Σφάλμα
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 68
Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Φλεβική ανεπάρκεια: Η ενδοαυλική τεχνική με laser αποκαθιστά ανώδυνα τις φλέβες

Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Χαράλαμπος Κ. Ηλίας
 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
 www.iliasxar.gr                                                     https://www.facebook.com/iliasxaralampos/ 

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα κάθε ηλικίας , αλλά η συχνότητα αυξάνεται εντυπωσιακά μετά την ηλικία των 50 ετών και απαιτεί συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο ώστε να αντιμετωπιστούν και να ανακουφιστούν οι ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπλοκές όπως είναι οι θρομβώσεις, τα άτονα έλκη, οι δερματικές φλεγμονές, κλπ.

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Πώς ακριβώς δημιουργείται η φλεβική ανεπάρκεια;

Οι φλέβες είναι τα αγγεία τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, οι βαλβίδες καταστρέφονται, αποκτούν ελικώσεις, κι ονομάζονται κιρσοί. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα οδηγώντας σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Ποιοί παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία της πάθησης;

Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλουν στην φλεβική ανεπάρκεια είναι και η ηλικία. Πιο συγκεκριμένα η συχνότητα των κιρσών ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας. Αφορά περίπου το 40-45% των γυναικών και το 20-25% των ανδρών.

Παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα είναι :

 • Η παχυσαρκία,
 • Η γενετική προδιάθεση,
 • Η χρόνια δυσκοιλιότητα,
 • Η παρατεταμένη ορθοστασία,
 • Η καθιστική ζωή,
 • Η έκθεση στον ήλιο (τους καλοκαιρινούς μήνες).

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

 • πρήξιμο,
 • οίδημα,
 • πόνος,
 • βαριά άκρα,
 • καυσαλγίες,
 • αίσθημα τάσεως,
 • κνησμό (φαγούρα).

Ποιές οι επιπλοκές των κιρσών;

Οι επιπλοκές τους είναι το φλεβικό άτονο έλκος, το έκζεμα, το ερυσίπελας και χρόνιες φλεγμονές με πιο σημαντική από αυτές την θρόμβωση. Η τελευταία μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία.

Ποιοί οι τρόποι αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας;

Η κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η χειρουργική με ολική αφαίρεση της φλέβας (σαφηνεκτομή ) η οποία απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο περισσότερες ημέρες και έχει αρκετές επιπλοκές όπως κακώσεις νεύρων , επώδυνα αιματώματα , αφήνει μεγάλες αντιαισθητικές ουλές ενώ συχνά οι κιρσοί υποτροπιάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης. Η περίοδος αποθεραπείας και επιστροφής στην εργασία φτάνει τον 1 μήνα. Τα ποσοστά επιτυχίας της κλασσικής μεθόδου, μετά από μελέτες, φτάνουν μέχρι 70%.

Πλέον, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η αποκατάσταση με τη χρήση ενδοφλεβίου laser τελευταίας τεχνολογίας 1470nm είναι η πιο εξελιγμένη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που εξασφαλίζει επιτυχία της τάξης 98-99% και πολλά πλεονεκτήματα.

Πως ακριβώς πραγματοποιείται;

1) Γίνεται και με τοπική αναισθησία ή ελαφριά μέθη.

2) Διαρκεί λίγο (50-60 λεπτά).

3)Δεν γίνονται τομές.

4)Δεν μένουν ουλές.

5)Είναι ανώδυνη μέθοδος.

6)Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες.

7)Ο ασθενής επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις δραστηριότητές του.

Ποιά τα αποτελέσματα της επέμβασης με laser;

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν υποτροπές όπως με τις παλαιότερες μεθόδους, διότι η ενδοαυλική τεχνική με laser δεν είναι ακρωτηριαστική, και προσομοιάζει με την φυσική λειτουργία του οργανισμού, μην παραβιάζοντας την φύση. Και αυτό γιατί δεν αφαιρείται η σαφηνής φλέβα αλλά διορθώνεται η διάταση και ανεπάρκειά της με τη χρήση του laser. Ήδη εφαρμόζεται 14 χρόνια σε όλο τον κόσμο με πολλές χιλιάδες ασθενείς θεραπευμένους. Η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα έγινε από τον γράφοντα στο 12ο Πανελλήνιο Αγγειοχειρουργικό Συνέδριο το 2010 στο Ζάππειο , με παρουσίαση της μεγαλύτερης σειράς ασθενών που θεραπεύθηκαν στον Ελλαδικό χώρο με laser από το 2006 και έπειτα.

Ποιο είναι το μέλλον της θεραπείας των κιρσών;

Αποτελεί ότι πιο τεχνολογικά εξελιγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή και συνδυάζει τη χρήση του laser με την καθοδήγηση υπερήχων καθώς και την λεπτομερή ακρίβεια στην χειρουργική αντιμετώπιση. Έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 1200 επεμβάσεις με laser πιστεύω ότι το μέλλον οδηγεί την επαναστατική αυτή τεχνική σε θεαματικά επίπεδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 2107296277

Διαβάστε ακόμα από τον κ.Χ.Ηλία

Ενδοαυλικό laser, η νέα εξελιγμένη επεμβατική θεραπεία των επιπλοκών της φλεβικής ανεπαρκείας και των κιρσών κάτω άκρων.

Θεραπεία Ελκών με αναίμακτη τεχνική

Εξαφανίστε τα φλεβικά αιμαγγειώματα και τις ευρυαγγείες ανώδυνα

Λιποίδημα: Μάθετε πως θεραπεύεται αυτή η άγνωστη ασθένεια

Φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων, μπορείτε να προστατευτείτε 

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts