Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Online συμβουλευτική: μηδενίζοντας τις αποστάσεις με τις ασθενείς

Σιούλας Βασίλης

Σιούλας Βασίλης
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
sioulas-gyn.gr

https://www.facebook.com/sioulasgyn

Η τηλεϊατρική έγινε γνωστή ως ένα εργαλείο που έθετε τις βάσεις μέσω των εφαρμογών της για την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των ασθενών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους (δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές). Η πανδημία όμως που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, υπογράμμισε την ανάγκη της online-συμβουλευτικής ως μιας υπηρεσίας απαραίτητης για την προστασία ευπαθών ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο, επιτρέποντας την παρακολούθηση της υγείας τους ή και τη λήψη δεύτερης εξειδικευμένης ιατρικής γνώμης από απόσταση, αποφεύγοντας παράλληλα, τις άσκοπες μετακινήσεις. Πώς όμως λειτουργεί η online συμβουλευτική σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Πώς λειτουργεί η online συμβουλευτική

Η υγεία είναι πιο σημαντική από τις αποστάσεις. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με γυναικολογικό καρκίνο ή πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, ακόμα και για καλοήθη λόγο. Χρέος μας είναι να δώσουμε τις απαντήσεις που αυτές οι γυναίκες αξίζουν, είτε ζουν σε κάποια περιοχή της Ελλάδας που δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι για το πρόβλημά τους Ιατροί, είτε οι περιορισμοί λόγω πανδημίας COVID-19 εμποδίζουν τις μετακινήσεις τους. Για την πραγματοποίηση της online συμβουλευτικής απαιτείται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή μέσω email μαζί μας.  Αφού μας δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και στείλουν τις σχετικές με το πρόβλημά τους εξετάσεις, ορίζουμε από κοινού το διαδικτυακό μας ραντεβού, καθώς και την εφαρμογή (π.χ. Skype, Zoom, FaceTime κλπ) που θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουμε για αυτόν το σκοπό. Για τις λιγότερες εξοικειωμένες με την τεχνολογία ασθενείς, η κλασική τηλεφωνική συνομιλία είναι, προφανώς, ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές.

Ποιες ασθενείς αφορά

Η παροχή online συμβουλευτικής από το Ιατρείο μας απευθύνεται σε ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο ή προκαρκινικές καταστάσεις των γυναικολογικών οργάνων και όσες έχουν ένδειξη για γυναικολογική χειρουργική επέμβαση οποιασδήποτε μορφής.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να στείλουν οι ασθενείς

Για να μπορέσουμε να παρέχουμε την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική άποψη στις ασθενείς μας θα πρέπει να μας στείλουν όλες τις εξετάσεις που σχετίζονται με τη διάγνωσή τους. Σε αυτά τα πλαίσια, μπορεί να περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογραφήματος, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας), εξετάσεων αίματος (π.χ. καρκινικών δεικτών), ιστολογικών εξετάσεων (δηλ. βιοψιών), καθώς και πορίσματα ογκολογικών συμβουλίων, αν υπάρχουν. Αν οι ασθενείς μας έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε κάποια μορφή θεραπείας για το πρόβλημα που τις απασχολεί, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις σχετικές λεπτομέρειες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής, θα ζητήσουμε πληροφορίες για το συνολικό ατομικό ιστορικό τους (π.χ. άλλα προβλήματα υγείας, προηγούμενα χειρουργεία, φάρμακα που λαμβάνουν).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς πως η online συμβουλευτική στηρίζεται σε αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί αλλού, ενώ δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα προσωπικής κλινικής αξιολόγησής τους. Αν τα παραπάνω εμποδίζουν τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης ιατρικής γνώμης, θα τις ενημερώσουμε εγκαίρως. Φυσικά, αν μας εμπιστευθούν για τη χειρουργική τους θεραπεία, θα ζητήσουμε να τις εξετάσουμε πριν την ημέρα του χειρουργείου, ώστε να επιβεβαιώσουμε πως έχουμε προτείνει την κατάλληλη επέμβαση για τις ανάγκες τους.

Τα οφέλη για τις ασθενείς

Η online συμβουλευτική είναι ένας ευέλικτος τρόπος να παρέχουμε στις ασθενείς τη δική μας γνώμη για το ζήτημα γυναικολογικής υγείας που τις απασχολεί. Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς αποφεύγουν: 

  • να ταξιδέψουν στην Αθήνα και τα σχετικά κόστη, εφ’ όσον ζουν στην περιφέρεια.
  • να απουσιάσουν από την εργασία τους, ειδικά αν στο γραφείο που δουλεύουν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια εμπιστευτική συζήτηση.
  • να αφήσουν το σπίτι τους, ιδιαίτερα αν έχουν παιδιά ή ηλικιωμένους που χρειάζονται τη συνεχή φροντίδα τους.
  • να στερηθούν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, όπως π.χ. κατά τις ώρες αυξημένης κυκλοφορίας στους δρόμους .
  • να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες ή άλλες καταστάσεις (π.χ. πανδημία COVID-19) το καθιστούν δυσχερές.
  • να επιβαρυνθούν με τα έξοδα για χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ή ταξί.

Η αξία της on-line συμβουλευτικές στις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο

Για πολλά χρόνια, η χειρουργική θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων βασιζόταν σε γενικεύσεις (π.χ. υιοθέτηση της ίδιας χειρουργικής τεχνικής σε όλες ανεξαιρέτως τις ασθενείς), ενώ ο χαρακτηρισμός των πιο προχωρημένων περιπτώσεων ως ανεγχείρητων ήταν αρκετά συνήθης. Ευτυχώς, η εποχή μας είναι διαφορετική, χάρη στις επεμβάσεις κυτταρομείωσης στον προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, τις εξελίξεις στη ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική, την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού και τις στρατηγικές διατήρησης της γονιμότητας σε νεότερες ασθενείς με κακοήθη νόσο. Όταν, μάλιστα, η χειρουργική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα πλαισιώνονται από τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης των ασθενών, η επιτυχής χειρουργική επέμβαση συνδυάζεται με την ελαχιστοποίηση της παραμονής στο νοσοκομείο και την ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητά τους. Για να αξιοποιήσουν οι ασθενείς αυτές τις δυνατότητες, η εξειδίκευση και εμπειρία του Ιατρού που θα εμπιστευθούν στις νεότερες χειρουργικές εξελίξεις είναι επιβεβλημένη. Μόνον έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν τα καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 300 68 18.

Ο Βασίλης Σιούλας, είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στην Αθήνα, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι Υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts