Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017

Γρίπη: Mετά από πόσες ημέρες δεν είναι μεταδοτική;

Ίσως έχετε ακούσει πως η περίοδος που μπορεί να κολλήσετε κάποιον την γρίπη που σας ταλαιπωρεί δεν είναι όταν αυτή βρίσκεται στην αποκορύφωσή της αλλά 2-3 μέρες μετά, όταν αρχίζετε να ξαναβρίσκετε τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Οι ειδικοί συνιστούν να μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει απόλυτα. «Γενικά, τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες», υποστηρίζει η Margarita Rohr, γιατρός στην κλινική LangoneHealth της Νέας Υόρκης. «Μάλιστα η περίοδος που η ασθένεια σας είναι πιο μεταδοτική από ποτέ, είναι μια ημέρα πριν, αλλά και 5 έως 7 ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίζετε να μεταδίδετε τον ιό έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

Τι θα πρέπει να προσέξετε λοιπόν για να ανακτήσετε και εσείς τις δυνάμεις σας αλλά και να μην μεταφέρετε τον ιό στον περίγυρό σας; «Πριν επιστρέψετε στη δουλειά, φροντίστε να έχει περάσει ένα 24ωρο χωρίς πυρετό. Αν αισθάνεστε ατονία ή φτερνίζεστε και βήχετε αρκετά, απλά μείνετε άλλη μια ημέρα στο σπίτι. Ακόμα κι αν πάρετε φάρμακα για την καταστολή του πυρετού, συνεχίζετε να είστε μεταδοτική» συμβουλεύει η Dr. Rohr.

Aν για κάποιο λόγο πρέπει να βρεθείτε οπωσδήποτε σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, καλό θα είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να καλύπτετε με χαρτομάντηλο το στόμα σας όταν φταρνίζεστε ή βήχετε. Αν οι περιστάσεις το επιτρέπουν μπορείτε να φορέσετε μάσκα στο πρόσωπο.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts