Ο διακεκριμένος καθηγητής καρδιολόγος Δρ. Δημήτρης Κρεμαστινός υπογράφει ένα εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα για τις τακτικές και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την επίθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Ο Τύπος γράφει

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο μεγάλης εφημερίδας αναφέρθηκε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο καπνίζουν σήμερα ηλεκτρονικά, ότι οι ειδικοί είναι διχασμένοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που αντί να συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος θα αυξήσει τους καπνιστές.Ίσως καταλήγει το δημοσίευμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μην είναι τόσο αθώο όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Η στήλη έχει ασχοληθεί ξανά με το θέμα και έχει σχολιάσει όλα τα επιχειρήματα των απόψεων υπέρ και κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μάλιστα, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «(...) το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή ή στην ελάττωση του καπνίσματος. Οψόμεθα, το θέμα παραμένει ανοικτό».

Οι επιστήμονες όμως αλλάζουν τα δεδομένα

Ομως, παρά τις προβλέψεις πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αυξήσει αντί να ελαττώσει τους καπνιστές, η τελευταία μελέτη βρετανών και νεοζηλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε από το διεθνές ανεξάρτητο δίκτυο Cochrane και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή ή στην ελάττωση του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, σε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες, το 36% των καπνιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη ελάττωσε στο μισό τον αριθμό των πραγματικών τσιγάρων που κάπνιζε, συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Οσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, το 9% των καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη συγκριτικά με το 4% που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Αυτό σημαίνει πως ,το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη είναι πιο αποτελεσματικό από το placebo ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.Τα τελευταία δεδομένα επαναπροσδιορίζουν το θέμα του κατά πόσον είναι αποτελεσματικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη διακοπή του καπνίσματος.

Εν τούτοις, όλη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται στο γεγονός ότι πλήττει επιπρόσθετα τις βιομηχανίες καπνού οι οποίες αντιδρούν ποικιλοτρόπως. Πολλές μάλιστα προχώρησαν στην απόφαση να παραγάγουν και ηλεκτρονικό τσιγάρο για να αντιμετωπίσουν την οικονομική απειλή από τη μείωση των πωλήσεων.

Η ενημέρωση γύρω από το θέμα του καπνίσματος και του ηλεκτρονικού τσιγάρου οφείλει να είναι αντικειμενική και έγκαιρη.

Δρ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts