Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017

Σας ταλαιπωρεί και εσάς το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Παππάς Φ. Αλκιβιάδης

Παππάς Φ. Αλκιβιάδης
Xειρουργός - Πρωκτολόγος
www.proctoclinic.gr

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς Σπαστική Κολίτιδα, είναι μια κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου.Συνήθως εμφανίζεται με πόνο στην κοιλιά ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή με δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν.Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.

Παρουσιάζεται αρκετά συχνά και υπολογίζεται ότι 25-30% των ατόμων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πάσχουν από σπαστική κολίτιδα. Το κόστος των κλινικό-εργαστηριακών εξετάσεων που χρειάζονται για τον αποκλεισμό κάποιου σοβαρού νοσήματος πέραν του συγκεκριμένου συνδρόμου, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου τη δυσκολία στη διάγνωση του.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε ποσοστό, 2:1 σε σχέση με του άντρες, ηλικίας 20-50 ετών και συνήθως σε άτομα υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, ως μια χρόνια κατάσταση με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι η Σπαστική Κολίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μια κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου, αφού σε φυσιολογικές συνθήκες το παχύ έντερο έχει μία πολύ σύνθετη κινητικότητα.

Οι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να ενοχοποιούνται για την διαταραχή αυτής της κινητικότητας είναι κυρίως ψυχολογικής φύσεως και συνδυάζονται συχνότερα με δυσάρεστα προσωπικά γεγονότα, καταστάσεις που δημιουργούν στρες και αυξάνουν το άγχος ή δημιουργούν κατάθλιψη ή μειώνουν την αυτοεκτίμηση. Έτσι, το έντερο εμφανίζει μια παθολογική ευαισθησία, που εκφράζεται είτε με αύξηση της κινητικότητας, σπασμό του εντέρου και πόνο. Είτε με μείωση της κινητικότητας, διάταση του εντέρου, αίσθημα μετεωρισμού και πόνο, ιδίως μετά τα γεύματα κατά τη δίοδο της τροφής.

Τα συμπτώματα της Σπαστικής Κολίτιδας

• Πόνος στην κοιλιά με διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).
• Πρήξιμο στην κοιλιά με ή χωρίς διαταραχές των κενώσεων.
• Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο έντερο, όπως ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, καλοήθεις αρρυθμίες. Τα συμπτώματα αυτά αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν στρες.

Ποιες τροφές είναι ύποπτες;

Περίπου ένας στους δύο ασθενείς οφείλει αυτό το σύνδρομο σε κάποια τροφική δυσανεξία. Οι τροφές που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα όπως είναι ο καφές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της σχέσης του συνδρόμου με τις παραπάνω τροφές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε σε περιόδους έξαρσης. Αν έχετε διάρροια, πρέπει να μειώσετε τις πολλές φυτικές ίνες. Αντίθετα, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο εκδηλώνεται με επίμονη δυσκοιλιότητα, η λήψη με μέτρο τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες είναι απαραίτητη. Δοκιμάστε επίσης προβιοτικά προϊόντα, δηλαδή τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια (λ.χ. γιαούρτι), τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο έντερο και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού ενώ αυξάνουν την άμυνα της περιοχής.

Πώς αντιμετωπίζεται

Συνήθως χορηγούνται σπασμολυτικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό. H άσκηση είναι χρήσιμη, καθώς θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ψυχική ευεξία και θα βελτιώσει την κατάστασή σας, περιορίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα βοηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Αλκιβιάδη Φ. Παππά, Χειρουργός-Eιδικός Πρωκτολόγος, Διευθυντής χειρουργικού-πρωκτολογικού

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts