Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς

Πριν από 50 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, μια ιδιαίτερη σημαντική στιγμή για την καρδιολογία και την ιατρική γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Πιο συγκεκριμένα το Δεκεμβριο του 1967 ο χειρούργος Κρίστιαν Μπάρναρντ κατάφερε να κάνει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο Groote Schuur στο Κέιπ Τάουν, με την είδηση να μεταδίδεται αστραπιαία σε όλον τον κόσμο.Ο καρδιοχειρουργός ήταν τότε 45 χρονών, ο γιος ενός Ολλανδού ιεροκήρυκα της χριστιανικής ένωσης Heilsarmee. Η καρδιά μεταμοσχεύθηκε σε έναν 55χρονο ο οποίος ήταν διαβητικός και είχε σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Ο δότης ήταν μια 18χρονη που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο.

Ο νεαρός γιατρός αποφάσισε να πάρει το μεγάλο ρίσκο για τη μεταμόσχευση, η οποία ήταν τελικά επιτυχής όμως ο ασθενής του, Λούις Γουασάνσκι, πέθανε 18 ημέρες αργότερα εξαιτίας των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που έπαιρνε για να μην απορρίψει το μόσχευμα. Τραγική ειρωνεία ήταν ότι η νέα του καρδιά, χτυπούσε κανονικά μέχρι την τελευταία στιγμή! Υπήρξαν πάντως πολλοί επικριτές που κατηγόρησαν τον Κρίστιαν Μπάρναρντ για προσπάθεια προσωπικής προβολής μέσα από αυτή την δύσκολη, για τα δεδομένα της εποχής, επέμβαση.

«Η μεταμόσχευση καρδιάς δεν ήταν και τόσο μεγάλο πράγμα χειρουργικά. Το σημαντικό είναι ότι ήμουν διατεθειμένος να πάρω το ρίσκο. Η φιλοσοφία μου είναι ότι το μεγαλύτερο ρίσκο στη ζωή είναι να μην παίρνεις ρίσκα», είχε πει χαρακτηριστικά στην τελευταία του συνέντευξη στο περιοδικό «Time». Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2001 την ώρα που απολάμβανε τις διακοπές του στην Πάφο της Κύπρου. Ήταν 78 ετών και πέθανε..από καρδιά.

Πάντως ο δρόμος για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς είχε ανοίξει, παρά τις αντιρρήσεις και τις προκαταλήψεις. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1968 σε όλο τον κόσμο 66 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς αλλά αρκετοί από αυτούς κατάφερναν να ζήσουν μόνο μερικές ημέρες ή λίγες εβδομάδες.Η εποχή που η εγχείρηση αυτή έγινε ρουτίνα ήταν η δεκαετία του 1980, όταν ακολουθήθηκε μια διαφορετική θεραπεία σχετικά με τις αντιδράσεις που προκαλούσε η μεταμόσχευση στον ασθενή.Σήμερα η μεταμόσχευση αυτή πραγματοποιείται σε όλον τον κόσμο και οι λίστες αναμονής μοσχεύματος είναι πολύ μεγάλες.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts