Πολλοί από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη ζήλια σε κάποια φάση της ζωής τους. Ο καθένας μας φυσικά τη διαχειρίζεται διαφορετικά. Η ζήλια μπορεί να είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο κάποιον αγαπημένο ή φίλο. Και για μερικούς ανθρώπους, ένας ήπια ζηλιάρης σύντροφος είναι ένας σύντροφος που νοιάζεται.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, όμως, η ζήλια γίνεται τοξική για τις σχέσεις. Η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό κάθε υγιούς, επιτυχημένης σχέσης. Η ζήλια γεννά καχυποψία, αμφιβολία και δυσπιστία – κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως «χιονοστιβάδα» προκαλώντας αρκετά έντονα συναισθήματα και συμπεριφορές: Μπορεί να μας απασχολήσει ο φόβος της προδοσίας. Μπορεί να αρχίσουμε να ελέγχουμε συνεχώς τον σύντροφό μας, προσπαθώντας να τον «πιάσουμε στα πράσα». Μπορεί να γίνουμε κτητικοί.

Με τον τρόπο αυτό, κάτι το οποίο ξεκίνησε ως σύμπραξη ίσων μπορεί να εκφυλιστεί σε μια δυστυχισμένη σχέση «φύλακα» και «δεσμοφύλακα».

Αυτό συμβαίνει επειδή τα κέντρα συναισθημάτων του εγκεφάλου (αυτά που μας κάνουν να ζηλεύουμε) είναι συνδεδεμένα χωριστά από τα κέντρα συλλογισμού του εγκεφάλου. Κι αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματά μας μπορούν να παρακάμψουν τον ορθολογισμό και τη λογική. Για παράδειγμα: Ξέρω ότι είναι ανόητο να ζηλεύω τις συναδέλφους του συντρόφου μου στη δουλειά, αλλά δεν μπορώ να συγκρατηθώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts