Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη: Τι φανερώνει νέα μελέτη

Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science και φέρει την υπογραφή ερευνητών από τη Βραζιλία καταδεικνύει ότι οι έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας επιπλοκής της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως στο δεύτερο μισό της κύησης ή λίγο μετά τον τοκετό. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Φόρμα Εγγραφής
ourodiagnosi

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς ανέλυσαν έναν μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων δεδομένων και συμπέραναν πως η παρουσία του SARS-CoV-2 στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), όπου προσκολλάται ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα και έτσι να προκαλέσει βλάβες στα λειτουργικά συστήματα που εξαρτώνται από αυτή την πρωτεΐνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από το ρόλο της ως υποδοχέας του ιού, η πρωτεΐνη ACE2 παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ροής αίματος στον πλακούντα και στις καρδιαγγειακές προσαρμογές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά διεργασιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

«Βάσει των ευρημάτων των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα για τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 σε έγκυες γυναίκες και τον ρόλο της ACE2 στον πλακούντα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι εγκυμονούσες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής COVID-19 από όσες δεν εγκυμονούν. Η θνησιμότητα, μάλιστα, είναι υψηλότερη στις εγκυμονούσες που νοσούν, είναι πιο ευάλωτες στην προεκλαμψία καθώς και στον πρόωρο τοκετό», αναφέρει η Nayara Azinheira Nobrega Cruz, βασική συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (EPM-UNIFESP).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts