Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Επιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλές φορές μπορεί να καταναλώνουμε φάρμακα χωρίς να δίνουμε σημασία στις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν με την διατροφή. Κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν θετικά και κάποια αρνητικά την δράση ορισμένων φαρμάκων, ακόμα και να τα κάνουν επικίνδυνα για την υγεία.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Η χρήση διουρητικών φαρμάκων προτιμάται κυρίως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η λήψη όμως του συγκεκριμένου φαρμάκου μαζί με το γρειπφρουτ θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι περιέχει μία ουσία την φουρανοκουμαρίνη, η οποία παρεμποδίζει την φυσιολογική λειτουργία κάποιων ενζύμων στο έντερο, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποβολή ουσιών από το σώμα. Από αυτό συνεπάγεται η αύξηση της δράσης του φαρμάκου, κάτι που μπορεί να το κάνει τοξικό. Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση που βρίσκονται υπό αγωγή ή όχι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ginseng σε οποιαδήποτε μορφή. Είναι ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος που αυξάνει την πίεση του αίματος, επομένως δρα ανταγωνιστικά με τα διουρητικά.

Η αναιμία και η έλλειψη σιδήρου είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο κυρίως στις γυναίκες, όπου αντιμετωπίζεται με την χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό μας το οποίο απορροφάτε μέγιστα με άδειο στομάχι. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προιόντων 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σε μεγάλο βαθμό, αφού το ασβέστιο μαζί με το σίδηρο δημιουργούν σύμπλοκα τα οποία δεν απορροφόνται. Αντιθέτως, η κατανάλωση βιταμίνης C συνήθως χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι αυξάνει την απορρόφησή του στον μέγιστο βαθμό και συνίσταται.

Με τα αντιβιοτικά συστήνεται η πρόσληψη γαλακτοκομικών. Το ασβέστιο μαζί με τις ουσίες στην κατηγορία των τετρακυκλινών και μινοκυκλινών δημιουργούν αδιάλυτες μάζες που δεν απορροφόνται.

Οι ορμόνες λεβοθυροξίνη και η L-θυροξίνη χορηγούνται για να ρυθμίσουν τον θυρεοειδή αδένα. Πρέπει να χορηγούνται με άδειο στομάχι διότι η λήψη της μαζί με τις τροφές μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τον μεταβολισμό τους.Θα πρέπει να αποφεύγονται τα προιόντα σόγιας καθώς μειώνουν την απορρόφηση των ορμονών αυτών. Επίσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο, κυρίως αλάτι και θαλασσινά. Μπορεί αν μειώσει τη δράση των φαρμάκων η υπό ή η υπεριωδίωση.

Άτομα τα οποία βρίσκονται υπό χορήγηση αντιπηκτικών χαπιών πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ, διότι δρα ανταγωνιστικά στα φάρμακα μειώνοντας τη δράση τους. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος θα πρέπει να καθορίσουν την ποσότητα που θα καταναλωθεί ανάλογα με την περιεκτικότητα και το είδος των αντιπηκτικών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα τα οποία τους χορηγείται αντισυλληπτικά ή κορτιζόνη ή άλλες ορμόνες. Με την χρήση αυτών των φαρμάκων δημιουργείται κατακράτηση υγρών, οπότε ο διατροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατακράτηση είναι το αλάτι και θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση του στο ελάχιστο.

Τέλος όταν η φαρμακευτική αγωγή συνδιάζεται μαζί με αλκοόλ, εκτός του ότι μειώνεται η δράση των φαρμάκων μπορεί να καταστεί πολύ επικύνδινο και να προκαλέσει παρενέργειες ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων.
Οπότε η γενική σύσταση είναι ότι όταν λαμβάνεται κάποια αγωγή να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας, και να διαβάζετε τις οδηγίες με προσοχή.

Ευχαριστούμε την κα.Ρίτσου Μαρία, Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος. Για περισσότερες πληροφορίες, www.diaitologoszografou.gr , www.paidikipaxisarkia.gr 

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts