Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί στο κρεβάτι του;

Μια συνήθης απορία των γονιών είναι πότε το παιδί μπορεί να αποχωριστεί την κούνια του και να μεταβεί στο κρεβατάκι του. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ποικίλλει, καθώς υπάρχουν παιδιά που είναι έτοιμα για την αλλαγή αυτή από τον 18ο μήνα της ζωής τους, ενώ για κάποια άλλα η στιγμή αυτή μπορεί να έρθει όταν φτάσουν στην ηλικία τριών ή τρεισήμισι ετών. Σε όποια ηλικία από αυτές και αν γίνει η μετάβαση, είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν χρειάζεται να αγχώνεστε.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Δεν χρειάζεται να βιάζεστε και δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, σε αυτό το θέμα. Δώστε χρόνο στο παιδί σας.

Σημάδια που «μαρτυρούν» ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να πάει από την κούνια στο κρεβάτι

Σε γενικές γραμμές, το παιδί μέσω της συμπεριφοράς του θα σας υποδείξει ότι πλέον η κούνια το περιορίζει: θα αρχίσει να κουνάει τα κάγκελα, να σκαρφαλώνει στην κούνια του και να βγαίνει από αυτή, κ.λπ.

Διευκολύνοντας τη μετάβαση

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να κάνετε την αλλαγή καλύτερη και εύκολη για όλους:

  • Να διαλέξετε μαζί με το παιδί σας το κρεβάτι του. Ένα κρεβάτι που θα του αρέσει, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ασφαλές, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο πτώσης κατά τον ύπνο του.
  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κοιμάται στο καινούριο του κρεβάτι.
  • Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τα σεντόνια του και γενικότερα να διακοσμήσει το κρεβάτι, όπως το κάνει να αισθάνεται πιο οικεία.
  • Βρείτε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν το παιδί να αγαπήσει και να συνηθίσει το κρεβάτι, όπως το να διαβάζετε αγκαλιά παραμύθια, ή να παρακολουθείτε αγαπημένα προγράμματα στην τηλεόραση,

Αν το παιδί εξοικειώνεται σιγά-σιγά με το κρεβάτι του, αφήστε το να κοιμηθεί σε αυτό. Αν όμως, αντιδρά και εμφανίζει προβλήματα κατά την ρουτίνα του ύπνου, όπως το να ξυπνά μέσα στη νύχτα, να κλαίει λη να έχει έντονη και ασταμάτητη γκρίνια, τότε ίσως να είναι όντως, νωρίς. Γι' αυτό και θα πρέπει να επαναφέρετε την κούνια του στον χώρο του δωματίου.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts