Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλικιακό όριο γονιμότητας: Υπάρχει «πλαφόν» στο όνειρο της μητρότητας;

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 12:21
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
Website | Facebook

Ο όρος γονιμότητα με τη βιολογική του έννοια αναφέρεται στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία. Στο ερώτημα, λοιπόν, αν υπάρχει ή όχι ιδανική ηλικία για την απόκτηση παιδιού, η απάντηση είναι «ναι»: Η καλύτερη περίοδος για να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι μεταξύ 20 και 30 χρονών. Κι αυτό, διότι χρόνο με το χρόνο, η παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες μειώνεται.

Ωστόσο, τον πιο καθοριστικό ρόλο για τη γονιμότητα μιας γυναίκας παίζει η ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων, η οποία φθίνει με γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 35 ετών, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα.

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός: Ή μήπως, όχι;

Στις μέρες μας, η σύγχρονη γυναίκα είναι δυναμική και ανεξάρτητη και μπορεί να προσφέρει στον εαυτό της την περιποίηση που της αξίζει, καθυστερώντας σημαντικά τα επιδράσεις του γήρατος. Δυστυχώς όμως, αυτό αφορά μόνο την εξωτερική της εμφάνιση.

Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τα 35 χρόνια η γονιμότητά τους παρουσιάζει εμφανή πτωτική καμπύλη και δεν δέχεται «ξεγέλασμα» από μια καλή φυσική κατάσταση ή από μια νεανική όψη. Μάλιστα, αν συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή το πάχος, φαίνεται ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται κατακόρυφα η γονιμότητα.

Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο ρυθμός εμφάνισής των αλλαγών ανά δεκαετία ζωής διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ύπαρξη τυχόν διαταραχών (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,στρες, ενδομητρίωση, κ.λπ. ).

Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχουν κάποια ηλικιακά ορόσημα που σηματοδοτούν αλλαγές ως προς τα επίπεδα της γονιμότητας των γυναικών:

  • Γονιμότητα σε γυναίκες 20-29 ετών

Πρόκειται για την πιο γόνιμη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η περίοδος είναι σταθεροποιημένη και η γυναίκα έχει ωορρηξία, επομένως είναι εύκολη η σύλληψη με φυσικό τρόπο. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι υψηλές (πάνω από 75% με έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας).  

  • Γονιμότητα σε γυναίκες 30-39 ετών

Οι ωοθήκες αρχίζουν σιγά-σιγά  να μεγαλώνουν. Η ποιότητα των ωαρίων αρχίζει σταδιακά να φθίνει, με συνέπεια να δυσκολεύει η σύλληψη. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι λίγο χαμηλότερες κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας αυτής, απ’ ό,τι το τελευταίο μισό της προηγούμενης.

  • Γονιμότητα σε γυναίκες  35+

 Όταν  η γυναίκα περάσει τα 35 της χρόνια, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αρχίζουν να μειώνονται αρκετά. Έτσι, μόνο το 54% των γυναικών μένουν έγκυοι με φυσικό τρόπο έπειτα από έναν χρόνο συστηματικής προσπάθειας. Μετά τα 35 έτη αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν τα ωάρια χρωμοσωμιακά προβλήματα, με επακόλουθο να αυξάνονται σταδιακά τα ποσοστά αποβολής.

  • Γονιμότητα σε γυναίκες 40-49 ετών

Μετά τα 45 έτη, ο κίνδυνος να κυοφορεί μια γυναίκα μωρό με σύνδρομο Down είναι λιγότερες από 1 στις 100. Μετά τα 45 είναι επίσης πολύ λίγες οι πιθανότητες αποκτήσεως παιδιού, καθώς οι περισσότερες γυναίκες πλησιάζουν (ή ήδη έχουν μπει) στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση.

Η συμβουλή του ειδικού

Αν και δεν μπορούμε να «παγώσουμε» τον χρόνο, είναι σίγουρο πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καλή διατροφή και η συστηματική άσκηση, όπως και η αποφυγή βλαβερών συνηθειών συμβάλλουν καθοριστικά στη διαφύλαξη της γυναικείας γονιμότητας, παρατείνοντας την ικανότητα τεκνοποίησης των γυναικών.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο - Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023