται αναθεώρηση των ποσοτήτων βιταμίνης Β12 που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά.

Η μελέτη αυτή δεν δείχνει ξεκάθαρα ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 στο αίμα προκαλούν ατροφία της μνήμης, αλλά ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Β12 έχουν αυξημένες πιθανότητες για ατροφία εγκεφάλου.

Οι Ιατροί μας μπορούν να σας κατατοπίσουν σε όλα τα θέματα υγείας. Αναζητήστε τους εδώ

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης

Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

Ελπίδες ότι θα ζούμε έως τα 120 και υγιείς

Ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί τους υπερτασικούς

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη