Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Αυτό είναι το φρούτο με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζαμε ότι πρώτα στη λίστα με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ήταν τα μήλα. Αυτό όμως άλλαξε και δυστυχώς πρώτο στη σχετική λίστα είναι ένα φρούτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι είτε είναι στη φυσική του μορφή είτε ως χυμός ή μαρμελάδα.

Φόρμα Εγγραφής
kalogirou

Είναι κόκκινες, ζουμερές και μυρίζουν Άνοιξη. Και ποιος δεν θυμάται με λαχτάρα τις φράουλες της παιδικής του ηλικίας και τη νοστιμιά τους. Δυστυχώς όμως αυτό το τόσο αγαπητό φρούτο έχει τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως δείχνει η νέα έκθεση της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG) κατόπιν εντολής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αναλύσεων, τις φράουλες ακολουθούν τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, το σέλινο, τα σταφύλια, τα κεράσια, το σπανάκι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα ντοματίνια, τα αγγούρια, οι καυτερές πιπεριές και το λάχανο.

Όπως φαίνεται από την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Σημειώνουμε πως τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η πρώτη θέση ανήκε στα μήλα, αλλά μετά από την απαγόρευση για χρήση διφαινυλαμίνης στην Ευρώπη, τα δεδομένα άλλαξαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε η επικεφαλής αναλύτρια της Περιβαλλοντικής Ομάδας, Sonya Lunder: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμβατική γεωργία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εντομοκτόνα».

Όσοι, ωστόσο, θέλουν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά τους, όπως συμβουλεύει η Περιβαλλοντική Ομάδα, θα πρέπει να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, καθώς οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση φυτοφαρμάκων στις βιολογικές καλλιέργειες.

Και αυτή η λύση όμως για τους περισσότερους είναι ακατόρθωτη αφού για τα περισσότερα βιολογικά φρούτα οι τιμές είναι διπλάσιες από αυτές τις συμβατικής καλλιέργειας. Μια λύση, που εν μέρει μόνο λύνει το πρόβλημα, είναι το προσεκτικό πλύσιμο, η παραμονή μέσα σε νερό με ξύδι και το ξεφλούδισμα τους όπου αυτό είναι εφικτό.

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Αδύναμο ανοσοποιητικό: Πώς θα το καταλάβετε;

Τι κάνουν καθημερινά όσοι έχουν μόνιμα καθαρό σπίτι;

Συμβουλές για να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts