Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Έμφραγμα του μυοκαρδίου-Το βασικό σύμπτωμα δεν είναι πάντα ο πόνος στο στήθος!

Ο πόνος στο στήθος είναι το βασικό χαρακτηριστικό σημάδι του εμφράγματος με τους ειδικούς να τονίζουν πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνδέεται κυρίως με αυτό του είδους το σύμπτωμα. 

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που τα εμφράγματα εκδηλώθηκαν χωρίς πόνο και αυτό απασχόλησε επιστήμονες στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η περίπτωση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη δεδομένου πως οι άνθρωποι δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια έγκαιρα.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 έτη) πάνω από 700 άτομα που παρουσίασαν έμφραγμα μυοκαρδίου, θέλοντας να προσδιορίσουν τα συμπτώματα πριν το έμφραγμα και να διαπιστώσουν πόσο συχνά εμφανίζεται αυτή η περίπτωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από του μισούς ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο δεν είχαν καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ η συχνότητα άλλων συμπτωμάτων είχε ως εξής: το 17% εξ αυτών είχε παρουσιάσει δύσπνοια, το 7% ανακοπή καρδιάς, το 4% ζαλάδα και αδυναμία ή συγκοπή, το 2% κοιλιακό πόνο και ένα 17% κάποια άλλα μη συνήθη συμπτώματα. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης πως οι γυναίκες παρουσίασαν συχνότερα έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος.

Σημαντική είναι και η διαπίστωσης πως η πιθανότητα ενός εμφράγματος χωρίς πόνο στο στήθος αυξάνεται και με την πάροδο της ηλικίας-τα άτομα άνω των 80 ετών δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος πριν το έμφραγμα.

Η περίπτωση αυτή είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του ασθενούς καθώς μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος και γι’αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους θεράποντες ιατρούς να είναι υποψιασμένοι και να ενημερώνουν αναλυτικά τους ασθενείς τους για όλα τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν πως ένα επικίνδυνο έμφραγμα είναι κοντά.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts