Συμβουλές πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίων

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 12:11
Σαλίβερος Απόστολος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
Website | Facebook | Instagram | YouTube

Είστε άνω των 40 ετών και αρχίζετε να σκέφτεστε για προληπτικές εξετάσεις; Σας απασχολεί το θέμα ενός πιθανού εγκεφαλικού και πώς να το αποφύγετε στο μέλλον; Αυτό το άρθρο θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου υποστεί βλάβη από ισχαιμία ή αιμορραγία. Τα αιμορραγικά επεισόδια ευθύνονται για το 20% των εγκεφαλικών και τα ισχαιμικά για το 80%.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά μπορεί να συμβούν συνήθως σε κάποιον που λαμβάνει αντιπηκτικά ή μετά από υπερτασική κρίση. Πολλές φορές υπάρχουν «ελαττώματα» στα αγγεία του εγκεφάλου (πχ ανευρύσματα ή δυσπλασίες) και όταν αυτά σπάσουν δημιουργείται αιμάττωμα που προκαλεί το εγκεφαλικό.

Για να προστατευτούμε από αυτά τα εγκεφαλικά οι συμβουλές είναι:

•ελέγχουμε περιστασιακά την πίεσή μας ώστε να αναγνωρίσουμε πιθανή υπέρταση έγκαιρα
•αποφεύγουμε την λήψη αντιπηκτικών χωρίς να υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να χορηγηθούν (πχ δεν παίρνουμε προληπτικά ασπιρίνες ή salospir από μόνοι μας χωρίς την γνώμη ενός ιατρού)
•αν υπάρχει ιστορικό ανευρύσματος εγκεφάλου σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας καλό είναι να συμβουλευτούμε ιατρό για πιθανό έλεγχο με μαγνητική ή άλλου είδους αγγειογραφία.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν δεν αιματώνεται κάποια περιοχή του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο μηχανισμούς: αν υπάρχει στένωση στο αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο ή αν συμβεί εμβολισμός δηλαδή να ξεκολλήσει από κάπου ένα έμβολο (συνήθως θρόμβος ή τμήμα αθηρωματικής πλάκας) και να πάει να κλείσει ένα αγγείο του εγκεφάλου.

1.Στένωση αγγείου: η συνηθέστερη αιτία είνα η στένωση της καρωτίδας δηλαδή του αγγείου που βρίσκεται στο λαιμό μας και στέλνει αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι. Για να συμβεί στένωση στην καρωτίδα συνήθως έχουμε κάποιον από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου: κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή κληρονομικότητα.

2.Εμβολικό επεισόδιο: δύο είναι οι συνηθέστερες αιτίες εμβολισμού, να αποκολληθεί κομμάτι της αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί την στένωση στην καρωτίδα όπως αναφέρθηκε πριν ή να υπάρχει καρδιακή αρρυθμία που δημιουργεί θρόμβους μέσα στις καρδιακές κοιλότητες και μετά αυτοί με την ροή του αίματος μεταφέρονται προς τον εγκέφαλο. 


Για να προστατευτούμε από αυτά τα εγκεφαλικά οι συμβουλές είναι:

•Κάνουμε καρδιολογικό έλεγχο (check-up) για τυχόν αρρυθμίες ή καρδιακές δυσλειτουργίες και ακολουθούμε τις οδηγίες του καρδιολόγου.
•Ρυθμίζουμε τους παράγοντες κινδύνου όπως το σάκχαρο, την πίεση και την χοληστερίνη μας κατά της οδηγίες του ιατρού.
•Σταματάμε το κάπνισμα αν καπνίζουμε.
•Αν υπάρχει στην οικογένειά μας κληρονομικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ενημερώνουμε τον ιατρό για να κάνουμε έλεγχο.
•Σε κάθε περίπτωση που ο ιατρός υποπτεύεται στένωση καρωτίδων πρέπει να γίνει έλεγχος με υπερήχους (τρίπλεξ καρωτίδων). Αν στο τρίπλεξ βρεθεί στένωση ή αθηρωμάτωση επισκεπτόμαστε αγγειοχειρουργό ο οποίος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή και θα μας βάλει σε πρόγραμμα παρακολούθησης (αν η στένωση είναι μικρή) ή θα διορθώσει το πρόβλημα αν απαιτείται (πχ στένωση άνω του 70% με επικίνδυνης υφής αθηρωματική πλάκα).
•Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να τρεφόμαστε υγειϊνά και να ασκούμαστε συστηματικά.

Το εγκεφαλικό είναι μία σοβαρή παθολογική κατάσταση που όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές.
Στην ακόλουθη διεύθυνση μπορείτε να κάνετε online ένα τεστ υπολογισμού του κινδύνου που έχετε να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο - (http://my.americanheart.org/cvriskcalculator) – σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:www.fleves.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Απόστολο Σαλίβερο, Αγγειοχειρουργός, 6947203123                      

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη