Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Εμμηνόπαυση και ξηρότητα κόλπου, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε

Καλογήρου Σοφία

Καλογήρου Σοφία
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
www.sofiakalogirou.gr 

Εμμηνόπαυση: λέξη σταθμός στη ζωή μιας γυναίκας, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου όχι και τόσο εύκολης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Κι αυτό γιατί όταν η έμμηνος ρύση σταματά, ξεκινούν καταστάσεις, όπως η ατροφία του κόλπου, που έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων για τη γυναίκα, όπως κολπική ξηρότητα, καύσος, κνησμός, επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες, πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία), ερεθισμός, συχνουρία, ακράτεια ούρων.

Σήμερα όμως οι γυναίκες που βρίσκονται στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης, δεν έχουν κανένα λόγο να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους. Εξάλλου η γενιά των 50, έχει ακόμα πολλά χρόνια να ζήσει, τα οποία δεν είναι ούτε υπολειπόμενα ούτε περιθωριακά, αλλά χρόνια δημιουργικά, που πρέπει να τα βιώσει στο έπακρο! Υπάρχει λύση στην κολπική ατροφία και σε ότι αυτό συνεπάγεται και πρόκειται για το MonaLisa Touch laser CO2. Aλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τί συμβαίνει. Η ξηρότητα του κόλπου είναι μια κατάσταση που οφείλεται στην ατροφία του και στην εμμηνόπαυση υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές που αυξάνουν την ξηρότητά του. Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων συνοδεύεται από φαινόμενα όπως χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου, μείωση της ελαστικότητας του περιβάλλοντος του κόλπου που γίνεται πιο στενός και συρρικνώνεται. Επίσης οι σμηγματογόνοι αδένες σταματούν να λειτουργούν όπως παλιά και παράγουν λιγότερες εκκρίσεις με αποτέλεσμα η φυσική λίπανση να επιβραδύνεται και να ελαττώνεται. Ο κόλπος, λοιπόν, δύσκολα υγραίνεται, γεγονός που δημιουργεί τις δυσάρεστες καταστάσεις που ήδη αναφέραμε.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση προκαλούν επίσης μείωση του πάχους του κολπικού επιθηλίου και της έκκρισης γλυκογόνου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην επιδερμίδα μας, έτσι και στο χόριο, εσωτερική στιβάδα του βλεννογόνου του κόλπου, υπάρχει μείωση στην αγγείωση και στην ικανότητα διατήρησης της υγρασίας με αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

Το laser CO2 MonnaLisa Touch δρα τοπικά στον βλεννογόνο του κόλπου, αντιμετωπίζοντας έτσι την ατροφία αλλά και την ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, λόγω δυσπαρευνίας (πόνος στη σεξουαλική επαφή). Όταν υπάρχει ατροφία κόλπου οι γυναίκες δε νιώθουν άνετα στο σεξ και έχουν τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα. Η χρήση κολπικών λιπαντικών τζελ δεν λύνουν την ξηρότητα του κόλπου. Ανακουφίζουν προσωρινά και επιδρούν μόνο στο επιθήλιο, δηλαδή την ανώτερη, επιφανειακή στιβάδα.

Αντίθετα, το laser CO2 MonnaLisa Touch προσφέρει ανάπλαση του κόλπου καθώς επιδρά θετικά στις εξής στιβάδες του: βλεννογόνο (επιθήλιο και χόριο), υποβλεννογόνιο μυϊκό χιτώνα (ακόμα πιο βαθιά στιβάδα) και εξωτερικό χιτώνα. Συγκεκριμένα το MonaLisa Touch θεραπεύει την κολπική ατροφία για την ανάκτηση και την τόνωση της προ-εμμηνοπαυσιακής μεταβολικής δραστηριότητας, μέσα από μία νέα σύνθεση του κολλαγόνου, του υαλουρονικού οξέος, των γλυκοαμινογλυκανών και των πρωτεογλυκανών. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενυδατωμένος και διογκωμένος βλεννογόνος με όλες τις λειτουργίες που χαρακτηρίζουν ένα νεότερο και υγιέστερο ιστό.

Η διαδικασία με το MonnaLisa Touch είναι απολύτως ασφαλής και δεν παρατηρούνται επιπλοκές. Η μέθοδος γίνεται από γυναικολόγο με εκπαίδευση στην εφαρμογή της συσκευής και αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενεργείς φλεγμονές (π.χ. μυκητίαση, έρπις γεννητικών οργάνων). Η θεραπεία αποτελείται από 3 συνεδρίες, που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη καθώς δεν απαιτείται αναισθησία ή αναλγησία, δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης (άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα) και διαρκεί 15-20 λεπτά.

Ευχαριστούμε την κα.Σοφία Καλογήρου, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210.77.10.386 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofiakalogirou.gr.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με την γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts