Κιρσοί και φλέβες: Αυτά που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Νικόλαος ΤσεκούραςΑγγειοχειρουργός
Νικόλαος Τσεκούρας Αγγειοχειρουργός: Κιρσοί και φλέβες: Αυτά που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαπιστώνει κανείς ότι απλά αλλάζοντας την οπτική γωνία παρατήρησης ενός πράγματος μπορεί να βρεθεί ξαφνικά σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο... Πριν από μερικές δεκαετίες, απλά "κοιτώντας" την αγγειακή νόσο «εκ των έσω»...γεννήθηκε η ενδαγγειακή χειρουργική. Νέοι ορίζοντες άνοιξαν λοιπόν, στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων τόσο των αρτηριακών όσο και των φλεβικών.

Νικόλαος ΤσεκούραςΑγγειοχειρουργός

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

Τα άρθρα του γιατρού

Χωρίς να είναι απαραίτητο ότι κάποιοι από τους ασθενείς μας χρειάζονται χειρουργείο, όλοι τους, ανεξάρτητα από το βαθμό της αγγειακής βλάβης που έχουν, ζητούν να μάθουν κάποιες πληροφορίες για το φλεβικό τους σύστημα, που αγνοούν.Τα κυριότερα ερωτήματά τους έχουν να κάνουν με τους κινδύνους που εγκυμονεί μία φλεβίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται οριστικά, τι την προκάλεσε και αν θα εμφανιστεί εκ νέου στο μέλλον. Σημειώνεται, πως η φλεβική ανεπάρκεια είναι αρκετά διαδεδομένη καθώς νοσούν 1στους 2 ενήλικες είτε άνδρες, είτε γυναίκες.

Γιατί εμφανίστηκαν οι κιρσοί;

Πρόκειται για την ανικανότητα των φλεβών να συγκρατήσουν τη στήλη του αίματος που περιέχουν, σε συνθήκες ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης. Φυσιολογικά, οι φλέβες έχουν βαλβίδες, οι οποίες συγκρατούν τη στήλη του αίματος, πηγαίνοντας «κόντρα» στη βαρύτητα. Όταν οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, το αίμα παλινδρομεί και λιμνάζει στις φλέβες μας, οι οποίες διατείνονται (φουσκώνουν) και το κρατούν «παγιδευμένο» μέσα τους. Οι φουσκωμένες αυτές φλέβες είναι οι γνωστοί μας κιρσοί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πόνος, το αίσθημα βάρους και καύσου στα πόδια, οι μυϊκές κράμπες (συνήθως νυχτερινές ώρες) και ο κνησμός (φαγούρα). Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηριστικά εμφανίζονται ή επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρας, ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Επιπλέον, το πάσχον σκέλος μπορεί να εμφανίσει οίδημα (πρήξιμο), έκζεμα, μελάγχρωση και σκλήρυνση του δέρματος ή ακόμα και ανοιχτές πληγές (έλκη). Καθώς η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξελικτική νόσος, τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται εντονότερα, καθώς η νόσος προχωράει.

Κινδυνεύει η ζωή μου από την εμφάνιση κιρσών;

Πολλοί ασθενείς, θεωρούν τους κιρσούς ως ένα μόνο αισθητικό πρόβλημα. Ωστόσο, πέραν του αισθητικού προβλήματος και των ενοχλητικών συμπτωμάτων, σε πολλούς ασθενείς, υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η θρόμβωση των κιρσών. Μια θρόμβωση σε κιρσό, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να επεκταθεί σε κεντρικό φλεβικό στέλεχος με ενδεχόμενη μεταφορά του προς τους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς. Συνεπώς, οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια παθολογική κατάσταση με εξαιρετικά μικρή θνησιμότητα, σε αντίθεση με άλλες αγγειακές (κυρίως αρτηριακές) παθήσεις. Αυτό, πολλές φορές, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση οιασδήποτε θεραπείας. Αντιθέτως, η νοσηρότητα της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή, με σημαντικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Δυστυχώς, ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν έχει αποκλειστεί σε περίπτωση κιρσών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά χρόνια πριν. Η επιστημονική κοινότητα δίνει τις ίδιες πιθανότητες θρόμβωσης μεταξύ 2 ανθρώπων, εκ των οποίων ο ένας έχει εμφανισει κιρσούς πρόσφατα και ο δεύτερος αρκετά χρόνια πριν.

Μπορούν να αυτοθεραπευτούν οι κιρσοί;

Η εμφάνιση των κιρσών αποτελεί μια βλάβη των βαλβίδων στις φλέβες, η οποία και είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή της εμφάνισης των κιρσών δεν υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής βελτίωσης, χωρίς την εφαρμογή κάποιας οριστικής θεραπείας.

Προστατεύουν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Μπορούμε να έχουμε βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου μόνο μετά από μακροχρόνια και καθημερινή χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Η χρήση της κάλτσας δεν θεωρείται οριστική θεραπεία, καθώς δεν θεραπεύεται με αυτή το αίτιο της νόσου και, επιπλέον, δεν προστατεύει, απόλυτα, από επιπλοκές όπως η θρόμβωση, ακόμα και μετά από καθημερινή της χρήση.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση των κιρσών;

Η θεραπεία των κιρσών, σήμερα, μπορεί να γίνει αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία, και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μετά την επέμβαση, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο. Αρχικά, ο χειρουργός θα χαρτογραφήσει το φλεβικό δίκτυο. Αφού καταγράψει με ακρίβεια την περιοχή του φλεβικού συστήματος που ανεπαρκεί, υπό τοπική αναισθησία και με υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγει μέσα στη φλέβα έναν λεπτό καθετήρα, ο οποίος θα καταστρέψει με την ενέργεια Laser, που εκπέμπει στην άκρη του, το παθολογικό φλεβικό τμήμα. Η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας. Ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει, να πάει περίπατο, να φάει οτιδήποτε και να επιστρέψει στο σπίτι του 1 ώρα μετά την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Αγγειοχειρουργικής και Φλεβολογικής Εταιρείας του 2011 (Gloviczki P., Comerota J., et al, J Vasc Surg 2011;53:2S-28S), όσον αφορά την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά όλοι οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να θεραπευθούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλοι περιορισμοί.

Δείτε τι λέει σε συνέντευξη του ο Αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας για τους κιρσούς και την αντιμετώπιση τους.

Έχω πάθει πρόσφατα θρόμβωση, ενδείκνυται για μένα το λέιζερ;

Το ενδοαυλικό laser, φυσικά και έχει θέση σε περίπτωση θρόμβωσης των κιρσών. Ο βασικός θεραπευτικός στόχος σε περίπτωση θρόμβωσης των κιρσών είναι η αποφυγή επέκτασης του θρόμβου προς το βαθύ φλεβικό δίκτυο, απ΄όπου ο θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει προς τα πνευμόνια και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή του ασθενούς (πνευμονική εμβολή). Ο δρόμος προς το βαθύ σύστημα μπορεί σήμερα να διακοπεί με την χρήση του laser, υπό τοπική αναισθησία, αποφεύγοντας μια ανοιχτή επέμβαση. Σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την διάλυση του θρόμβου μέσα στα φλεβικά στελέχη μπορεί να αντιμετωπιστεί, πάλι με τοπική αναισθησία, η υπολειπόμενη νόσος στο πάσχον σκέλος. Εδώ, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ασθενείς με ιστορικό θρόμβωσης πρέπει να μην αναβάλουν την αντιμετώπιση του προβλήματός τους γιατί έχουν αυξημένη πιθανότητα μιας νέας θρόμβωσης, σε σχέση με ασθενείς, που δεν έχουν υποστεί αυτή την επιπλοκή των κιρσών.

Μετά από σαφηνεκτομή και επανεμφάνιση κιρσών ποια είναι η λύση;

Η υποτροπή κιρσών μετά από επέμβαση αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό επεισόδιο φλεβικής ανεπάρκειας, το οποίο για να αντιμετωπιστεί σωστά θα πρέπει να γίνει, κατ’αρχήν, λεπτομερής χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου. Σε περιπτώσεις υποτροπών, ανάλογα με την ακριβή αιτία της υποτροπής, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος του λέιζερ ή και άλλες ενδοαυλικές θεραπείες, όπως η σκληροθεραπεία, πάντα υπό τοπική αναισθησία.

Δείτε πώς να επιλέξετε τον Αγγειοχειρουργό σας

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με laser; 

Η μέθοδος έχει σαφή πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή). Κατ’αρχήν, μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την ανάγκη γενικής ή ραχιαίας αναισθησίας, χωρίς χειρουργικές τομές ή την τοποθέτηση ραμμάτων και χωρίς την ανάγκη παραμονής σε νοσοκομείο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης. Ο μοναδικός περιορισμός, για περίπου 10-15 ημέρες, είναι η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους.

Επιπλέον, το laser είναι απαλλαγμένο από το φαινόμενο της νεοαγγείωσης, το οποίο συνοδεύει την σαφηνεκτομή. Σε πολλές περιπτώσεις σαφηνεκτομής το φαινόμενο αυτό (δημιουργία, αντιδραστικά, νέων παθολογικών φλεβών, λόγω της χειρουργικής αφαίρεσης) οδηγεί, συχνά, σε υποτροπή της νόσου.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ με τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Άλλο βασικό πλεονέκτημα του laser είναι η ικανότητά του να προσεγγίζει παθολογικά φλεβικά στελέχη, τα οποία με το ανοιχτό χειρουργίο θα χρειαζόμασταν επιπλέον εκτεταμένες τομές, πέραν αυτών που χρειάζονται για μια κλασσική σαφηνεκτομή.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD.
Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών.
Διευθυντής Γ' Aγγειοχειρουργικής Κλινικής "Metropolitan General".

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA.

Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr , ή καλέστε στο 2106215855  & 6977741191

Νικόλαος Τσεκούρας
Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts