Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κιρσών για όμορφα και υγιή πόδια

Σαλίβερος Απόστολος

Σαλίβερος Απόστολος
Αγγειοχειρουργός
www.fleves.gr

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κιρσούς. Για την ακρίβεια περίπου οι μισές γυναίκες και το ένα τρίτο των ανδρών πάσχουν από φλεβικές παθήσεις. Κιρσοί ονομάζονται οι αντιαισθητικές φουσκωμένες φλέβες στα πόδια .

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Οι κιρσοί όμως εκτός από το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και παθολογικά προβλήματα.Αναφερόμαστε σε πιθανή θρόμβωση που μπορεί να συμβεί, αιμορραγία, έλκος, δερματίτιδα στάσης, λιποδερματοσκλήρυνση και άλλα. Συνηθισμένα συμπτώματα σε κάποιον που έχει κιρσούς είναι : αίσθημα βάρους στα πόδια, κουρασμένα κάτω άκρα, κάψιμο, κνησμό, κράμπες. Τώρα το καλοκαίρι λόγω ζέστης οι φουσκωμένες αυτές φλέβες (κιρσοί) διαστέλλονται περισσότερο με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα. Αν λοιπόν έχετε κιρσούς καλό είναι να λάβετε μερικά πραγματάκια υπόψιν ώστε να διατηρηθείτε σε καλή κατάσταση το καλοκαίρι. Οι βασικές αρχές είναι τρεις : αποφυγή ακινησίας, αποφυγή θερμότητας, και άσκηση.

Καθημερινές αλλαγές  για υγιή πόδια

Αν εργάζεστε σε στατική ορθία θέση πχ είστε ταμίας προσπαθείστε να κινείτε τα πόδια σας, κάντε επιτόπου μικρά βηματάκια και αλλάζετε συχνά το βάρος του σώματος εναλλάξ στα δύο πόδια. Αν εργάζεστε σε γραφείο χρησιμοποιείστε υποπόδιο, σηκωθείτε κάθε μία ώρα και κάντε μερικά βήματα να κυκλοφορήσει το αίμα. 

 

woman-sitting-desk-70 0

Αν δεν εργάζεστε και είστε πχ συνταξιούχος προσέξτε να μην κάθεστε πολλές ώρες σε καρέκλα συνεχόμενες. Μερικοί συνταξιούχοι κάθονται με τις ώρες στην τηλεόραση ή το ίντερνετ. Είναι λάθος. Χρειάζεται συχνά κινητοποίηση.

Ο καιρός βοηθάει ώστε να πάμε για ένα περίπατο. Το ιδανικό είναι να βγούμε τις ώρες που δεν κάνει πολύ ζέστη και να περπατήσουμε με κανονικό ρυθμό για μισή ώρα. Επίσης άριστη άσκηση για τις φλέβες είναι το κολύμπι. Η θάλασσα κάνει πολύ καλό (το δροσερό νερό προκαλεί αγγειοσυστολή που είναι ευεργετική για τις φλέβες). Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Το ποδήλατο είναι επίσης εξαιρετική άσκηση.Γενικά η γυμναστική ενδείκνυται αρκεί να μην χρησιμοποιούμε μεγάλα βάρη στα πόδια.Αν είστε επαγγελματίας αθλητής έχετε υπόψιν ότι οι κιρσοί μειώνουν την απόδοσή σας – πρέπει να τους εξαφανίσετε ώστε να πετύχετε καλύτερη επίδοση. 

pexels-photo-24579

Η ζέστη είναι ο εχθρός μας αν έχουμε κιρσούς. Απαιτείται να είμαστε σε δροσερά μέρη όσο είναι δυνατόν, να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, να καθόμαστε σε σκιερά μέρη στην παραλία, να κάνουμε δροσερά ντους στα πόδια, και να αποφεύγουμε σάουνες , χαμάμ, σολάριουμ, θερμές πηγές, καυτά ντους.Αν έχετε ελεύθερο χρόνο πάρτε ένα σκυλάκι. Θα σας αναγκάζει να βγαίνετε πρωί βράδυ βόλτα και θα σας κάνει και παρέα γιατί το περπάτημα είναι βαρετό όταν είναι μοναχικό.

140530-Dog-Walk-L

Η θεραπεία με Laser

Τέλος μην ξεχνάμε ότι οι κιρσοί πλέον θεραπεύονται πολύ εύκολα με τα ενδοφλέβια λέιζερ. Αναίμακτα, χωρίς πόνους, χωρίς νάρκωση, χωρίς τομές, χωρίς νοσηλεία. Ιδανικά θα πρέπει να απαλλαγείτε από τους κιρσούς για να μην υποφέρετε από συμπτώματα και να κινδυνεύσετε με θρόμβωση ή αιμορραγία.Οι ειδικοί ιατροί που ασχολούνται με τις φλέβες ονομάζονται αγγειοχειρουργοί. Μιλήστε με έναν εξειδικευμένο ιατρό για να λάβετε περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες αν έχετε κιρσούς.

Dr. Απόστολος Λ. Σαλίβερος, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,Εξειδικευμένος στις «Σύγχρονες Ενδαγγειακές Τεχνικές», Πλ. Κατράκη Βάσως 6, Γλυφάδα, www.fleves.gr, Τηλ.: 213.0349949, 6947203123

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts