Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021

Μήπως καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη; Αυτά τα σημάδια το αποδεικνύουν

Η ζάχαρη βρίσκεται παντού στη διατροφή μας, σε απλές ή πιο σύνθετες μορφές και σίγουρα όσοι αγαπούν τις γλυκές γεύσεις το γνωρίζουν καλά.  Επειδή όμως πρόκειται για μια απολαυστική μεν, εθιστική δε, συνήθεια καλό είναι να γνωρίζετε τις ενδείξεις πως μάλλον το έχετε παρακάνει…

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Ευερεθιστότητα και συνεχής κόπωση

Μπορεί να φταίει το στρες αλλά μπορεί να φταίει και η υπερβολική ζάχαρη. Όπως τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν απότομα αφού "καεί" η ενέργεια που μας προσφέρει η ζάχαρη, έτσι μπορεί να πέσει και η διάθεσή μας.

Ως φυσικό επακόλουθο της λιγότερης ενέργειας, μια διατροφή που δεν περιέχει φρούτα, λαχανικά και πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης, αλλά είναι πλούσια σε σάκχαρα, θα μας οδηγήσει να νιώθουμε συνεχώς πως είμαστε κουρασμένοι.

Χρειάζεστε συνέχεια κάτι γλυκό

Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα εθιστική. Η γλυκιά γεύση δραστηριοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αίσθηση επιβράβευσης, απελευθερώνοντας ένα σωρό ορμόνες στον οργανισμό. Άλλες ουσίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο; Η νικοτίνη!

Προβλήματα στα δόντια

Τα βακτήρια που ζουν στη στοματική μας κοιλότητα τρέφονται με τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται στα κατάλοιπα του φαγητού, δημιουργώντας προβλήματα στα δόντια μας, όπως κοιλότητες. Αφού καταναλώσετε κάτι με πολλή ζάχαρη, θα ήταν καλή ιδέα έπειτα καθαρίσετε το στόμα σας με ένα ποτήρι νερό.

Ακμή και ρυτίδες

Η ζάχαρη επιδεινώνει την ακμή και τα σημάδια της σε μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή, όσο μεγαλώνουμε, οι φλεγμονές που δημιουργεί η ζάχαρη στον οργανισμό συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εμφάνισης σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες.

Προβλήματα στον ύπνο

Η πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον έλεγχο των σακχάρων του οργανισμού. Οι καλές τους ισορροπίες παίζουν κι αυτές ρόλο στη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού.

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα

Στομαχόπονος, κράμπες ή και διάρροια μπορούν να προκληθούν αν η διατροφή μας περιέχει υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης. Επιπλέον, επιδεινώνει και τα συμπτώματα γαστρεντερικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Κρον ή η ελκώδης κολίτιδα.

Υπέρταση

Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή είναι ένας παράγοντας υπέρτασης. Ειδικότερα η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει φανεί πως μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην αρτηριακή μας πίεση.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts