Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Α

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε)
Είναι μια ξαφνική βλάβη του εγκεφαλικού ιστού που οφείλεται είτε σε έλλειψη παροχής αίματος είτε σε ρήξη (σπάσιμο) ενός αιμοφόρου αγγείου. Τα προσβαλλόμενα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και ως επακόλουθο τα μέρη του σώματος  που ελέγχονται ή λαμβάνουν  αισθητηριακά ερεθίσματα από αυτά, χάνουν τη λειτουργιά τους. Η παροχή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να διακοπεί από αρτηρίες που έχουν στενέψει εξαιτίας   αρτηριοσκλήρωσης (που οφείλονται κυρίως σε υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη) ή από  αρτηρίες που έχουν αποφραχτεί  από πήγματα αίματος (θρόμβους) που εξορμόνται από απομακρυσμένα όργανα, όπως φλεγμαινούσες καρδιακές βαλβίδες ή από μεγάλα  πήγματα στη καρδία.

Καρδιές με ανώμαλο ρυθμό (αρρυθμίες) είναι επιρρεπείς  να αναπτύξουν πήγματα. Η αιμορραγία  μέσα στον εγκέφαλο (σπάσιμο αγγείου) ξεκινά  από περιοχές ανευρυσματικών αιμοφόρων  αγγείων, πολλά από τα οποία είναι συγγενή (από τη γέννηση του ατόμου).

Ελάσσονα  επεισόδια που οφείλονται σε παροδική  έλλειψη τροφοδοσίας αίματος και οξυγόνου (αποκαλούμενα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια) εκδηλώνονται  με βραχυχρόνια αδυναμία ή μούδιασμα  στο άνω ή κάτω άκρο και πολλές  φορές αυτά προηγούνται ενός μείζονος  επεισοδίου. Στις χειρότερες περιπτώσεις αυτά τα σημεία  και συμπτώματα  μπορεί να συνοδεύονται  με απώλεια της συνείδησης. Εάν το επεισόδιο  προσβάλει περιοχή  του εγκεφάλου  που ελέγχει  το λάρυγγα  και το λαιμό , ο ασθενής μπορεί να υποστεί διαταραχές στην προφορά ή απώλεια  της ομιλίας με δυσχέρεια  στην έναρξη της κατάποσης.

Όταν προσβάλλεται το πρόσωπο, μπορεί να πέσει η γωνία  του στόματος και ο ασθενής να χάνει σίελο. Σε εγκεφαλικά  επεισόδια που οφείλονται  σε αιμορραγία , μπορεί να προηγούνται  έντονες κεφαλαλγίες. Όσον αφορά τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων κυρίαρχο ρολό παίζει η πρόληψη  τους ( έλεγχος αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και πηκτικότητας του αίματος). Όταν συμβεί  το Α.Ε.Ε δεν υπάρχει  αποτελεσματική θεραπεία που να ελαττώνει  την καταστροφή (βλάβη) του εγκεφαλικού ιστού. Η λειτουργιά θα επιστρέψει στις προσβληθείσες  περιοχές του σώματος μονό  εαν και όταν ο εγκέφαλος αποκατασταθεί  και αρχίσουν και πάλι να στέλνονται μηνύματα μέσω  των κατάλληλων νευρών. Οι απλές κινήσεις είναι πιθανότερο  να αποκατασταθούν από ο,τι οι πλέον πολύπλοκες, ενώ  οι λεπτεπίλεπτες λειτουργιές έχουν  μια χειρότερη πρόγνωση. Σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση της κινητικής λειτουργιάς του ατόμου παίζει η φυσικοθεραπεία.

Αγγειοδιαστολή
Η διαστολή ή καλυτέρα η διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, όπου στη συνέχεια αυξάνεται η ροη του αίματος σε μια περιοχή του σώματος. Από την άλλη πλευρά η αγγειοσυστολή συνεπάγεται ελάττωση της ροής αίματος καθώς δημιουργείται προσωρινή στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Το ψύχος  είναι ένα παράδειγμα που προκαλεί  αγγειοσυστολή των αγγείων κατω απο το δέρμα, για να ελαττώσει  έτσι την απώλεια θερμότητας.

Αγοραφοβία
Το βασικό  χαρακτηριστικό είναι το άγχος  του ατόμου να βρεθεί  σε πολυκοσμία αλλά ακόμα  και κλειστούς χώρους, καταστάσεις απο τις οποίες  πιστεύει οτι δεν υπάρχει  η δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής. Παρουσιάζεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 20-40 και κυρίως σε γυναίκες .

Άγχος
Δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση της οποίας οι εκδηλώσεις ξεκινούν από μια ελαφρά ανησυχία και φτάνουν ως τον έντονο φόβο.

Αδαμαντίνη
Το “σμάλτο” του δοντιού.

Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (Κρεατάκια)
Είναι  η υπερανάπτυξη του αδενικού  ιστού που βρίσκεται φυσιολογικά  σε μικρή ποσότητα στο  οπίσθιο τμήμα του άνω  τμήματος του φάρυγγες (στο ρινοφάρυγγα δηλαδή), όπου  ανοίγει η ρίνα. Αυτός ο αδενικός ιστός είναι παρόμοιος  δομικά με τις αμυγδαλές  και τους λεμφαδένες και στα παιδιά  μπορεί να αναπτυχτεί τόσο  πολύ ώστε να αποφράσσουν  το οπίσθιο στόμιο της ρινός  στο ρινοφάρυγγα προκαλώντας δυσκολία  στην αναπνοή από τη μύτη  αλλά ακόμη και μέση ωτίτιδα .

Αθηροσκλήρωση
Κατάσταση στην οποία οι εναποθέσεις λίπους και άλλων υλικών ή κυττάρων δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, οδηγώντας σε αρτηριακή στένωση και σε ελάττωση της ροής αίματος προς το όργανο-στόχο. Πολλές φορές αυτές  οι πλάκες είναι  δυνατόν να σπάσουν και αν πρόκειται  για τα αγγεία της καρδίας (στεφανιαία) να δημιουργήσουν  οξεία απόφραξη του αγγείου (ισχαιμία) .

Αζωοοσπερμία
Η αζωοοσπερμία ορίζεται ως η απουσία ζωντανών σπερματοζωαρίων στο φρέσκο δείγμα. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει περίπου το 1% ων ανδρών στο γενικό πληθυσμό και μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί ένα διήμερο επεισόδιο πυρετικής κίνησης άνω των 38C για να καταστηθεί ένας  γόνιμος άνδρας παροδικά αζωοσπερμικός. Για τον λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει έναν άνδρα ως αζωοσπερμικό αν δε δει τουλάχιστον δύο διαφορετικά δείγματα σπέρματος με τουλάχιστον δύο μήνες χρονική διαφορά μεταξύ τους.
Επιμέλεια: Σφακιανούδης Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Αιμαγγειώματα Δερματικά
Αγγειακά μορφώματα  του υποδόριου ιστού. Εμφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού και αυξάνουν σε μέγεθος το επόμενο διάστημα ενώ στη συνέχεια μπορούν να υποστρέψουν.

Αιματουρία
Σημαίνει  την ύπαρξη αίματος στα ούρα. Το αίμα  μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε  σημείο της ουροφόρου οδού. Συνήθως  αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα  λίθου/ων όταν είναι παρών  στη νεφρική πυελο ή στους ουρητήρες , προκαλώντας συγχρόνως και ερεθισμό (πολλές φορές και έντονο πόνο), ειδικά  μετά από άσκηση. Το αίμα μπορεί να προέρχεται  επίσης από την ουροδόχο  κύστη που έχει υποστεί λοίμωξη  ή που περιέχει  καλοήθεις (θηλώματα) ή κακοήθεις εξεργασίες. Η φλεγμονή ή η κάκωση της ουρήθρας  μπορεί επίσης να προκαλέσει αιματουρία.

Αιμοπετάλια
Λέγονται  και θρομβοκύτταρα, είναι μικρά σφαιρικά σωματία του αίματος  που παίζουν σημαντικό  ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος. Φυσιολογικά  ο αριθμός τους είναι  300.000 αιμοπετάλια/mm3 αίματος.

Αιμορραγία
Είναι η διαφυγή  αίματος από κάποιο αιμοφόρο  αγγείο σε κάποιο τραύμα, ή αποτέλεσμα  μιας διαταραχής πήξης, όπως είναι η αιμοφιλία. Η αιμορραγία μπορεί να ειναι εξωτερική , για παράδειγμα  μια κάκωση του δέρματος, ή εσωτερική, για παράδειγμα αιματεμεση, αιμόπτυση, αιματουρία.
Η αιμορραγία  ταξινομείται ως :

  • Αρτηριακή: πλέον σημαντικός τύπος, στον οποίο το αίμα  ανοικτού κόκκινου χρώματος ρέει  δίκην πιδακος (σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πεθάνει μέσα  σε λίγα λεπτά).
  • Φλεβική: λιγότερο σοβαρή και ευκολότερα ελεγχόμενη, στην οποία το αίμα είναι χρώματος μαύρου και ρέει σταδιακά από το τραύμα.
  • Τριχοειδική στην οποία το αίμα εξέρχεται αργά από την επιφάνεια του τραύματος και σύντομα σταματά αυτόματα.

Αιμορροΐδες
Διογκωμένες φλέβες του βλεννογόνου του πρωκτικού δακτυλίου οι οποίες συχνά φλεγμενουν. Είναι πολύ κοινές , έχοντας  προσβάλει το μισό πληθυσμό σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, με τους άνδρες να προσβάλλονται πιο συχνά και για μεγαλύτερο  χρονικό διάστημα. Συνήθως προκαλούν κνησμό (φαγούρα) , πόνο και συχνά  αιμορραγία που μπορεί να συμβαίνει όταν ο ασθενής αφοδεύει .Η πρόληψη είναι σημαντική και μια δίαιτα  πλούσια σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει. Επίσης η καλή υγιεινή της περιοχής  βοηθάει σημαντικά. Τοπικά αναισθητικά και αστεροειδείς  αλοιφές ανακουφίζουν πολύ από τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύουν την υποκείμενη  πάθηση. Εάν τα συντηρητικά μετρά αποτύχουν  τότε μπορεί να απαιτηθεί  χειρουργική εκτομή των αιμορροείδων.

Αιμόσταση
Είναι  η διαδικασία με την οποία η αιμορραγία σταματάει. Αυτή εμπλέκει τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, το σχηματισμό ενός αιμοπεταλιακού θρόμβου και τελικά την πήξη του αίματος. Ο ορός επίσης χρησιμοποιείται σε χειρουργικές επεμβάσεις για να σταματήσει η αιμορραγία, π.χ η χρήση της διαθερμίας.

Αιμοφιλία
Αιμορραγική διαταραχή η οποία είναι κληρονομική και οφείλεται σε έλλειψη μιας ειδικής πρωτεΐνης  (ανεπάρκεια του παράγοντα VIII ) που συμμετέχει στο μηχανισμό πήξης του αίματος. Εξαιτίας της διαταραχής ακόμη και μια μικρή κάκωση οδηγεί σε παρατεταμένη αιμορραγία. Σήμερα ο παράγοντας VIII σε μορφή αποξηραμένη μπορεί να συντηρηθεί στα οικιακά ψυγεία. Οι αιμοφιλικοί μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να εξαλείψουν  ελάσσονες αιμορραγίες, ανασκευάζοντας τον και ενιοντας  τον ενδοφλεβίως. Πλέον μείζονες αιμορραγίες η προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση  πρέπει να αντιμετωπίζονται με κρυοίζημα (περιέχει τον παράγοντα ). Με την θεραπεία οι περισσότεροι αιμοφιλικοί ζουν μια φυσιολογική ζωή, αν και είναι φανερό ότι πρέπει να αποφεύγουν επικίνδυνα αθλήματα η αθλήματα  που απαιτούν σωματική επαφή.

Ακμή
Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με δυσάρεστες συνέπειες, όπως την μείωση της αυτοεκτίμησης και την κατάθλιψη. Η επιστήμη της δερματολογίας, έχοντας κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αποτελεσματικών λύσεων, ώστε το άτομο να απαλλαγεί από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση και να αποκτήσει ένα     καθαρό δέρμα, χωρίς στίγματα και σπυράκια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μη ειδικούς για αρκετά χρόνια υποφέροντας και αντιμετωπίζουν με έκπληξη την εξαφάνιση της ακμής όταν απευθυνθούν σε δερματολόγο.
Επιμέλεια: Πασχαλίδης Παναγιώτης, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Αμάλγαμα
Το κλασσικό μαύρο σφράγισμα.

Αμμοβολή
Ειδική τεχνική που εφαρμόζει ο οδοντίατρος για την αφαίρεση των δύσκολων χρωστικών από τα δόντια.

Ακμή
Χρόνιο νόσημα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, το οποίο χαρακτηρίζεται κλινικά από την εμφάνιση ενός πολύμορφου εξανθήματος στο πρόσωπο και στον κορμό, σε συνδυασμό με έντονη λιπαρότητα του δέρματος.

Ακράτεια ούρων
Ακούσια απώλεια ούρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί νόσο αλλά σύμπτωμα δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού. Αύτη η όχι ευχάριστη  κατάσταση προσβάλει το 5% του πληθυσμού, και συχνότερα τις γυναίκες.

Αλλαντίαση
Πρόκειται για σπάνια μορφή δηλητηρίασης με κίνδυνο θνησιμότητας μεγαλύτερο του 50%, η οποία προέρχεται από μολυσμένα ή ανεπαρκώς συντηρημένα τρόφιμα τα οποία έχουν μολυνθεί από μια τοξίνη, η ισχυρότερη τοξίνη παράγεται από το βακτηρίδιο clostridium botulinum.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μερικές ώρες μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών. Τα συμπτώματα είναι αρχικά ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ουρών, μυδρίαση, θολή  όραση ενώ μετά επέρχεται και μυϊκή αδυναμία. Ο θάνατος  προέρχεται από την παράλυση  των αναπνευστικών μυών.
Η θεραπεία  συνίσταται σε υποστηρικτικά μετρά και στη χορήγηση ουσιών ( 4-αμινοπυριδινης και 3,4 –αμινοπυριδινης  ) οι οποίες ανταγωνίζονται  το αποτέλεσμα της τοξίνης .

Αλωπεκία
Συμβαίνει μόνο σε άτομα με γενετική προδιάθεση και έχει ορμονικό υπόστρωμα. Οφείλεται στην παραγωγή 5α-διυδροτεστοστερόνης από τεστοστερόνη με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α- αναγωγάση. Η αύξηση της 5α-διυδροτεστοστερόνης στους τριχικούς θύλακες προκαλεί αναστολή του μεταβολισμού τους με συνέπεια την τριχόπτωση.
Επιμέλεια: Παπαγγελόπουλος Δ. Ιωάννης, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - Δερματοχειρουργός

Αμνησία
Η απώλεια της ικανότητας απομνημόνευσης ή ανάκλησης πληροφοριών και  εικόνων.

Αμυγδαλίτιδα
Η φλεγμονή των αμυγδαλών εξαιτίας μιας λοίμωξης. Συνήθως η λοίμωξη δεν περιορίζεται  ποτέ ολοκληρωτικά στις αμυγδαλές αλλά υπάρχει και προσβολή του περιβάλλοντος  φάρυγγα. Πιο συχνά προκαλούνται από τον β-αιμολυτικό  στρεπτόκοκκο και η επίπτωση  της είναι συνηθέστερη τους χειμερινούς  μήνες.

Η έναρξη είναι συνήθως ξαφνική με πόνο στην κατάποση, πυρετό και αδιαθεσία. Στην εξέταση οι αμυγδαλές είναι διογκωμένες  και καλυμμένες με ένα λευκωδες επίχρισμα, αποτελούμενο από πυώδη έκκριση. Οι αδένες  κάτω από τη σιαγόνα είναι διογκωμένοι  και ευαίσθητοι και μπορεί  να υπάρχει επίσης πόνος  στο αυτί της προσβαλλόμενης πλευράς. Περιστασιακά μπορεί να αναπτυχτεί και απόστημα γύρω από την προσβληθείσα αμυγδαλή ( περιαμυγδαλικο απόστημα ).
Το φάρμακο εκλογής για την θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας είναι η πενικιλίνη ή η ερυθρομυκίνη, μαζί με παρακεταμόλη  ή ασπιρίνη και άφθονα υγρά. Πολλές φορές μπορεί  να απαιτηθεί και χειρουργική εξαίρεση τους.

Αμφιβληστροειδής
Φωτοευαίσθητος χιτώνας του οφθαλμού, ο οποίος υπαλείφει το οπίσθιο τμήμα της κοιλότητας του βολβού. Στο αμφιβληστροειδή σχηματίζονται εικόνες των αντικειμένων από τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό.

Αορτή
Είναι  το μεγαλύτερο  αγγείο  του σώματος, το οποίο  ξεκάνει από την αριστερή  κοιλία της καρδιάς και μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα. Έχει μήκος 45cm περίπου και πλάτος 2,5cm. Οι κύριες παθήσεις της αορτής είναι τα αθηρώματα  και τα ανευρύσματα.

Αναιμία
Είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων η/και αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Θεωρείται ότι υπάρχει εάν η αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 13gr/100ml αίματος στους άνδρες και κάτω από 12gr/100ml αίματος στις ενήλικες μη έγκυες γυναίκες.

Αναστολείς ΜΕΑ
Αποτελούν την κύρια επιλογή σε ασθενείς με επηρεασμένη συστολική απόδοση της αριστερής κοιλίας, με ή χωρίς συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι οι α-ΜΕΑ βελτιώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, τη λειτουργική ικανότητα, τα συμπτώματα, την κοιλιακή αναδιαμόρφωση και ελαττώνουν τις νοσηλείες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής
Εντοπισμένη διάταση του τοιχώματος της κοιλιακής αορτής (το τμήμα της κατιούσας αορτής που περνάει μέσα από το τρήμα του διαφράγματος μέσα στην κοιλιακή χώρα, κατεβαίνει κοιλιακά της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στον τέταρτο οσφυϊκό σπόνδυλο όπου διαχωρίζεται στις δύο κοινές λαγόνιες αρτηρίες).

Άνοια
Σοβαρή νοητική διαταραχή, όπου παρατηρείτε κατακόρυφη πτώση και απώλεια πνευματικών δυνατοτήτων.

Αντίδοτο
Ουσία η οποία εξουδετερώνει ή καταπολεμά τις επιδράσεις του δηλητηρίου ή οποιασδήποτε φαρμακευτικής ουσίας που έχει χορηγηθεί σε υπερβολική δόση .

Αντισταμινικά
Κατηγορία φαρμάκων που αποκλείουν τις επιδράσεις της ισταμίνης, χημικής ουσίας που απελευθερώνεται κατά την διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων.

Αντιόξινα
Κατηγορία φαρμάκων τα οποία λαμβάνονται με σκοπό την υποχώρηση των συμπτωμάτων δυσπεψίας, του επιγγασρτικού καύσου, της οισοφαγίτιδας, της παλινδρόμησης γαστρικού υγρού αλλά και του πεπτικού έλκους.

Αντιπηκτικά
Κατηγορία φαρμάκων τα οποία χορηγούνται με σκοπό την θεραπεία αλλά και την πρόληψη της παθολογικής πήξης του αίματος.

Αντιφλεγμονώδη
Κατηγορία  φαρμάκων όπου ο κύριος σκοπός είναι να δρουν ως αναλγητικά  μειώνοντας την φλεγμονή των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων.

Ακτινογραφία (απλή)
Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ιατρικής απεικόνισης και πραγματοποιείται με χρήση ακτίνων Χ.  Η δημιουργία εικόνας βασίζεται στην αλληλεπίδραση και διαφορετική απορρόφηση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, που παράγεται απο την ακτινολογική λυχνία (ακτίνες Χ) από το ανθρώπινο σώμα. Τα παραπάνω φαινόμενα καταγράφονται σαν εικόνα στο ακτινογραφικό φιλμ. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι δισδιάστατο και περιλαμβάνει διαβαθμίσεις της κλίμακας του γκρι. Βασικά μειονεκτήματα της μεθόδου είναι  η ακτινοβολία, η χαμηλή, σχετικά, ευαισθησία ανίχνευσης αλλοιώσεων και η αλληλοεπικάλυψη- συμπροβολή των τρισδιάστατων δομών του σώματος σε εικόνα δύο διαστάσεων.
Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Στέφανος, Ακτινοδιαγνώστης

Αξονική (Υπολογιστική) Τομογραφία
Αποτελεί νεότερη μέθοδο ιατρικής απεικόνισης και βασίζεται επίσης στη χρήση ακτίνων Χ. Στην περίπτωση αυτή η λυχνία περιστρέφεται γύρω από το σώμα του εξεταζόμενου σε επίπεδο κάθετο στον επιμήκη άξονά του, ενώ η ακτινοβολία – αφού αλληλεπιδράσει και απορροφηθεί απο τους διάφορους ιστούς- προσλαμβάνεται και καταγράφεται από μια σειρά ανιχνευτών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν επεξεργασίας απο Η/Υ και περιλαμβάνει εικόνες των εσωτερικών οργάνων σαν μια σειρά από πολύ λεπτές εγκάρσιες τομές (φέτες). Η εικόνα παραμένει δισδιάστατη όμως η περιστροφή της λυχνίας και το μικρό πάχος τομής εξασφαλίζουν την αποφυγή αλληλοκάλυψης των γειτονικών δομών παρέχοντας εξαιρετικά υψηλή διακριτική ικανότητα καθώς και μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση των διαφορών απορρόφησης της ακτινοβολίας. Κύριοι περιορισμοί της μεθόδου είναι η σαφώς υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας που δέχεται ο εξεταζόμενος καθώς και το σχετικά υψηλό οικονομικό κόστος.
Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Στέφανος, Ακτινοδιαγνώστης

Αρθροσκόπηση
Χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται από τους ορθοπαιδικούς προκειμένου να οπτικοποιηθούν, να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα στο εσωτερικό μιας άρθρωσης.

Αρρυθμία
Διακοπή του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδίας, που οδηγεί σε μη φυσιολογική ή ακόμη και σε ανεπαρκή σύσπαση του καρδιακού μυός. Συνήθεις  αρρυθμίες είναι η κολπική  αρρυθμία, ο κολπικός πτερυγισμός, η κολπική μαρμαρυγή, οι εκτακτοσυστολές, η κοιλιακή ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή κ.α.

Αστιγματισμός
Προέρχεται κυρίως από τον κερατοειδή χιτώνα. Όταν η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη στους διάφορους μεσημβρινούς του, τότε το είδωλο ενός αντικειμένου δεν είναι δυνατό να εστιάζεται επαρκώς  πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Ατροφία
Απώλεια μάζας ιστού ή οργάνου λόγο μείωσης του μεγέθους ενός αριθμού ή και περισσότερων από τα κύτταρα του. Συχνά η ατροφία οφείλεται σε αχρηστία ή σε ανεπαρκή θρέψη των κυττάρων λόγω περιορισμένης κυκλοφορίας αίματος στη περιοχή τους.

Ατοπική Δερματίτιδα-έκζεμα
Συνήθως εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.Το δέρμα είναι κόκκινο, ζεστό, ευαίσθητο, με έντονη φαγούρα. Η φαγούρα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο. Το ξύσιμο των βλαβών μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Η ατοπική δερματίτις μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεπώς είναι σημαντικό ο ασθενής να μάθει να φροντίζει το δέρμα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10-20% των παιδιών εμφανίζει ατοπική δερματίτιδα, ωστόσο επειδή με την πάροδο του χρόνου σταδιακά υποχωρεί, στους ενήλικες η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται στο 1-3 %. Δεν είναι μεταδοτική και δεν προκαλείται από τροφές, αλλά μπορεί να επιδεινώνεται από αυτές. Ο δερματολόγος παίζει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στο χειρισμό αυτής της κατάστασης, διότι πέρα από την κλασσική θεραπευτική αγωγή που θα δώσει στον ασθενή, πρέπει επίσης να τον εκπαιδεύσει ώστε ο τρόπος ζωής που ακολουθεί να μην επηρεάζει αρνητικά την νόσο.
Επιμέλεια: Πασχαλίδης Παναγιώτης, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Αυτοάνοσα νοσήματα
Ασθένειες οι οποίες προκύπτουν όταν το ανθρώπινο σώμα επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα, λόγω παθολογικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να θεωρηθεί ως κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών.

Αχίλλειος τένοντας
Ο παχύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα, που συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας (γάμπας) με την πτέρνα.
Επιμέλεια: Τσούκας Δημήτριος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts