Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Σ

Σακχαρώδης Διαβήτης
Είναι  ένα μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο προκαλείται από απόλυτη  η σχετική ανεπάρκεια στην έκκριση  ινσουλίνης. Αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας είναι οι διαταραχές  στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών  αλλά και στο ισοζύγιο  του ύδατος και των ηλεκτρολυτών. Κύριο χαρακτηριστικό του Σ.Δ είναι η αύξηση  της γλυκόζης στο αίμα  και στα ούρα. Τα συμπτώματα της πάθησης είναι  ποικίλα, από όλα τα συστήματα  του οργανισμού και περιλαμβάνουν,  την αμφιβληστροειδοπάθεια, την νεφροπάθεια,  την πρώιμη αθηρωμάτωση των αγγείων (συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων) και την μη επούλωση  τραυμάτων.

Σεροτονίνη
Νευροδιαβιβαστής του ανθρώπινου εγκέφαλου. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας με τον τρόπο αυτό την κατάθλιψη.

Σηψαιμία
Σοβαρότατη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Προκαλείται από κάποιο λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Συνήθως χαρακτηρίζεται  από μια υδροδυναμική κατάσταση  (ταχυκαρδία) ,ακολουθούμενη  από υπόταση η οποια δεν απαντά στην συστηματική  χορήγηση υγρών και χρειάζεται  την λήψη αγγειοσυσπαστικών ουσιών (νοραδρεναλίνη, βαζοπρεσσίνη) ενδοφλεβίως. Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο  μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων  και μη αναστρέψιμης υπότασης.

Σκληροδερμία
Αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το δέρμα κάνοντας το πιο παχύ και καταστρέφοντας την ελαστικότητα  του με πολλές πιθανότητες να  επεκταθεί σε άλλα ζωτικά όργανα εσωτερικά του σώματος.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Πάθηση  του εγκεφάλου και του νωτιαίου  μυελού, που μολονότι αργεί στην εξέλιξη  της, με την πάροδο  του χρόνου προκαλεί αξιοσημείωτα  συμπτώματα όπως παράλυση και τρόμο  και μπορεί τελικά συνολική  αναπηρία. Η πάθηση ξεκινάει συνήθως πριν  τα 40 έτη εμφανώς  χωρίς προηγούμενη πάθηση. Είναι συχνότερη στο πρώτο και δεύτερο  παιδί της οικογένειας παρά  στα υπόλοιπα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το τμήμα  του εγκεφάλου και του νωτιαίου  μυελού που έχουν προσβληθεί  από τις σκληρυντικές πλάκες. Πρώιμα συμπτώματα είναι η προσωρινή  παράλυση ενός μέλους  η ενός  οφθαλμικού μυός που προκαλεί  διπλή όραση. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική, με τα κορτικοστεροειδή να φαίνονται  αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της νόσου.

Σκολίωση
Νόσος της σπονδυλικής στήλης και συνίσταται στην κυρτότητα της προς τα αριστερά ή δεξιά. Εμφανίζεται πιο συχνά στο γυναίκειο φύλο.

Σκωληκοειδίτιδα
Φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία βρίσκεται στο παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και μέγεθος όσο ένα δάχτυλο. Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος που συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά, ενώ  ασθενής έχει σύνοδο πυρετό, ναυτία, εμετό, διάρροια και απώλεια  της όρεξης. Η θεραπεία είναι η χειρουργική  αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης με σύγχρονη  αντιβιοτική κάλυψη.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Συχνή,  χρόνια δερματοπάθεια η οποία  χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και απολέπιση, εντοπιζόμενη σε περιοχές  οπού οι σμηγματογόνοι αδένες  παρουσιάζουν την μεγαλύτερη τους δραστηριότητα  όπως το πρόσωπο, το τριχωτό  της κεφαλής το στέρνο και οι πτυχές  του σώματος ( μασχάλη, μηροβουβονικές πτυχές κ.α).

Σοδοβολή
Σοδοβολή είναι μία συσκευή που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την αφαίρεση των χρωστικών που προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών. Λειτουργεί εκτοξεύοντας μια δέσμη σόδας και νερού κάθετα προς την οδοντική επιφάνεια με αποτέλεσμα τη μηχανική απομάκρυνση των χρωστικών.

Η χρήση συσκευών σοδοβολής ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα. Ο ερεθισμός αυτός είναι επιφανειακός και αν τα ούλα είναι υγιή, παρέρχεται συνήθως μέσα σε μία μέρα. Δεν προκαλεί βλάβες στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών, θηκες όμως και γέφυρες από πορσελάνη ή ακρυλική ρητίνη καθώς και λευκά σφραγίσματα μπορεί να υποστούν φθορές. Γι’ αυτό όταν υπέρχουν τέτοιες εργασίες στο στόμα θα πρέπει να επιλέγεται άλλη μέθοδος για την αφαίρεση των χρωστικών.
Επίσης, οι συσκευές σοδοβολής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να τρώνε αλάτι και σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Θεοδωροπούλου Ευαγγελία Οδοντίατρος

Σπίλος
Αμάρτωμα του δέρματος, δηλαδή περίγραπτη δυσπλασία εμβρυϊκής προέλευσης που αφορά σε ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος.

Σπιρομέτρηση
Απλή εργαστηριακή εξέταση που αποσκοπεί στο να καταμετρήσει την ανεμπόδιστη ή μη διαδρομή που διανύει ο αέρας στους βρόγχους κατά την πλήρη εκπνοη. Με την εξέταση αυτή μετρούνται οι όγκοι, οι ροές και οι χωρητικότητες του αναπνευστικού συστήματος.

Στατίνες
Φάρμακα τα οποία έχουν αποδεδειγμένη δράση αλλά και όφελος τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και στη μείωση θνητότητας και θνησιμότητας. Αυτό το οποίο κάνουν οι στατίνες, είναι να αναστέλλουν την δράση της HMG-CoA αναγώγασης εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την σύνθεση της χοληστερόλης στο ηπατοκύτταρρο.

Στέντ (Stent)
Σωληνοειδές πλέγμα που εισάγεται εσωτερικά της αρτηρίας, κατά την διάρκεια της PTCA, με σκοπό να διατηρηθεί η αιματική ροη.

Στεφανιαίες αρτηρίες
Χωρίζονται  σε Δεξιά και Αριστερή  στεφανιαία αρτηρία. Εκφύονται από την αορτή αμέσως  μετά την αορτική βαλβίδα  και διατρέχουν το σύνολο  του καρδιακού  μυός. Μεταφέρουν οξυγονωμένο  αίμα το οποίο  παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια  για την συστολή του μυοκαρδίου.

Στεφανιαία νόσος
Η νόσος που περιλαμβάνει τη βλάβη των στεφανιαίων  αρτηριών και οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και ελάττωση της ροής αίματος. Κλινικές  εκδηλώσεις της είναι η στηθάγχη  (σταθερή, ασταθής) και το οξύ  έμφραγμα του μυοκαρδίου καταστάσεις  που μπορεί να οδηγήσουν  σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Στηθάγχη
Δυσάρεστο αίσθημα πόνου στο στήθος, εξαιτίας της ανεπαρκούς αιματικής ροής στο καρδιακό μυ.

Στυτική δυσλειτουργία
Η αδυναμία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στύση κατάλληλη και ικανή για σεξουαλική επαφή.

Συγγενής υποθυρεοειδισμός
Η ανεπαρκής παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στα νεογέννητα. Συνήθως, οφείλεται είτε σε κάποιο ανατομικό ελάττωμα του θυρεοειδούς αδένα, είτε σε μια ανωμαλία στο θυρεοειδικό μεταβολισμό που υπάρχει από τη γέννηση ή σε έλλειψη ιωδίου.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Χρόνια προοδευτική νόσος, στην οποία ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να συσπαστεί αποτελεσματικά, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες και τα άκρα.

Σύνδρομο Down
Αποτελεί τη συχνότερη γενετική αιτία της νοητικής υστέρησης και περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται, εκ γενετής, σε ένα άτομο και ευθύνονται για ένα βαθμό μαθησιακής δυσκολίας ή νοητικής υστέρησης, καθώς και για σωματικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αποτελεί  τη συνηθέστερη πάθηση του γαστρεντερικού  σωλήνα. Οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή και εξ ορισμού  αποκλείεται σε ασθενείς με οργανική  νόσο. Χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο και διαταραχές  των κενώσεων, είτε δυσκοιλιότητα  είτε διάρροια, συνηθέστερα όμως εναλλαγές μεταξύ των δυο. Συχνά  οι κενώσεις είναι ατελώς  σχηματισμένες και τα κοιλιακά  άλγη υφίενται με την αφόδευση. Στην εκδήλωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου  συχνά  προδιαθέτει το συναισθηματικό stress . Είναι επίσης γνωστό, και ως σπαστική κολίτιδα, ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα ή νευρογενής διάρροια.

Σύφιλη
Μικροβιακή λοίμωξη οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο καθώς και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος) και οφείλεται στο βακτήριο «Ωχρά Σπειροχαίτη» (Treponemα pallidum). Χαρακτηριστικό της λοίμωξης είναι η μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, που μπορεί να προσβάλλει όλα τα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, και παρόλο που θεραπεύεται προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις και βλάβες σε διαφορετικά σημεία όλου του σώματος, όπως στο δέρμα, τους βλεννογόνους, τα οστά, τα σπλάχνα, τα αγγεία και το νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο.

Σφράγισμα
Σφράγισμα ονομάζουμε την οδοντιατρική θεραπεία που έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που είτε έχει σπάσει είτε έχει καταστραφεί λόγω τερηδόνας. Και στις δύο περιπτώσεις ο οδοντίατρος καλείται, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εμφρακτικό υλικό, να αποκαταστήσει τόσο τη μορφολογία όσο και τη λειτουργικότητα του δοντιού. Τα δύο βασικότερα εμφρακτικά υλικά είναι το αμάλγαμα (γνωστό ως μαύρο σφράγισμα) και η σύνθετη ρητίνη (λευκό σφράγισμα).

Όταν ένα δόντι έχει τερηδόνα, ο οδοντίατρος θα πρέπει πρώτα να καθαρίσει το προσβεβλημένο τμήμα του δοντιού. Στη συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, θα κρίνει αν για την αποκατάστασή του δοντιού θα χρειαστεί να τοποθετήσει μαζί με το εμφρακτικό υλικό και κάποιο συγκρατητικό μέσο, όπως είναι οι καρφίδες και οι άξονες, έτσι ώστε η αποκατάσταση να είναι πιο ανθεκτική στις δυνάμεις που ασκούνται κατά τη μάσηση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη για τον ασθενή καθώς εκτελείται μετά από τοπική αναισθησία.
Θεοδωροπούλου Ευαγγελία Οδοντίατρος

Σχιζοφρένεια
Είναι  μια ψυχική νόσος στην οποία  το άτομο απομακρύνεται από την πραγματικότητα  του εξωτερικού κόσμου και ζει  σε έναν φανταστικό κόσμο. Το άτομο εμφανίζει διαταραχή των αισθημάτων  και των συναισθημάτων του, ψευδαισθήσεις  ενώ έχει μπερδεμένες σκέψεις. Η αποτελεσματικότητα των νευροληπτικών φαρμάκων  (φαινοθειαζίνες) στην οξεία σχιζοφρένεια αποδεικνύεται  από το γεγονός οτι το 75% των ασθενών  είναι πολύ καλύτερα μετά θεραπεία 4 εβδομάδων  σε σύγκριση με το 25% που έλαβαν  placebo.

Σωφρονιστήρας
Ο “φρονιμίτης ”.

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts