Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Nέα δεδομένα για τη λοίμωξη Covid-19: Απαραίτητη τελικά η τρίτη δόση του εμβολίου;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet αμφισβητεί τη στρατηγική της τρίτης δόσης στον εμβολιασμό για τη λοίμωξη covid-19 καθώς κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες, αν δεν γίνουν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δουλεύουν τόσο καλά, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμα ενισχυτική δόση, υποστηρίζει ομάδα πολύ γνωστών επιστημόνων ανοίγοντας μια συζήτηση για το κατά πόσο τις χρειαζόμαστε

Οι κυβερνήσεις καλύτερο είναι να εστιάσουν στην ανοσοποίηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία ως προς το ποια από τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά στις ενισχυτικές δόσεις και σε ποια δοσολογία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς έρευνας που δημοσιεύστηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται δύο διακεκριμένοι Αμερικανοί του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στηρίζουν τη θέση τους σε μια σειρά μελετών που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες καθώς και στοιχεία από κλινικές δοκιμές.

"Καμία μελέτη δεν έχει προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία διατηρήσιμης μείωσης της προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης", λένε οι συγγραφείς. Μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι επιπλοκών αν οι τονωτικές ενέσεις υιοθετηθούν πολύ νωρίς ή πολύ ευρέως.

Όπως σημειώνεται στο Bloomberg, οι περισσότερες χώρες με άφθονα εμβόλια συζητούν το αν θα δώσουν ενισχυτικές δόσεις για να ενισχυθεί η ανοσία.

Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση ομοφωνία για το θέμα. Ακόμα και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας κατά της Covid μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας και έτσι δεν υπάρχει το "ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους", όπως εξηγεί ο Azra Ghani, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια έπεσε μόλις δημοσιεύτηκε η μελέτη, με τη Pfizer να χάνει 2,5% και τη Μoderna 7,7%.

Η ανάλυση συνιστά παράλληλα χτύπημα για τον Joe Biden που ανακοίνωσε την στρατηγική του για την τρίτη δόση τον Αύγουστο σε κοινή ανακοίνωση με κορυφαίους συμβούλους του όπως οι Rochelle Walensky, Anthony Fauci και Janet Woodcock.

Μεταξύ των επιστημών που υπογράφουν την έρευνα είναι ο Marion Gruber, επικεφαλής του γραφείου του FDA για τις έρευνες και τις αξιολογήσεις εμβολίων και η βοηθός του Philip Krause. Αμφότεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο φαίνεται να αντιστάθηκαν σε πιέσεις του Ντ. Τραμπ να επιταχύνουν την αρχική έγκριση των εμβολίων.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts