Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Αυτές είναι οι ενδείξεις πως κάποιος περνάει κατάθλιψη και προσπαθεί να το κρύψει

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που προσπαθούν να κρύψουν την κατάθλιψη που ενδεχομένως περνούν από τον φιλικό και οικογενειακό περίγυρό τους. Είτε γιατί δεν θέλουν να το συζητήσουν είτε γιατί δεν παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα που χρήζει διάγνωσης και θεραπείας, προσπαθούν να συμπεριφέρονται ανέμελα μέχρι η νόσος να υποχωρήσει.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

 Αυτό όμως δεν είναι εφικτό πάντα καθώς η κατάθλιψη είναι μια αρρώστια που χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό για να μπορέσει κάποιος να την ξεπεράσει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν θέλουν να μιλάνε ανοιχτά γι’αυτό που τους συμβαίνει γιατί φοβούνται μην στιγματιστούν αλλά ανησυχούν και για το πως θα αντιδράσει το οικείο περιβάλλον τους στο άκουσμα της λέξης «κατάθλιψη». Το γεγονός αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Ακολουθούν ορισμένες συμπεριφορές που ίσως θα πρέπει να σας υποψιάσουν πως κάποιος στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον περνάει κατάθλιψη:

  • Το άτομο που υποψιάζεστε έχει περίεργη ρουτίνα στον ύπνο και στη διατροφή, που έρχονται σε αντίθεση με όσα ξέρατε μέχρι τώρα.
  • Έχει πάντα ένα “χαρούμενο προσωπείο” μπροστά σας και φαίνεται πως τίποτα δεν τον απασχολεί αλλά πάντα υπάρχει έτοιμη μια δικαιολογία για να αποφύγει κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.
  • Αντιδρά πολύ πιο έντονα σε καθημερινές συναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε φορτισμένη κουβέντα ή μια ταινία που τα  κάνει να βάζουν αμέσως τα κλάματα.
  • Συνήθως τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη είναι απαισιόδοξα και δεν αναζητούν κανένα λόγο για να είναι χαρούμενα.
  • Πολλά άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν να μιλούν με πιο αφηρημένες έννοιες και με φιλοσοφικό περιεχόμενο στις καθημερινές κουβέντες, σε σχέση με τον τρόπο που μιλούσαν μέχρι σήμερα .
  • Μπορεί να διαπιστώσετε κάτι ασυνήθιστο και ακραίο στην συμπεριφορά τους –κάτι σαν καλυμμένη αναζήτηση βοήθειας- αλλά αμέσως μετά δικαιολογούνται και απορρίπτουν κάθε προσφορά να συζητήσετε.

Θυμηθείτε πως η σωστή προσέγγιση αυτών των ατόμων και η διάγνωση είναι πάντα θέμα ειδικού και αυτή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορείτε να τους προσφέρετε , δηλ. να τους βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν πως χρειάζεται να μιλήσουν σε έναν ψυχολόγο.

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts