Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: Κολονοσκόπηση ή Υδροκολονοσκόπηση;

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 14:43

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου.Υπολογίζεται ότι περίπου το 5.5 έως 6% του πληθυσμού (1 στους 18) θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμέτωπο με το τον καρκίνο του εντέρου, εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. 

Ο καρκίνος συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών, αν και το 10% των περιπτώσεων αφορά νεότερης ηλικίας ανθρώπους που είναι κοντά στα 40 ή και μικρότεροι.Η πιο αποτελεσματική εξέταση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τον έλεγχο του εσωτερικού του εντέρου με έναν λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται κολονοσκόπιο και φέρει στο άκρο του μια μικροσκοπική κάμερα. Με την κολονοσκόπηση υπάρχει η δυνατότητα ανεύρεσης και αφαίρεσης των πολυπόδων. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου προέρχονται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις βλάβες οι οποίες με την πάροδο των ετών αυξάνονται σε μέγεθος και εν συνεχεία, αν δεν εντοπιστούν ώστε να αφαιρεθούν με την κολονοσκόπηση, κάποιοι από αυτούς εξελίσσονται σε καρκίνο.

Οι πολύποδες συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και μόνο η προληπτική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρο εντοπισμό τους. Η δυσκοιλιότητα ή η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, όταν οφείλονται στην ύπαρξη ενός πολύποδα, αποτελούν σημεία προχωρημένης βλάβης που συχνά αφορά ήδη εγκατεστημένο καρκίνο ο οποίος απαιτεί αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή και ακτινοβολίες και μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έναν ασθενή. Η πρώτη προληπτική κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40-50 ετών ή και νωρίτερα εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Παρότι τα τελευταία χρόνια η προληπτική κολονοσκόπηση κερδίζει έδαφος και σώζει καθημερινά ζωές, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν προσέρχεται εγκαίρως για προληπτικό έλεγχο. Αυτό συχνά οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης ή σε κακή πληροφόρηση σε σχέση με τη διαδικασία της κολονοσκόπησης που πολλές φορές οδηγεί στη λανθασμένη εντύπωση ότι η εξέταση πονάει και ότι πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με πλήρη νάρκωση ή με την επιστράτευση μεγάλης… «γενναιότητας» από τον εξεταζόμενο. Η αλήθεια είναι ότι στα χέρια ενός άρτια εκπαιδευμένου γαστρεντερολόγου η μεγάλη πλειοψηφία των κολονοσκοπήσεων γίνεται όχι απλώς ανώδυνα αλλά και συνήθως (ιδίως με την τεχνική της υδροκολονοσκόπησης) με ελάχιστη ή και καθόλου ανάγκη για χρήση “μέθης”.

Τι είναι όμως η υδροκολονοσκόπηση;

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια στην κολονοσκόπηση και βοηθά στο να γίνεται η εξέταση πραγματικά ανώδυνη, απλούστερη και συντομότερη. Στην κλασική κολονοσκόπηση, για την προώθηση του κολονοσκοπίου χρησιμοποιείται αέρας ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί αίσθημα τυμπανισμού και δυσφορίας. Στην υδροκολονοσκόπηση για την προώθηση του ενδοσκοπίου χρησιμοποιείται νερό, χάρη στη χρήση μίας ειδικής αντλίας νερού που συνδέεται σε κατάλληλο κανάλι που διαθέτει το κολονοσκόπιο.

Το νερό «ξεδιπλώνει» το έντερο με τον πιο φυσικό τρόπο, αμβλύνοντας τις οξείες καμπές και επιτρέπει στο κολονοσκόπιο να «κολυμπάει» και να προωθείται μέσα στο έντερο χωρίς ανάγκη για εμφύσηση αέρα. Αυτό οδηγεί στην αποφυγή πρόκλησης τυμπανισμού και συντομεύει σημαντικά την εξέταση. Με την υδροκολονοσκόπηση η διαδικασία γίνεται τόσο απλή που συνήθως ακόμα και η χρήση ελαφράς μέθης κατά την εξέταση φαντάζει περιττή. 

Ευχαριστούμε τον Γαστρεντερολόγο κ.Σταύρο Δημόπουλο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 6938494714, 2106512150.

Χωρίς τίτλο

 

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη