Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Θυρεοειδής αδένας: 4+1 τροφές για την καλή λειτουργία του

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού.Οι ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3) είναι επιφορτισμένες με τη ρύθμιση του μεταβολισμού όλων των οργάνων του σώματος και όπως είναι αυτονόητο, κάθε πρόβλημα στον θυρεοειδή, επηρεάζει συνολικά την κατάσταση της υγείας μας.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του θυρεοειδή. Οι τροφές που βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι εξής:

Αβγά

Τα αβγά είναι μια καλή πηγή ιωδίου και σεληνίου -16 και 20% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης- ενώ είναι και καλή πηγή βιταμίνης D. Eπίσης τα καλά λιπαρά του κρόκου κάνουν καλό και στο θυρεοειδή και σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

Μοσχάρι και κοτόπουλο

Είναι ιδανικές τροφές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος, όπως και ο χαλκός και το σελήνιο, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών και η έλλειψή του στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Βραζιλιάνικα φιστίκια

Μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να καταναλώσετε για το καλό του θυρεοειδή αλλά και ολόκληρου του οργανισμού σας. Μόλις 4-5 την ημέρα από αυτά θα σας χαρίσουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σεληνίου (περίπου 200mg), το οποίο είναι άκρως σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μούρα

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν απότομα την ινσουλίνη και δεν οδηγούν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι, ακόμη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν το θυρεοειδή, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με θυρεοειδή που υπολειτουργεί παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ελευθέρων ριζών, που σημαίνει ότι χρειάζονται αντιοξειδωτικά για να τις καταπολεμήσουν.

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts