Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014

Ενδοαυλικό laser, η νέα εξελιγμένη επεμβατική θεραπεία των επιπλοκών της φλεβικής ανεπαρκείας και των κιρσών κάτω άκρων.

Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Χαράλαμπος Κ. Ηλίας
 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
 www.iliasxar.gr                                                     https://www.facebook.com/iliasxaralampos/ 

Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στην Ελλάδα στο 12ο Πανελλήνιο Αγγειοχειρουργικό συνέδριο τον Ιανουάριο του 2010 στο Ζάππειο από τον κύριο Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, με ανακοίνωση τότε εκατοντάδων περιστατικών. Σήμερα η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την ομάδα του σε πάνω από 1200 ασθενείς, αριθμός συγκρίσιμος με δεδομένα άλλων χωρών. Η πρώτη επέμβαση στον κόσμο έγινε το 1999. Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά και με την σειρά:

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Ποια τα συμπτώματα και επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας;

 • Πρήξιμο.
 • Οίδημα.
 • Πόνο.
 • Βαριά άκρα.
 • Καυσαλγίες,υπέρχρωση.
 • Αίσθημα τάσεως.
 • Κνησμό (φαγούρα),χρόνια δερματίτις.
 • Ερυσίπελας.
 • Αιμωδίες (μουδιάσματα),θρόμβωση σαφηνών φλεβών

Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη. Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα τις φλέβας, φλεγμαίνει και παρουσιάζει θρόμβο. Η επιφανειακή αυτή θρομβοφλεβίτιδα δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία εκτός και αν ο θρόμβος περάσει μέσω των διατιτραινουσών φλεβών στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, κατάσταση η οποία είναι σοβαρή, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πνευμονική εμβολή. Σ’ αυτή τη περίπτωση η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ποιες οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας και πως εμφανίζονται;

 • φλεγμονή του δέρματος,
 • υπέρχρωση (σκούρο καφέ χρώμα),
 • έκζεμα,
 • δερματίτιδα εκ στάσεως του αίματος,
 • τροφικές διαταραχές του δέρματος (σκλήρυνση του δέρματος και υποδόριου ιστού).

1. Στο τελικό στάδιο δημιουργείται έλκος δηλαδή πληγή το οποίο ονομάζεται φλεβικό ή άτονο έλκος.

2. Ξαφνικό πρήξιμο της γάμπας ή αιφνίδιος πόνος μπορεί να σημαίνει θρόμβωση εσωτερικών (εν τω βάθει) φλεβών.

3. Όταν το δέρμα πάνω από τον κιρσό λεπτύνει πολύ τότε μπορεί από ένα μικρό τραυματισμό να αιμορραγήσει.

Στη περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας.

Πως γίνεται η επεμβατική θεραπεία;

Όταν η φλεβική ανεπάρκεια είναι προχωρημένη και υπάρχουν άτονα έλκη τότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει:

1. Το ενδοαϋλικό laser το οποίο αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία των τελευταίων επτά ετών, η οποία είναι αναίμακτη, ανώδυνη, ασφαλής για τον ασθενή και ευκόλως επαναλαμβανόμενη.

2. Σε αντίθεση με την παλιά κλασσική μέθοδο, την σαφηνεκτομή με την οποία αφαιρούσαμε ολόκληρη την σαφηνή φλέβα, μείζονα ή ελάσσονα, από τη βουβωνική χώρα μέχρι το έσω σφυρό(αστράγαλο) για την πρώτη και από την ιγνυακή περιοχή(πίσω από το γόνατο) μέχρι το έξω σφυρό για την δεύτερη. Το ενδοαϋλικό laser ELVeS 1470nm ανατρέπει τα παλιά δεδομένα με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

3. Οι φλέβες αυτές δεν αφαιρούνται, οπότε δεν γίνονται μεγάλες τομές, δεν τραυματίζονται ιστοί, δεν τραυματίζονται νεύρα όπως στην ανοικτή χειρουργική μέθοδο.Με διαδερμικό τρόπο, δηλαδή από μία μικρή οπή όση και η διάμετρος μιας βελόνας, «εισάγονται» τα υλικά του ενδοαϋλικού laser και εν συνεχεία η οπτική ίνα. Η οποία με την καθοδήγηση έγχρωμου υπερηχοτομογράφου γίνεται «σύγκλεισης» της πάσχουσας φλέβας και συρρίκνωση αυτής.

4. Στην περιοχή του έλκους γίνεται απολίνωση της διατιτρώσας ή της πάσχουσας φλέβας.

Μια διαδικασία ανώδυνη και γρήγορη, με τον ασθενή να περπατά αμέσως μετά και να εξέρχεται του νοσοκομείου σε ελάχιστες ώρες. Δύναται επίσης να επανέλθει στην εργασία του σε 4-5 ημέρες. Να σημειώσουμε ότι η κλασσική «ανοικτή» μέθοδος είχε υποτροπές, όπως ουλές από τις τομές, τραυματισμό νεύρων, επώδυνα αιματώματα και το κυριότερο επανεμφάνιση κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης. Στους διαβητικούς ασθενείς με την ενδοσκοπική laser τεχνική δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επούλωσης του δέρματος. Ετσι σήμερα με την τεχνογνωσία και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική σε πάνω από 90% των περιπτώσεων.

ilias

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 694 426 1464

Διαβάστε ακόμα από τον κ.Χ.Ηλία

Θεραπεία Ελκών με αναίμακτη τεχνική

Εξαφανίστε τα φλεβικά αιμαγγειώματα και τις ευρυαγγείες ανώδυνα

Λιποίδημα: Μάθετε πως θεραπεύεται αυτή η άγνωστη ασθένεια

Φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων, μπορείτε να προστατευτείτε 

Εξαφανίστε τις ευρυαγγείες & τα φλεβικά αιμαγγειώματα

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts