Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα καρκίνων κεφαλής και τραχήλου - Ο ρόλος του ιού HPV

H εξάπλωση του ιού ΗPV και οι επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μελετήθηκαν σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine».

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Η έρευνα έδειξε πως η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει πως το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα παρουσιάσει τον ιό, ωστόσο η μόλυνση δεν συνεπάγεται πως θα εκδηλωθεί καρκίνο. Αυτό θα συμβεί μόνο αν η μόλυνση αφορά συγκεκριμένους τύπους του ιού, όπως είναι ο 16 και ο 18, οι οποίοι προκαλούν καρκίνο.

Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν επταπλασιασμό της συχνότητας κρουσμάτων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα τελευταία 10 χρόνια όπως αναφέρουν οι ειδικοί 15-20/100.000 άτομα παρουσιάζουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ως εκ τούτου οι δύο αυτές μορφές αποτελούν τον 6ο πιο συχνό καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης HPV στο στόμα ή στο φάρυγγα είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων στους οποίους ένας άνθρωπος έχει κάνει στοματικό σεξ. Όσον αφορά όμως τον λάρυγγα, και το κάπνισμα ενοχοποιείται σημαντικά για τον καρκίνο και έχει αποδειχτεί πως πάνω από το 95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο του λάρυγγα, είναι καπνιστές. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το αλκοόλ, το οποίο δρα σε συνέργεια με τον καπνό και εντείνει τις αρνητικές επιδράσεις του. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και κάποτε προς το λάρυγγα, αλλά και η έκθεση στον αμίαντο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2000, ποσοστό της τάξεως του 17% των καρκίνων στις αμυγδαλές αποδιδόταν στον HPV. Μετά το 2000 και έως το 2007, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 50% και σήμερα ανέρχεται πλέον στο 80-90%.

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts