Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυωπία: Οι δυο παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των παιδικών ματιών

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 09:30

Η μυωπία είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση των οφθαλμών που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και οφείλεται σε παραμόρφωση του οφθαλμικού βολβούΛόγω της παραμόρφωσης αυτής το φως δεν εστιάζεται σωστά στο πίσω μέρος του ματιού και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Περιέργως, η ανατομική αυτή δυσλειτουργίας φαίνεται ότι προκαλείται από την περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως, πιθανώς και από την εστίαση των ματιών σε μικρές αποστάσεις.

«Υπάρχει κάτι στο φάσμα του ορατού φωτός που εμποδίζει τον οφθαλμικό βολβό να μεγαλώσει υπερβολικά» λέει στην Washington Post ο Τόμι Κορν, οφθαλμίατρος στο Σαν Φρανσίσκο.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μυωπία, το ποσοστό όμως αναμένεται να έχει εκτοξευτεί στο 50% έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αιτία της αύξησης είναι πιθανότατα η περιορισμένη παραμονή των παιδιών σε ανοιχτούς, ηλιόλουστους χώρους.

«Τα παιδιά είναι απασχολημένα με φορτωμένο πρόγραμμα και όταν έχουν ελεύθερο χρόνο προτιμούν τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές» δηλώνει η Τζένιφερ Χάγκαρ του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μυωπίας, τα παιδιά πρέπει να περνούν τουλάχιστον 80-120 λεπτά την ημέρα στο ηλιακό φως, όχι απαραίτητα συνεχόμενα.

Και, παρόλο που οι ηλεκτρονικές συσκευές επιδεινώνουν το πρόβλημα, μπορούν να προσφέρουν και λύσεις. Τον επόμενο μήνα η Apple θα ενημερώσει τα ηλεκτρονικά ρολόγια της με το WatchOS 10, το οποίο θα χρησιμοποιεί τον αισθητήρα φωτός για να μετρά το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα μέσω του Health app στο iPhone που έχει συνδεθεί με το ρολόι.

Ακόμα, τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει το iOS 17 και το iPadOS 17, τα οποία θα χρησιμοποιούν τον αισθητήρα Face ID για να ελέγχουν ότι ο χρήστης δεν κρατά παρατεταμένα τη συσκευή σε απόσταση κάτω των 30 εκατοστών, κάτι που κουράζει τα μάτια και ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023