Δημοσιεύθηκε: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Ποια είναι η διαχείριση ληγμένων φαρμάκων στην Ελλάδα;

Πόσα ξέρουμε για τη διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων στα φαρμακεία του σπιτιού μας; Τι πρέπει να κάνουμε και τι δυνατότητες έχουμε; 

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Ακολουθούν συμπεράσματα που προέκυψαν από πρόσφατα έρευνα που κατέγραψε τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας στη διαχείριση του οικιακού φαρμακείου, την ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων και τις δωρεές.

Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο.

Το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του.

Πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.

37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα.

50% δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.

Η ελληνική κοινωνία διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο, αλλά προκύπτει σαν ανάγκη η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρακτικές δωρεάς φαρμάκων.

28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες.

4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει.

28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000.000 συσκευασίες φαρμάκων, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αχρησιμοποίητες ή ληγμένες καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Tα φάρμακα αυτά, καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Μια ακόμη απειλή για δεκάδες είδη ζώων αλλά και για τους ανθρώπους.

Γι αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προωθεί την ανακύκλωση φαρμάκων, τοποθετώντας ειδικούς πράσινους κάδους στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts