Πώς θα αποφύγουμε τα γυναικολογικά απρόοπτα αυτό το καλοκαίρι;

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 12:28
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
Website | Facebook

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι από εμάς ήδη σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ξεκούραση, ξεγνοιασιά, χαλάρωση και βόλτες στη θάλασσα συνθέτουν μια μαγική εικόνα που όλοι ανυπομονούμε να ζήσουμε. Καλοκαίρι όμως, σημαίνει και υγρασία, άμμος και υψηλές θερμοκρασίες, τα οποία συνθέτουν το ιδανικό τρίπτυχο για την ανάπτυξη κολπίτιδων. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι «εχθροί» καιροφυλακτούν κατά τη θερινή περίοδο, ώστε με τη σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας οι φετινές διακοπές να μας μείνουν πραγματικά αξέχαστες!

Πείτε «όχι» στα παιχνίδια στην άμμο

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η συχνότητα εμφάνισης των κολπίτιδων αυξάνεται εξαιτίας των μυκήτων που κρύβονται στην άμμο, αλλά και επειδή συχνά αμελούμε να αλλάξουμε, μόλις βγούμε από τη θάλασσα, το βρεγμένο μαγιό μας. Συμπτώματα όπως αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο) θα πρέπει να σας προβληματίσουν.

Μυκητιάσεις

Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων. Οι μύκητες συνήθως γίνονται αντιληπτοί από τη φαγούρα, το τσούξιμο, τον ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου, έντονες λευκές, παχύρρευστες εκκρίσεις (συνήθως είναι άοσμες) και επίπονη ερωτική επαφή ή ούρηση.

Μην αμελείτε την ενυδάτωσή σας

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται συχνά εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με την μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών, γεγονός που οδηγεί στην αφυδάτωση του οργανισμού μας.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω ουρολοίμωξη;

Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.

Όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μίας ουρολοίμωξης, η βασικότερη εξέταση είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων, η οποία θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.

Πώς θα προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις

  • Ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγοντας την χρήση αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων (χωρίς ιατρική οδηγία).
  • Αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα, τα πολύ στενά παντελόνια και τα σερβιετάκια. Καλό είναι να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά που ευνοούν την υγρασία λόγω ιδρώτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.
  • Στην παραλία χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα και δεν καθόμαστε πάνω στην άμμο ή την ξαπλώστρα απευθείας.
  • Κάνετε ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.
  • Επιλέγουμε καθαρές θάλασσες και πισίνες για το μπάνιο μας. Πολλά μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από τα μολυσμένα νερά τους.
  • Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.
  • Αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό.
  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού.
  • Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού.
  • Σιδερώνετε τα εσώρουχα σας.
  • Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, αποφεύγετε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και αλλάζετε τα ταμπόν συχνότερα από ότι συνήθως.

Μια συμβουλή για το τέλος

Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές. Αποφύγετε τις ανεύθυνες ερωτικές συμπεριφορές  και κρατήστε τον εαυτό σας μακριά από περιπέτειες που μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία και τη γονιμότητά σας.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο: 210 6436258.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη