Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Ινσουλινοαντίσταση: Πώς γίνεται αντιληπτή και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ινσουλινοαντίσταση, όπως προφανώς συμπεραίνει κάποιος από τον τίτλο, είναι η «αντίσταση» των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και σχετίζεται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη. Η ινσουλινοαντίσταση, είναι λοιπόν μια μεταβολική διαταραχή που για να την αντιμετωπίσει ο οργανισμός, εξωθεί το πάγκρεας σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης, τόσο που τα επίπεδά της στο αίμα να αυξάνονται από 2 έως και 10 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Γιατί όμως εκδηλώνεται αυτή η διαταραχή; Τα αίτια μπορεί να είναι πολυπαραγοντικά ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η αύξηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τη σωματική αδράνεια. Στα συχνά αίτια στα αίτια εμφάνισης του προβλήματος συγκαταλέγονται και η κακή διατροφή, το κάπνισμα, οι διαταραχές του ύπνου και η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Πώς διαγιγνώσκεται και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η ινσουλινοαντίσταση;

Αντίθετα με άλλα προβλήματα της υγείας, η ινσουλινοαντίσταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένα σημάδια. Ο γιατρός θα εξετάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, το μέγεθος της μέσης καθώς και τις τιμές της γλυκόζης νηστείας. Κάποια αλλά γενικά σημάδια περιλαμβάνουν τα εξής:

• Λήθαργο
• Συχνό αίσθημα πείνας
• Δυσκολία συγκέντρωσης (γνωστό και ως «brain fog«)
• Υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης.
• Προβλήματα στον ύπνο
• Υπογονιμότητα
• Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, πιθανών να είναι σημάδι ινσουλινοαντίστασης.

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο εγκεκριμένο για την θεραπεία της ινσουλινοαντίστασης. Αυτό που προτείνεται είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση. Υγιεινές τροφές, υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, τακτική κατανάλωση οσπρίων και ψαριού, προτίμηση σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης και αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής καθώς και αποφυγή του έτοιμου φαγητού είναι μερικές από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Σημαντική είναι η και συμβολή της άσκησης και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας με στόχο, τουλάχιστον, τα 30 λεπτά ανά ημέρα. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να είστε συνεπείς σε κάποιο άθλημα ή δεν σας αρέσει η ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου, το γρήγορο περπάτημα είναι μια καλή εναλλακτική. Στη διάρκεια της άσκησης, απορροφάται ευκολότερα η γλυκόζη από το αίμα, γεγονός που μειώνει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα και περιορίζει της υπερινσουλιναιμίας, καθώς και τη μείωση της ινσουλινοαντίστασης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε διαβητολόγο-ενδοκρινολόγο για σωστή καθοδήγηση στις αλλαγές που πρέπει να κάνετε προς όφελος της υγείας σας. Είναι απόλυτα κατανοητό πως η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και να μην αφήνεται ανεξέλεγκτη καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts