Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 68
Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Λαπαροσκοπική κολεκτομή: Τι αλλάζει στις επεμβάσεις παχέος εντέρου

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ή αλλιώς ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της γενικής χειρουργικής. Η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς και η εκπαίδευση των νέων χειρουργών στην λαπαροσκοπική χειρουργική έχουν επιτρέψει να πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά οι περισσότερες από τις επεμβάσεις στην κοιλία που γίνονται με την ανοικτή χειρουργική.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες χιλιάδες επεμβάσεις για την θεραπεία παθήσεων του παχέος εντέρου. Η Κολεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για μερική ή ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου (κόλον) και είναι η κατεξοχήν επέμβαση για την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο γενικός χειρουργός-χειρουργός παχέος εντέρου, ορθού & πρωκτού,  κ. Δημήτρης Πατσούρας μας μιλά για την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής κολεκτομής στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου, αναλύοντας τις ενδείξεις της μεθόδου, αλλά και τα σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής κολεκτομής στην χειρουργική του παχέος εντέρου ειναι μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδος τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση και αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που πάσχει και έτσι δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια μεγάλης τομής, η οποία είναι πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της μεθόδου;

Οι ενδείξεις της λαπαροσκοπικής κολεκτομής είναι ίδιες με αυτές της ανοικτής μεθόδου. Καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωμάτωση, οι πολύποδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικα (κολονοσκόπηση), η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και άλλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά. Στον καρκίνο του παχέος εντέρου μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή έχει ισοδύναμα ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοικτή μέθοδο, επιτυγχάνει ριζική εκτομή των κακοήθων όγκων, και ο ασθενής έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία;

Στην λαπαροσκοπική κολεκτομή γίνονται 4-5 τομές των 5-12 χιλιοστών (mm) μέσω των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο (κάμερα) στην κοιλιά του ασθενή. Χρησιμοποιούμε διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) για να «φουσκώσουμε» την κοιλιά, δημιουργώντας το λεγόμενο πνευμοπεριτόναιο. Η κάμερα μεταδίδει τις εικόνες (υψηλής ευκρίνειας και σε μεγέθυνση) σε οθόνες του χειρουργείου, και ο χειρουργός παρακολουθεί τις κινήσεις του. Οι χειρουργικοί χειρισμοί  γίνονται έξω από το σώμα του ασθενή και μέσω των λαπαροσκοπικών εργαλείων μεταφέρονται στους ιστούς μέσα στην κοιλιά.  Στο τέλος της επέμβασης, μία από της τομές επιμηκύνεται 3-4 εκατοστά, ώστε να αφαιρεθεί το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Η νοσηλεία μετά απο μια Λαπαροσκοπική Κολεκτομή είναι 4-5 μέρες. Από την 1η μετεγχειρητική μέρα, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί, να περπατήσει και αρχίζει να πίνει υγρά, ενώ από την 3η μετεγχειρητική μέρα αρχίζει να σιτίζεται. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου 10 μέρες και ο ασθενής επιστρέφει σιγά-σιγά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής έναντι της ανοικτής είναι:

  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχεία κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενή
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιοαγγειακές επιπλοκές
  • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών από το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, μετεγχειρητική κήλη)
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Λιγότερες μέρες νοσηλείας
  • Μικρότερο ποσοστό δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφήσεων

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας,θα ήθελα να σημειώσω ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή και γενικότερα η χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού είναι ιδιαίτερα απαιτητική και γι’ αυτό πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό που να έχει εκπαιδευτεί σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα patsouras.gr.

Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525 

Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100

Ο Δημήτριος Πατσούρας γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1979 στη Λαμία. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Από το 2011 μέχρι το 2016 εξειδικεύθηκε στην χειρουργική του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο ( St Mark’s Hospital & Academic Institute, St Thomas’ Hospital) υπο την καθοδήγηση του Καθηγητή Χειρουργικής του Imperial College, Robin Phillips (Clinical director of St Mark’s Hospital & Academic Institute).

Έλαβε κατ’απονομή τον τίτλο FRCS (Fellow of the Royal College of Surgeons of England) από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Δουβλίνο πιστοποιήθηκε ως χειρουργός παχέος εντέρου και πρωκτού μετά από πανευρωπαικές εξετάσεις από το European Board of Surgery in Coloproctology. Έχει πιστοποιηθεί ως Ρομποτικός Χειρουργός στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Da Vinci® Surgical System and EndoWrist® Instruments by Intuitive Surgical). Είναι κάτοχος Master και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Πατσούρα επικεντρώνεται στις παθήσεις (καλοήθεις και κακοήθεις) του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Συνεργάζεται στενά με ιατρούς υψηλού επιπέδου που εξειδικεύονται στη γαστρεντερολογία, στην ογκολογία, στην ακτινολογία και στην ακτινοθεραπεία, προσφέροντας έτσι πολύπλευρη (multidisciplinary approach) και εξειδικευμένη φροντίδα στον ασθενή.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts