Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Κιρσοί: Μην αφήσετε και αυτό το καλοκαίρι να «πάει χαμένο»

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η βασικότερη αιτία των φλεβικών παθήσεων είναι τα “κακά” γονίδια τα οποία κληρονομούμε από τους προγόνους μας. Σημαντική βέβαια στην εμφάνισή τους είναι και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής όπως είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία, τονίζει ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί τόσο οι φλεβικές παθήσεις;

Υπάρχει μία σαφής συσχέτιση των φλεβικών παθήσεων και των κακών συνηθειών του δυτικού τρόπου ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία. Το αποτέλεσμα είναι μία αύξηση στην συχνότητα τόσο της φλεβικής ανεπάρκειας όσο και των περιπτώσεων φλεβικών θρομβώσεων. Παρ΄όλα αυτά, η αύξηση των φλεβικών παθήσεων είναι περισσότερο φαινομενική και λιγότερο πραγματική. Ο λόγος είναι ότι τα φλεβικά νοσήματα, στην εποχή μας, διαγιγνώσκονται σε πρωιμότερα στάδια και με ευκολότερο τρόπο, λόγω των βελτιωμένων τεχνολογιών απεικόνισης (υπέρηχος, αξονική και μαγνητική φλεβογραφία). Με άλλα λόγια, η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε την διάγνωση ενός φλεβικού προβλήματος νωρίτερα, συγκριτικά με παλαιότερες εποχές.

Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες ενός υγιούς φλεβικού συστήματος;

Η βασικότερη αιτία των φλεβικών παθήσεων είναι τα “κακά” γονίδια. Ασθενείς με αυτά τα “κακά” γονίδια ίσως να μην μπορούν να αποφύγουν την παρουσία των κιρσών, του πρηξίματος στα πόδια ή ενοχλημάτων όπως το βάρος, το κάψιμο ή η φαγούρα, αλλά υπάρχουν τρόποι τα παραπάνω προβλήματα να ελεγχθούν, αν ακολουθήσουμε κάποιους από τους παρακάτω κανόνες:

1. Συχνή σωματική άσκηση για ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων, κυρίως της γάμπας. Το κολύμπι αποτελεί, ίσως, την ιδανικότερη άσκηση για το φλεβικό σύστημα των ποδιών. Όμως, και άλλες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία είναι εξαιρετικά ευεργετικές.

2. Εάν η εργασία είναι καθιστική (δουλειά γραφείου) θα πρέπει να γίνονται συχνά διαλλείματα για ολιγόλεπτο περπάτημα προκειμένου να ενεργοποιήσουμε την φλεβική κυκλοφορία. Το “σταύρωμα” των ποδιών, στην καθιστική θέση, θα πρέπει να αποφεύγεται μιας και εμποδίζει την φλεβική κυκλοφορία και προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες.

3. Χρήσιμη είναι, επίσης, η ανύψωση των ποδιών, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 10-15 λεπτά, τουλάχιστον, για μία φορά ημερησίως.

4. Χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, ιδιαίτερα σε χρονικές φάσεις της ημέρας όπου δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ορθοστασία ή την καθιστική θέση. Μία σωστή εφαρμογή της ειδικής ελαστικής κάλτσας είναι πραγματικά ωφέλιμη για τις φλέβες μας.

Φλεβική ανεπάρκεια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αγνοούν συνήθως οι ασθενείς;

Η πιο συχνή μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι αυτή των επιφανειακών φλεβών (του δέρματος) με την εκδήλωση κιρσών (φλεβίτιδας). Η παρουσία κιρσών σημαίνει παρουσία φλεβικών τμημάτων όπου το αίμα λιμνάζει και δεν μπορεί να προωθηθεί προς τον κορμό. Στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος πήξης του αίματος, μια επιπλοκή των κιρσών γνωστή με την ονομασία “επιφανειακή θρόμβωση”.

Η επιφανειακή θρόμβωση, αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, δεν είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο επιφανειακός θρόμβος μπορεί να περάσει σε πιο βαθιές φλέβες δημιουργώντας σοβαρότερα προβλήματα, όπως δυσκολία στην λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως είναι οι πνεύμονες. Η επιπλοκή αυτή, ευτυχώς, δεν είναι συχνή. Οι ασθενείς, όμως, πολλές φορές, θεωρούν ότι ποτέ δεν μπορεί να συμβεί σε αυτούς. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που έχουν για πολλά χρόνια τους κιρσούς και ποτέ δεν έχουν παρουσιάσει μία επιπλοκή, όπως η θρόμβωση. Θεωρούν ότι αφού οι κιρσοί, που έχουν για πολλά χρόνια, δεν τους έχουν δημιουργήσει επικίνδυνες επιπλοκές, δεν θα το κάνουν ποτέ. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει κανείς τους κιρσούς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα αυτοί να θρομβωθούν και οι ασθενείς, που έχουν εφησυχάσει λόγο χρονιότητας των κιρσών, είναι αυτοί που συνήθως κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση.

Επιπλέον, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το όργανο του σώματος που προσβάλει η φλεβική ανεπάρκεια είναι το δέρμα και πολλές φορές αγνοούμε το γεγονός ότι οι δερματικές αλλοιώσεις στην περιοχή των σφυρών, όπως η υπέρχρωση είναι μόνιμες. Καλό είναι, λοιπόν, να σταματήσουμε την εξέλιξη την νόσου πριν το στάδιο των μόνιμων δερματικών αλλοιώσεων. Επίσης, το επόμενο στάδιο εξέλιξης της νόσου είναι η εμφάνιση ανοιχτών πληγών που αποτελούν πύλη εισόδου μικροβίων και έτσι μπορούν να επιπλακούν με σοβαρές λοιμώξεις των κάτω άκρων.

Πείτε μας εν πολλοίς ποιες είναι οι ιδανικές θεραπείες για την αποκατάσταση της φλεβίτιδας

Η αρχή θεραπείας των κιρσών των κάτω άκρων είναι να βγουν εκτός κυκλοφορίας τα παθολογικά φλεβικά τμήματα που είναι υπεύθυνα για την εμφάνισή τους. Σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι με την χρήση του ενδοαυλικού λέιζερ. Το ενδοαυλικό λέιζερ αποτελεί την βασική θεραπεία σε κάθε ασθενή με φλεβίτιδα, μιας και αποτελεί τον αποτελεσματικότερο, πιο ανώδυνο, και πιο αισθητικά αποδεκτό τρόπο θεραπείας που διαθέτουμε σήμερα.

Πολλές φορές, αν και αποτελεί τη βασική θεραπεία σε όλους τους ασθενείς, κάποιες φορές μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές όπως η σκληροθεραπεία με αφρό (έγχυση ειδικού φαρμάκου μέσα στην παθολογική φλέβα με υπερηχογραφική καθοδήγηση) ή οι μικροφλεβεκτομές (αφαίρεση πολύ επιφανειακών κιρσών μέσα από μικρές οπές, χωρίς την ανάγκη για σύγκλεισή τους με ράμματα). Όλες οι παραπάνω θεραπείες, με το ενδοαυλικό λέιζερ ως τη βασική, πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, ακόμη και σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου, προσφέροντας τη μέγιστη άνεση στον ασθενή τόσο κατά τη θεραπεία, όσο και μετά από αυτή.

Μία εναλλακτική τεχνική έχει παρουσιαστεί στο προσκήνιο, τα τελευταία χρόνια, η οποία αφορά τη χρήση ενός ειδικού υλικού (γνωστού ως κόλλα). Η κόλλα αυτή εγχύεται στην παθολογική φλέβα και την αποκλείει. Η χρήση της είναι αρκετά απλή, απλούστερη και από αυτή του λέιζερ, αφού δεν απαιτεί τη χρήση της τοπικής αναισθησίας που χρειάζεται το λέιζερ. Παρ’όλα αυτά, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της, πέραν του έτους. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρη, ακόμα, η αποτελεσματικότητά της σε φλέβες μεγάλου μεγέθους.

Μπορεί κάποια ασθενής να αποκτήσει εκ νέου όμορφα πόδια αν και πάσχει από έντονη φλεβίτιδα;

Όσο έντονη και αν είναι η φλεβίτιδα, σήμερα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός της θεραπείας και, εν συνεχεία, ορθή, στοχευμένη εφαρμογή του ενδοαυλικού λέιζερ, όπως και των άλλων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Ποιες είναι οι συμβουλές σας ενόψει του καλοκαιριού για όσους πάσχουν από φλεβίτιδα;

Το καλοκαίρι είναι μία δύσκολη εποχή για τους ασθενείς με κιρσούς των κάτω άκρων. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται άσχημα που δεν έχουν την επιλογή των ελαφρότερων ρούχων, αφού αποφεύγουν να εκθέσουν τα πόδια τους. Άλλοι αναγκάζονται να απέχουν από απλές καλοκαιρινές δραστηριότητες όπως μία βόλτα στην παραλία για κολύμπι, για τους ίδιους αισθητικούς λόγους. Επιπλέον, τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας (βάρος, κάψιμο, πόνος, πρήξιμο, φαγούρα) είναι εντονότερα την εποχή των υψηλών θερμοκρασιών.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω, θα συμβούλευα τους ασθενείς με κιρσούς να μην αφήσουν ένα ακόμα καλοκαίρι της ζωής τους να περάσει με τους ίδιους περιορισμούς. Σήμερα, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά με άριστα αισθητικά αποτελέσματα το θέμα «κιρσοί» μπορεί για τον καθένα να κλείσει.

Γνωρίστε τον Γιατρό

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1999.Ειδικεύθηκε αρχικά στη Γενική Χειρουργική (2002 – 2005) και εξειδικεύτηκε στην Αγγειοχειρουργική (2005 -2009) στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ») λαμβάνοντας τον τίτλο της Αγγειοχειρουργικής το 2010. Πριν το πέρας της εξειδίκευσης στην Αγγειοχειρουργική, στις 9 Ιουλίου του 2008, αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, μετά από την υποβολή της διδακτορικής του διατριβής η οποία αξιολογήθηκε με «'Αριστα». Διαβάστε την συνέχεια εδώ

pegasus LARGE t 1061 44815512

 

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts