Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον υπερθρεπτικό κουρκουμά και για ποιους λόγους;

Ο κουρκουμάς αποτελεί μια πολύ διατροφική επιλογή τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη δυτική κουζίνα, καθώς διαθέτει αναρίθμητα οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τους πόνους της αρθρίτιδας, τους πονοκεφάλους αλλά βοηθά και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Υπάρχει όμως μια κατηγορία ανθρώπων που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φειδωλοί με την κατανάλωση κουρκουμά και αυτοί είναι όσοι κινδυνεύουν από δημιουργία χολόλιθων Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπαχαρικό αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στη χολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τι είναι οι χολόλιθοι και ποιοι κινδυνεύουν

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, οι οποίοι σχηματίζονται συνήθως από χοληστερόλη, στη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Αν ο χολόλιθος παγιδευτεί στην περιοχή μπορεί να γίνει η αιτία για ξαφνικό και οξύ, πολύωρο πόνο.Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από χολόλιθους είναι οι γυναίκες, οι υπέρβαροι, όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Με βάση προειδοποιήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου. Όσοι έχουν μόλις κάνει χειρουργική επέμβαση , θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τον κουρκουμά καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος. Πρέπει επίσης να τον αποφεύγουν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Έρευνες έχουν δείξει τέλος, ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts